Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Dalende trend aantal woninginbraken zet door

Toegevoegd: 15-11-2017, 15.53 uur
Dalende trend aantal woninginbraken zet door
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De dalende trend met betrekking tot het aantal woninginbraken in Zeeland zet door. In Zeeland lag het aantal inbraken tot en met oktober op 443. In dezelfde periode vorig jaar waren dit nog 531 inbraken: een daling van bijna 20 procent.

Met de afname van het aantal 'fysieke' diefstallen neemt volgens de politie wel het aantal meldingen over digitale criminaliteit wel licht toe. Het aantal zaken dat zich online afspeelt lijkt echter niet de hoofdoorzaak te zijn voor de daling.

Ook de Zeeuwse politie-districtschef Ronald Weydema vindt het lastig om aan te geven waarom het aantal inbraken inmiddels al enkele jaren daalt. “Er spelen natuurlijk tegelijkertijd verschillende mee maar sinds 2013 is er binnen de Zeeuwse politie wel volop aandacht voor het terugdringen van het aantal inbraken. Om deze reden zijn er bijvoorbeeld agenten aangewezen die hier extra mee bezig zijn”, zo zegt de politiechef.

Bewustwording
Weydema denkt ook dat pogingen om meer bewustwording bij burgers te creëren een positief effect heeft. “Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de voetjesacties en het spel 'Boef in de wijk'. Tijdens de voetjesacties werden papieren 'voetjes' achtergelaten in woningen, tuinen en schuren om mensen zo te wijzen op het gevaar van bijvoorbeeld open ramen en deuren die niet op slot bleken te zitten."

"Bij het spel 'Boef in de wijk' is wijkbewoners geleerd om met andere ogen naar hun eigen woon- en werkomgeving te kijken. Dit met het doel hen eerder informatie te laten delen over verdachte situaties, voertuigen of personen”, aldus de politie.

Weydema hecht grote waarde aan het contact met de burger. “De meldingsbereidheid is groot. Dat merken we bijvoorbeeld ook als we tijdens een gerichte actie een bepaalde wijk blauw laten 'kleuren'. We zijn dan met veel eenheden op straat. We geven hiermee aan dat we signalen uit de buurt serieus nemen en komen op zulke momenten vaak ook in contact met mensen. Zij kunnen dan laagdrempelig informatie verschaffen over wat hen opvalt in de wijk.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mic (16-11-2017 om 08:17)
Al eens geprobeerd aangifte te doen van inbraak? Ontmoedigingsbeleid door de Politie. Waarschijnlijk veel meer inbraken maar minder aangiftes bedoelen ze .
wim (15-11-2017 om 19:28)
minder inbraken in woningen wie gelooft dat nou maar ik vermoed dat er minder kleine inbraken niet meer worden gemeld bij politie, ik vermoed dat er minstens in totaal net zoveel als vroeger zijn. gebeurd.
Faalorganistie (15-11-2017 om 17:02)
Meneer de politiechef is even vergeten dat bereid tot aangifte te doen nogal is gedaald. Dat is de reden dat er zogenaamd minder criminaliteit is. Er wordt nota bene door de politie zelf geadviseerd om maar geen aangifte te doen en zelf maar een glaszetter in te schakelen voor de schade. Politie wordt meer en meer een complete faal organisatie die door bijna niemand meer serieus wordt genomen. Minderjarige kwajongens als crimineel behandelen zijn ze goed in. Echte criminelen die hele wijken overnemen laten ze vrolijk met rust.
Cookie-instellingen beheren