Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

IFV onderzoekt branden met zonnepanelen

Toegevoegd: 17-12-2020, 22.01 uur
Vorig jaar zomer raakten in Philippine 25 panelen betrokken bij een grote hotelbrand.
Vorig jaar zomer raakten in Philippine 25 panelen betrokken bij een grote hotelbrand.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) gaat vanaf januari nader onderzoek doen naar branden waarbij zonnepanelen zijn betrokken. In het inmiddels afgeronde vooronderzoek zijn onder meer branden in Philippine en Vrouwenpolder meegenomen.

Het IFV wil naar aanleiding van enkele grote branden met zonnepanelen deze zomer bekijken welke gezondheids- en milieurisico's dit soort branden met zich meebrengen. De afgelopen tijd is de aard en de omvang van de problematiek in kaart gebracht. Van januari 2018 t/m oktober 2020 waren bij 95 branden in ons land zonnepanelen betrokken. Hieronder ook vier branden in Zeeland: een middelbrand in een woning op 16 juni 2018 in Hulst, een middelbrand bij een schadeherstelbedrijf op 21 juni 2018 in Vrouwenpolder, een zeer grote brand bij een hotel op 6 augustus 2019 in Philippine en een woningbrand op 28 september 2019 in Tholen.

Van enkele grote branden, waaronder die in Philippine en Vrouwenpolder, werden al nadere gegevens verzameld bij de brandonderzoekers van de veiligheidsregio's. Dit had onder meer als doel om te bekijken hoe vaak sprake was van depositie: de verspreiding van verbrandingsproducten in de omgeving. Volgens het IFV kwamen bij sommige branden resten namelijk tot kilometers ver in de omgeving terecht. “De literatuur blijkt niet eenduidig te zijn over eventuele schadelijke gevolgen voor mens, dier en milieu. Daarom is nader onderzoek noodzakelijk”, zo stelt het IFV.

“Het doel van het onderzoek dat in januari start is een handelingsperspectief te bieden aan de partijen die betrokken zijn bij grootschalige incidenten met zonnepanelen. Welke mogelijk schadelijke effecten hebben de verbrandingsproducten van zonnepanelen op mens, dier en milieu? Welke mogelijkheden zijn er om de eventuele gezondheids- en milieurisico's te beperken? En hoe kunnen neergeslagen verbrandingsproducten op een veilige en verantwoorde wijze worden gesaneerd? Waar mogelijk en relevant betrekken we partners bij dit onderzoek, zoals Brandweer Nederland, GGD GHOR Nederland, omgevingsdiensten en kennisinstituten zoals het RIVM”, zo legt het IFV uit.

In Vrouwenpolder begon de brand binnen in een restaurant maar sloeg deze via een kunststof dakplaat over op de zonnepanelen die op het dak lagen. In Philippine woedde op 6 augustus vorig jaar een grote brand in een hotel. Toen de brand doorslag via het dak raakten ook 25 zonnepanelen betrokken. Van de brand in Vrouwenpolder is bekend dat geen depositie optrad, bij de brand in Philippine is hierover geen informatie beschikbaar. Wel is in het rapport van het vooronderzoek te lezen dat bij de bestrijding van beide incidenten geen rekening is gehouden met eventuele depositie.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren