Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 16 km

Extra aandacht handhavers voor bedrijventerreinen

Toegevoegd: 21-02-2019, 20.38 uur
Extra aandacht handhavers voor bedrijventerreinen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De komende jaren zullen op meer bedrijventerreinen gerichte acties worden gehouden tegen ondermijning. Bij een eerdere controle op Arnestein in Middelburg werden bij verschillende bedrijven overtredingen geconstateerd en daarom vermoeden de betrokken partijen dat ook op andere plaatse zaken niet in de haak zijn. Dit jaar zal extra aandacht uitgaan naar het buitengebied, waar criminelen soms ogenschijnlijk ongestoord hun gang kunnen gaan.

Volgens Nancy Verstraeten, programmamanager aanpak ondermijnende criminaliteit in Zeeland, werden bij de controle-actie op Arnestein in totaal 47 overtredingen geconstateerd, verdeeld over 15 bezochte bedrijven. Vaak ging het om overtredingen met betrekking tot het milieu maar volgens Verstraeten is er dan vaak meer aan de hand. “Je ziet dat deze ondernemingen het dan bijvoorbeeld ook niet zo nauw nemen met het het afdragen van belastingen. Het is daarom van belang om met diverse partijen gezamenlijk ondernemers te bezoeken.”

Harald Bergmann, voorzitter van het districtscollege en tevens burgemeester van Middelburg, beaamt dat. “Als je als gemeente bijvoorbeeld zelfstandig ergens binnen bent kun je best iets constateren, maar als dit buiten je bevoegdheid ligt kun je er niet tegen optreden. Als je gezamenlijk controleert, dan kun je veel beter optreden en laat je bovendien zien dat de overheid één vuist maakt.” Met alleen controleren ben je er volgens Verstraeten overigens niet. “Het grote werk komt daarna eigenlijk pas. Bovendien is het goed om te kijken naar wat je als overheid kunt verbeteren. We stellen onszelf dan de vraag: wat heb je als overheid laten liggen zodat deze situatie kon ontstaan?”

(tekst gaat verder onder advertentie)



Naast de actie op Arnestein werd in 2018 ook op twee recreatieparken de strijd aangegaan met ondermijning. Hierbij werd onder meer illegale prostitutie geconstateerd. Ook recreatieparken blijven daarom de aandacht hebben van wetshandhavers, zo zegt Verstraeten. Tegelijkertijd komt er extra geld beschikbaar om ook in de havens effectief te kunnen optreden tegen bijvoorbeeld drugshandel en milieudelicten en wordt gefocust op de buitengebieden. Verstraeten: “Vanwege bezuinigingen hebben we hier tegenwoordig minder ogen en oren. We hebben echter wel allerlei signalen dat hier buiten het zicht van het grote publiek ondermijnende activiteiten plaatsvinden. Daarom willen we nu werken aan bewustwording en ook willen we big data gaan inzetten.”

Big data
Gebiedsofficier Marco van Leeuwen van het Openbaar Ministerie (OM) legt uit hoe dat gaat: “In ons werk kunnen we tegenwoordig goed worden geholpen door techniek. Je moet alleen wel zorgen dat je de verschillende informatiebronnen goed koppelt. Je kunt in het handelsregister van de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld zien welke bedrijf ergens is gevestigd en als je de bedrijfsactiviteiten vervolgens naast bijvoorbeeld de gegevens over geldstromen en meldingen van de politie legt, dan kun je zien waar mogelijk iets niet pluis is. Natuurlijk is vervolgens nog een verdere analyse nodig en is het goed als er ook een menselijke factor is, maar het kan wel helpen om verdachte situaties bloot te leggen.”

Wat ook helpt, is volgens Weydema dat mensen niet pas de politie informeren als ze harde bewijzen hebben van criminele activiteiten. “Juist ook als mensen alleen vermoedens hebben moeten ze die melden. Verwonderen ze zich bijvoorbeeld over nachtelijke activiteiten, plotseling aangebrachte extra afvoerpijpen of afgeplakte ramen, dan kunnen ze ook alleen dat al melden.” Bergmann: “Als het economisch slechter gaat, worden boeren soms benaderd om hun leegstaande schuren te verhuren, als zij op hun beurt maar niet te veel vragen stellen. Hier worden dan bijvoorbeeld wietkwekerijen, illegale sigarettenfabrieken of drugslabs in gevestigd. Worden die opgerold, dan geven anderen vaak aan dat ze wel vermoedden dat er iets niet in de haak was, maar bleek tegelijkertijd dat zij die vermoedens nooit hadden geuit bij de instanties.”

Jachthavens
Vanuit het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) en de Taskforce Zeeland-West-Brabant zal dit jaar ook aandacht worden besteed aan preventie in de jachthavens. Er komen cursussen waarbij havenmeesters wordt geleerd anders naar hun haven te kijken. Verstraeten: “Aan de hand van zogeheten barrièremodellen kunnen zij criminaliteit tegen gaan. Dat vergt tegelijkertijd echter ook een andere blik. Kijk naar de haven als crimineel: wat zie je dan? Wat zijn de zwakke plekken en waar kan het dus beter? Wellicht zijn er bijvoorbeeld (extra) beveiligingscamera's nodig of kun je (nog) beter zicht houden en registreren wie er in de haven aanlegt en op bezoek komt.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren