Nieuwe aanpak geweldsincidenten jongeren
MIDDELBURG - De politie en de burgemeesters van de dertien Zeeuwse gemeentes willen aan de slag om het aantal geweldsincidenten waarbij jongeren betrokken zijn terug te dringen. Daarin moeten ook de scholen een rol gaan spelen, zo zeggen de politie en de gemeenten.
Cijfers uit het verleden om een goede vergelijking uit te kunnen voeren, zijn er niet. Duidelijk is wel dat in de eerste twee maanden van dit jaar in onze provincie in totaal 56 geweldsincidenten plaatsvonden waarbij personen tot 21 jaar betrokken waren: 14 in de Oosterschelderegio, 20 op Walcheren en 22 in Zeeuws-Vlaanderen. Het ging om onder meer mishandelingen, straatroven en diefstallen met geweld.
Messen
Zowel landelijk als regionaal heeft de politie al eerder aangegeven te signaleren steeds vaker jongeren te zien die messen bij zich dragen. Bij een deel van de genoemde 56 delicten waren ook daadwerkelijk wapens in het spel, zo zegt districtschef Ronald Weydema van de politie. Zowel het aantal geweldsincidenten als het wapenbezit willen de gemeenten en de politie terugbrengen. Volgens Marco van Leeuwen, gebiedsofficier van het Openbaar Ministerie (OM) is daar een goede reden voor. Van Leeuwen: “Als je jezelf bewapent, is de kans statistisch groter dat je zelf slachtoffer wordt van wapengeweld.”
Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg en voorzitter van het Zeeuwse districtscollege, wil intensiever contact met scholen zodat al voordat delicten plaatsvinden kan worden ingegrepen. Van Leeuwen valt hem bij: “Er zijn diverse factoren bekend die de kans vergroten dat iemand in de criminaliteit beland. Scholen hebben vaak zicht op die factoren. Bovendien worden problemen door scholen soms wel gesignaleerd, maar melden ze deze niet bij politie en justitie. Ondanks de privacyregels kan nog best veel informatie worden gedeeld. Het lijkt er echter op dat scholen uit angst voor een slechte naam of beoordeling niet altijd openheid van zaken geven.”
Hulpvraag
Volgens Bergmann kan betere informatiedeling zeker niet alle incidenten voorkomen maar hij is er wel van overtuigd dat scholen veel informatie hebben over leerlingen hebben die nuttig kan zijn om preventieve maatregelen te kunnen nemen. “School vormt een belangrijk aspect in het leven van jongeren. Eerst was het iedereen voor zich maar als we na een hulpvraag meteen gezamenlijk stappen kunnen zetten, dan hoeven we niet pas achteraf in actie te komen. Bovendien: Gaat het nu al zo slecht met je, dan wil je niet weten hoe de situatie er over 10 jaar uitziet.”
Op Walcheren worden binnenkort de eerste stappen gezet om samen met scholen en instanties als Jeugdzorg preventief aan de slag te gaan. Het is de bedoeling dat later ook in de Oosterschelderegio en in Zeeuws-Vlaanderen een intensievere samenwerking wordt opgestart. Ook volgt nog een campagne waarbij wapens vrijwillig kunnen worden ingeleverd.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
21 november 2024
20 november 2024
20 november 2024
20 november 2024