Zo arresteerde politie straatrovers Hulst
HULST - In de nacht van 20 op 21 oktober kreeg de politie in Hulst te maken met een reeks van wel zeven straatroven. Goede coördinatie en ook een beetje geluk hebben er aan bij gedragen dat dezelfde nacht twee (en later nog eens twee anderen) konden worden aangehouden. De politie deed vandaag in gesprek met journalisten uitvoerig uit de doeken hoe men die nacht heeft ingezet en hoe men tot de vier arrestaties is gekomen.
Toen rond 02.00 uur de eerste melding binnenkwam over een beroving was de Zeeuws-Vlaamse wijkagent Frank Lockefeir samen met collega's aan het surveilleren rondom de Hulsterse horecagelegenheden. Lockefeir was één van de agenten die na de melding direct op pad gingen. “We kregen door dat twee jongens midden in de donkere polder waren beroofd. De daders hadden gedreigd met een vuurwapen en waren er nadien in een auto vandoor gegaan”, zo herinnert Lockefeir zich.
“Op zo'n moment moet er van alles gebeuren: De slachtoffers moeten een verklaring afleggen, we moeten zoeken naar eventuele sporen en zorgen dat eenheden kunnen uitkijken naar de vluchtauto. Ook moeten we kijken naar andere mogelijkheden om de daders te achterhalen zoals bijvoorbeeld het traceren van een gestolen smartphone.”
Lockefeir vervolgt: “Net nadat de plaats delict was opgeheven kwam een tweede melding binnen. Aanvankelijk dachten we dat er sprake kon zijn van éénzelfde feit, maar er bleek daadwerkelijk een nieuw slachtoffer te zijn. Bovendien bleek de modus operandi (handelswijze, red.) van de daders gelijk te zijn. Reden voor de meldkamer en de officier van dienst om eenheden vanuit heel Zeeland naar Hulst te dirigeren om zo de stad te ontsluiten en gericht voertuigen te kunnen controleren.”
Tegelijkertijd gebeurde er ook op het bureau van alles. Lockefeir: “Eigenlijk wil je op zo'n moment dat elke agent uitkijkt naar de daders. Slachtoffers hebben echter ook steun nodig en moeten bovendien een verklaring afleggen zodat wellicht nog bruikbare informatie naar voren komt.” Aandacht geven aan de slachtoffers bleek een goede zet want één van de aangevers wist de politie informatie te verschaffen die leidde tot een mogelijk zoekgebied.
Getrokken wapens
Tijdens het zoeken naar de vluchtauto troffen Lockefeir en zijn collega's op straat onverwacht nog een nieuw berovingsslachtoffer. Toen de agenten met hem in gesprek waren, reed op zo'n 50 meter een auto voorbij. Het slachtoffer zei: “Dat zijn ze” en daarom gingen agenten met getrokken wapens op het voertuig af. De twee inzittenden werden uit de auto gepraat en aangehouden.
In het voertuig werd echter geen wapen aangetroffen en toen een nieuw slachtoffer meldde zojuist te zijn beroofd, rees bij de politie twijfel over het daderschap van de opgepakte verdachten. De politie bleef daarom uitkijken naar andere verdachten.
In de tussentijd stond hondengeleider René Loos bij het achtergebleven voertuig van de arrestanten te wachten. “Nadat was gemeld dat op relatief korte afstand van waar ik stond zojuist ook een beroving was gepleegd, naderde mij op een gegeven moment een donkerkleurige auto. Zo'n auto zou ook gebruikt zijn bij de beroving en daarom zette ik de achtervolging in toen dit voertuig opeens zonder richting aan te geven een zijstraat inschoot”, zo vertelt Loos.
Stopteken
De hondengeleider, op dat moment in z'n eentje, gaf het voertuig een stopteken. “Hierop werd direct netjes gereageerd. Toen ik de bestuurder en zijn passagier had aangesproken merkte ik op dat de passagier eenzelfde jas leek te dragen als welke één van de berovers aan zou hebben gehad”, zo vertelt Loos.
De zaak kwam direct in een stroomversnelling en Loos vroeg snel om assistentie om zo de verdachten, die zogezegd waren getypeerd als vuurwapengevaarlijk, aan te kunnen houden. “Ik ben het als hondengeleider gewend om alleen op pad te zijn. Bij het benaderen van een voertuig weet je bovendien nooit wat je te wachten staat, maar omdat de bestuurder netjes reageerde op het stopteken verwachtte ik eigenlijk niet de daders tegen het lijf te lopen.”
De twee personen in de auto bleken een 17-jarige Middelburger en een 18-jarige man uit Kloosterzande te zijn. “In het voertuig troffen we nadien op de achterbank de telefoon van één van de slachtoffers aan. Hierdoor wisten we al snel dat we dit keer goed zaten”, zo vertelt de hondengeleider.
En verder
Zaterdagmiddag kon door de politie een derde arrestant worden opgepakt: een 17-jarige jongen uit Hulst. Enkele dagen later volgde ook nog de arrestatie van een vierde verdachte: een eveneens 17-jarige jongen uit Hulst. Van zeker één van de vier is het voorarrest verlengd tot 30 dagen.
De buit bestond onder meer uit geld. Tegen de vier is in totaal tien keer aangifte gedaan. Zeven keer ging het om beroving, in de andere gevallen was bijvoorbeeld sprake van bedreiging met het vuurwapen. Volgens de Zeeuwse politie-districtschef Ronald Weydema zijn excuses gemaakt tegenover de twee mannen die in eerste instantie als verdachte werden aangemerkt. “Hen is ook de nodige uitleg gegeven en ze hadden achteraf alle begrip voor het feit dat we hen met getrokken wapens uit de auto haalden”, zo voegt wijkagent Lockefeir toe.
Statistiek
De Hulsterse straatroven zorgen in de statistieken van het district Zeeland overigens wel voor een opvallende stijging. In 2016 vonden tot en met oktober in totaal 25 straatroven plaats, dit jaar waren dit er 33. “De cijfers zorgen wellicht voor verwondering maar met de reeks berovingen in Hulst in je achterhoofd is het verschil eenvoudig te verklaren. En nog belangrijker: de vermoedelijke daders zijn achterhaald”, aldus Weydema.
Het aantal overvallen in Zeeland ligt dit jaar trouwens wel laag: 6 tot en met oktober, 14 in dezelfde periode vorig jaar.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
23 november 2024
22 november 2024
22 november 2024
21 november 2024
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |