Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Drugsbeleid Zeeuwse gemeenten uniformer

Toegevoegd: 16-11-2017, 10.27 uur
Drugsbeleid Zeeuwse gemeenten uniformer
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - De Zeeuwse gemeenten gaan voortaan op dezelfde manier optreden tegen overtredingen op het gebied van hard- en softdrugs. Door de nieuwe afspraken is de diversiteit in de aanpak van bijvoorbeeld drugspanden verleden tijd.

De burgemeesters hebben afgesproken om zoveel mogelijk dezelfde lijn te trekken bij de aanpak van drugs en ondermijnende criminaliteit. Maatwerk blijft wel mogelijk. Er kunnen in bijzondere gevallen verzachtende of verzwarende omstandigheden zijn, waardoor de burgemeester besluit om af te wijken en een soepelere of strengere maatregel oplegt.

Het nieuwe uniforme beleid is afgestemd met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) en is gestoeld op artikel 13b van de Opiumwet, ook wel het Damoclesbeleid genoemd. Burgemeesters hebben namelijk de wettelijke bevoegdheid om maatregelen te treffen als in een woning of ander pand een grotere hoeveelheid verdovende middelen is aangetroffen.

Maatregelen
De in te zetten maatregelen variëren van het sturen van een schriftelijke waarschuwing tot het sluiten van een pand voor de duur van maximaal 24 maanden. “Deze maatregelen worden getroffen om de naamsbekendheid van een drugslocatie teniet te doen, zodat de toeloop naar het pand stopt. Een tijdelijke sluiting zorgt ervoor dat er geen twijfel is over het feit dat de locatie niet meer gebruikt wordt voor de productie, verkoop of levering van drugs”, zo legt een woordvoerder van de gemeenten uit.

Op basis van een aantal indicatoren kan (met name bij het aantreffen van softdrugs) strenger worden opgetreden. In zo'n geval kan namelijk direct over worden gegaan tot het sluiten van panden zonder eerst een waarschuwing te geven.

“Voorbeelden van deze indicatoren zijn de hoeveelheid softdrugs die wordt aangetroffen, de mate van professionaliteit, achtergrond van betrokkenen op basis van de Opiumwet en achtergronden op basis van wapens- en geweldsdelicten. Bij het aantreffen van een handelshoeveelheid harddrugs wordt zonder meer overgegaan tot het sluiten van een pand”, aldus de woordvoerder.

Coffeeshops
De nieuwe aanpak richt zich ook op de handhaving van de openbare orde rondom coffeeshops. ”De burgemeester kan optreden tegen overtreding van de voorschriften bij de exploitatievergunning en tegen overtreding van de gedoogverklaring of de daarbij behorende criteria."

"Verder kan de burgemeester, als strengste maatregel, de gedoogverklaring intrekken waarmee de coffeeshop ook feitelijk definitief gesloten wordt. Daarmee is er dus sprake van een Zeeuws breed streng handhavingsbeleid voor overtredingen door coffeeshops”, aldus de gemeenten in een persverklaring.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Arie (16-11-2017 om 11:05)
Wat een oplossing zeg, met de shops lastig vallen krijg je vast veel minder straat criminaliteit.... Logica is ver te zoeken hierin, beter blijft Terneuzen alleen wegen maken.
Cookie-instellingen beheren