Door: Roland de Jong
SCHARENDIJKE - Staatsbosbeheer raadt duikers af nog langer te duiken in het scheepswrak Le Serpent in de Grevelingen bij Scharendijke. Aanleiding is het overlijden van twee duikers die in mei het wrak in waren gegaan maar hier niet meer uit konden komen.
Volgens woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer is het zicht in het wrak door opdwarrelend sediment beperkt waardoor de ruimtes in het wrak onoverzichtelijk kunnen zijn. "Dat is een risico voor duikers", aldus Bijl. Onder meer via informatieborden wordt gewezen op het advies om niet langer het wrak in te gaan. In het Nederlands, Duits, Engels en Frans wordt uitgelegd waarom het niet langer veilig wordt geacht het wrak in te gaan.
Staatsbosbeheer voert binnenkort gesprekken met de veiligheidsregio, politie, Defensie, de Nederlandse Onderwatersport Bond en andere experts over de veiligheidsrisico’s van Le Serpent. "Mogelijk volgen er meer maatregelen. Totdat hier meer duidelijkheid over is, raadt Staatsbosbeheer duikers af om te duiken in het wrak le Serpent", aldus Bijl.
In de Grevelingen liggen nog twee andere duikwrakken: de Rat, op 12 meter diepte en De Zeehond, op 10 meter diepte. Hiervoor geldt het negatieve duikadvies niet.
Reageer op dit bericht
Reacties
Nieuwe reactie plaatsen:
Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Jokko van der Sneuk (25-7-2018 om 14:38)
Ik heb dit eens allemaal gelezen, en zeker de reactie´s , ik had weken terug een bericht geplaatst over, een soort geschreven aanwijzing op de kant over de duikers, bv aantal man 2 tijd er bij..van tot, en de duik locatie..
Le Serpent is wel duik klaar gemaakt, maar troebel blijft het wel.
wrakduiken blijft toch gevaarlijk lees onderstaande tekst
Bij wrakduiken ligt het doel op het bezichtigen van een scheepswrak. Daarbij komt buiten de gewone duikkennis nog specifieke kennis aan bod: in wrakken kan men vaak in een noodgeval niet snel opstijgen. Ook is er vaak sprake van slecht zicht (door opwervelend stof) en scherpe uitsteeksels of hangende draden en pijpen. Hierdoor is het erg gevaarlijk wrakken te bezichtigen zonder speciale training.
Jee (24-7-2018 om 00:40)
Ik heb begrepen dat enkele jaren geleden dat wrak door miscommunicatie op een verkeerde en daaron een te diepe plek is afgezonken.
De bedoeling was het wrak op een 6 ‘a 7 mter af te zinken maar schijnt nu het dubbele tezijn.
Ik zou zeggen haal het terug aan de oppervlake of laat het zodanig opdrijven zodat het verplaatsbaar is naar een ondiepere locatie.
Ja ok kost geld maar doe het duiken tegen betaling in de Oosterschelde of in Zeeland voir amateurs, overal vandaan komen ze om te duiken in Zeeland een eigen bijdrage zou niet misplaatst zijn denk ik dan.
Popeye (21-7-2018 om 22:12)
Oké frank, onderbouwing: op elke zeekaart kun je zien dat de bodem, waar ook ter wereld, bezaaid ligt met wrakken. Wrakduiken is een levensgevaarlijk beroep. Als sport enkel gecontroleerd niet als idioot te betitelen, net als schieten bijvoorbeeld. Vandaar een nepwrak. Dát nepwrak. Zonder onderhoud echter een deadtrap. Met schijnveiligheid. Zoals gebroken gidslijnen .. Gevaarlijke wrakken worden normaal gesproken en indien mogelijk geruimd. Een duikverbod is bij zoiets t minste! Kijk, zo liggen de zaken maar daar kan jouw haatdragend en giftig onderbuikje vast niet bij :-D
Popeye (21-7-2018 om 22:03)
Wat is er niet onderbouwd wat ik schrijf frank? Die nabestaanden? Over zooi gesproken! Jij zegt helemaal niets, geeft af op andermans reactie. Hoe zinnig is dat?! Gewoon laf eigenlijk :-D
W. Kruit (21-7-2018 om 15:03)
Nou had ik begrepen dat Le Serpent daar specifiek als duikobject was afgeborreld...
Jac (21-7-2018 om 12:29)
Hoe tragisch dit ongeval ook was, je kan niet alles voorkomen. Denk dat duidelijke voorlichting, brede communicatie en het verplicht stellen van een reel op dit wrak een betere optie is(als het niet gebruiken van een reel de werkelijk reden is geweest van dit tragische ongeval). Nederland slaat in het verbieden altijd een beetje door, dan wordt alles gelijk verboden. Dit soort dingen gebeuren helaas en zullen altijd blijven gebeuren. Om dit te voorkomen moet je (wrak)duiken in zijn geheel verbieden. De emoties moeten de realiteit niet vertroebelen.
Eerste |
Vorige |
|
1 |
2 |
|
Volgende |
Laatste |