Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Ook in de regio Zeeland-West-Brabant wordt de politie steeds vaker geconfronteerd met mensen met verward gedrag. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers.
Sinds 2014 is het aantal malen dat de politie hier in contact kwam met verwarde personen opgelopen van 4.744 tot 7.152: een stijging van zo’n 50 procent. De afgelopen jaren nam het aantal van zulke contactmomenten steeds verder toe en de politie wil daarom dat er wat gaat veranderen.
"Het opvangen en helpen van personen met verward gedrag is eigenlijk geen politiewerk. Als burgers hulp nodig hebben omdat zij mensen met gedrag zien dat zij niet begrijpen, bellen zij in toenemende mate de politie omdat er geen alternatief lijkt te zijn terwijl dit soort meldingen vaak niet gaan over gedrag dat overlast gevend, crimineel of gevaarlijk is”, zo zegt de politie.
“Het gaat om kwetsbare mensen, die de grip op hun leven dreigen te verliezen en die gewoon goede, passende hulp nodig hebben. Bezorgde burgers zouden een laagdrempelig, goed bekend, 24/7 meldpunt moeten kunnen bellen om deze hulp te krijgen. Politie-inzet is daarvoor niet het juiste antwoord.”
De politie laat weten blij te zijn dat de staatssecretaris van VWS heeft toegezegd een landelijk telefoonnummer in te stellen zodat hulp gemakkelijker toegankelijk wordt.
Reageer op dit bericht
Reacties
Nieuwe reactie plaatsen:
Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Goede actie (25-2-2019 om 14:51)
Goed dat er nu een landelijk nummer ingesteld gaat worden voor deze specialistische probleemmensen. Begrijpelijk dat politie de juiste hulp niet kan bieden. Wat ik ook niet zo begrijp is dat mensen niet eerder contact opnemen met gemeente of desnoods eigen huisarts om zorgen van iemand in de buurt bekend te maken. Dan kan dit al veel eerder opgepakt worden zonder te wachten tot met de keer de politie wil/moet bellen.
Mensenrechten (23-2-2019 om 07:35)
De mensen als een beul behandelen en dan beschuldigen van verward te zijn.
Popeye (22-2-2019 om 20:43)
Van aids ook niet puk. Maakt dat t minder serieus?
Puk (22-2-2019 om 04:14)
Verwardheid lijkt me meer een welvaartsziekte.
Vroeger hoorde je er nooit van.
Vlissinger (21-2-2019 om 19:55)
Er zijn nu eenmaal veel aandoeningen die onbehandeld kunnen leiden tot psychoses en hier is medicatie voor nodig. Op Youtube kun je simulaties zien van hoe iemand in psychose het zelf ervaart incl. met stemmen in hun hoofd. Best interessant en zeker nu blijkt dat de bezuinigingen dus in toenemende mate grote problemen gaan veroorzaken. In Den Haag doen ze kennelijk liever aan zelfverijking door mooie dealtjes te sluiten en zogenaamd doen alsof ze een domme fout hebben gemaakt met die hoge energierekeningen terwijl ze dit natuurlijk heus wel wisten. Even de mensen een hart onder de riem steken dat ze het oh zo erg vinden. Net zo erg als hoe ze het toenemend aantal verwarde mensen die dringend zorg nodig hebben gewoon weg laten kwijnen.
Tom Helgers (21-2-2019 om 16:22)
Vreemde reactie van de politie. Het gaat juist wel vaak om overlastgevend gedrag, anders bel je niet. Ook leidt dit vaak tot gevaarlijk gedrag. Denk aan zelfdodingen aan de spoorlijn of rare mannen bij basisscholen. De politie is er om ons te beschermen, ook tegen mensen met psychische problemen!
Eerste |
Vorige |
|
1 |
2 |
|
Volgende |
Laatste |