Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
140 files van totaal 663 km

Grote zorgen om wapenbezit en jonge daders

Toegevoegd: 24-09-2020, 19.02 uur
Grote zorgen om wapenbezit en jonge daders
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het baart de politie, de burgemeesters en het Openbaar Ministerie (OM) dat ook steeds meer Zeeuwse jongeren wapens bij zich dragen en dat steeds jongere personen betrokken lijken te zijn bij overvallen en berovingen in de provincie. Om het probleem op te lossen is hulp van onder meer scholen hard nodig, zo stellen de drie genoemde partijen.

De afgelopen tijd vonden in de provincie meerdere delicten plaats waarbij jonge daders waren betrokken. Zo werd deze maand nog een 15-jarige jongen opgepakt na een overval op een tankstation in Middelburg. In Vlissingen pleegde een naar schatting 16-jarige jongen begin deze maand een straatroof en ook werd een tiener opgepakt voor het neersteken van twee personen bij een overvalpoging op een winkel in het centrum van Middelburg.

Volgens Okke van Gelderen, plaatsvervangend districtschef van de politie, is sprake van een trend die moet worden gekeerd. Hij hekelt ook vooral het toenemende wapenbezit (“met name messen”) onder jongeren. “Als je een mes hebt, ga je ook sneller steken”, zo luidt de simpele conclusie van de politiechef. Bij het wapenbezit speelt volgens Marco van Leeuwen, gebiedsofficier van het OM, ook mee dat al snel sprake is van een vicieuze cirkel. “Zie je dat een klasgenoot een mes heeft, dan wil jij jezelf wellicht ook bewapenen. Zo breidt het aantal jongeren met een wapen op zak zich steeds verder uit”, zo zegt Van Leeuwen.

Drillraps
Wat de oorzaak van het toenemende wapenbezit is, is volgens de politie en het OM niet echt duidelijk. De politie heeft (nog) geen bewijs gevonden voor de rol van zogeheten drillraps: raps met voornamelijk gewelddadige teksten. Landelijk werd de muziekstijl wel al meermaals in verband gebracht met onder meer steek- en schietpartijen.

Volgens Van Gelderen moeten daders overigens niet denken dat ze zomaar met hun daden wegkomen. “Voor overvallen die vorig jaar in Zeeland werden gepleegd hebben we een verdachte opgepakt die is voorgeleid. Het zou niet verkeerd zijn als het beeld is: ‘In Zeeland moet je geen overval plegen want je wordt toch wel gepakt’”. Van de straatroven in de afgelopen 12 maanden werd in meer dan de helft van de gevallen een verdachte opgepakt. De kans is bovendien groot dat dit percentage nog stijgt want nog niet alle onderzoeken zijn afgerond, aldus de politie.

Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg en voorzitter van het districtscollege van alle Zeeuwse burgemeesters, vindt dat echt stappen gezet moeten worden om zowel het wapenbezit terug te dringen als om misdrijven zoals de genoemde overvallen en straatroof te voorkomen. Bergmann: “Het is niet zo dat het met alle Zeeuwse jongeren verkeerd gaat, maar het is wel heel erg als je zo jong al zoiets op je CV hebt staan. We willen ook voorkomen dat iemand in het strafrecht belandt. Als iemand éénmaal eens heeft vastgezeten, is er immers aantoonbaar een hogere kans op recidive.”

Scholen
Voor de zomer heeft Bergmann al contact gezocht met onder meer het maatschappelijk werk. Volgens hem moet echter ook worden gezorgd voor een betere samenwerking met de scholen. Hij riep daartoe vandaag ook op. “Soms is er wel informatie maar wordt die niet gedeeld. Er lijkt bij schoolbesturen toch een soort angst te zijn dat er een smet op de naam van hun school komt te liggen als deze in verband wordt gebracht met dit thema. Als ouder zou ik het zelf echter juist fijn vinden als ik weet dat een school actief met deze problematiek bezig is. Bovendien: het probleem bestaat gewoon dus ze kunnen en moeten er wel wat mee. Een schoolbestuur moet namelijk ook zorgen voor een veilige omgeving voor zowel leerlingen als leerkrachten”, zo zegt Bergmann.

Als het aan Bergmann ligt kan er, ook met de huidige privacywetgeving, best wel wat informatie worden gedeeld. Volgens Van Leeuwen moet ook vooral de meldingsbereidheid omhoog. “En mensen moeten weten wat ze waar moeten melden”, aldus de officier van justitie.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Anoniem (24-9-2020 om 23:30)
Ik zou zelf niet met een mes op zak lopen, maar misschien dat ik het wel zou moeten doen. Voor eigen rechter spelen. 2 jaar geleden heeft er iemand voor ruim €1250,- schade bij mij aangericht en pas nadat ik er achter aan zat, liet het OM van zich horen. Ik citeer: "Er komt geen strafzaak. Waarom komt er geen strafzaak? Verdachte was recent bestraft voor een ander strafbaar feit. Wanneer u de schade wilt verhalen, kunt u dit indienen via een aparte civiele procedure." Oftewel: pleeg 2 strafbare feiten en boet maar voor 1.
bram goeree (24-9-2020 om 20:54)
zolang er zo soft gestraft word gaat dit enkel maar erger worden.hard aan pakken die zooi .daar vragen ze toch om met dit gedrag
Cookie-instellingen beheren