Lockdown met drie weken verlengd
MIDDELBURG - De lockdown vanwege het coronavirus wordt met drie weken verlengd (tot en met dinsdag 9 februari) maar er komt vooralsnog niet direct een avondklok. Wel wordt het OMT gevraagd om een spoedavies over wat een avondklok zou opleveren. Het is dus niet uitgesloten dat later alsnog een avondklok wordt ingesteld. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt tijdens haar persconferentie.
Volgens minister-president Mark Rutte zitten we nu in een ernstige situatie en is het verlengen van de huidige lockdown (die op 15 december inging) nodig omdat het aantal besmettingen nog niet dusdanig is gedaald dat versoepelingen al mogelijk zijn. Ook zij hij zich grote zorgen te maken over de Britse variant van het COVID-19-virus die inmiddels ook in ons land is vastgesteld en die zo'n 30 procent besmettelijker zou zijn. Op 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn.
Op dit moment heeft volgens het kabinet 2 tot 5 procent van de besmette Nederlanders de Britse variant. Minister Hugo de Jonge zei te verwachten dat de Britse variant de overhand zal krijgen. "De vraag is alleen hoe lang dat zal duren", aldus de minister. De Jonge gaf ook aan dat de lockdown werkt, maar dat deze minder snel werkt dan gehoopt en dat het aantal positieve testuitslagen “nog veel en veel te hoog” ligt. De Jonge noemde het vaccineren de troef om uit de ellende te komen. Hij zei verder te verwachten dat de meest kwetsbare mensen en de mensen die voor hen zorgen voor het begin van de lente gevaccineerd moeten zijn. In de herfst zou het hele land beschermd moeten zijn. Hij benadrukte wel dat Nederland afhankelijk is van wanneer vaccins precies worden geleverd.
Doel
Het doel van de verlengde lockdown is volgens het kabinet om zo min mogelijk contacten te hebben. "Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen", zo beredeneert de regering. "Thuisblijven is de beste manier om contacten te beperken. Het kabinet adviseert iedereen dan ook om zoveel mogelijk thuis te blijven. Zo'n 70 procent van de mensen die dit kan doen, doet dit nu. De oproep om thuis te blijven betekent ook dat iedereen in principe thuis werkt. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen", zo schrijft de Rijksoverheid in een persbericht naar aanleiding van de persconferentie.
Scholen en kinderopvang
Voor de basisscholen geldt dat wordt bekeken of deze vanaf maandag 25 januari weer klassikale lessen mogen verzorgen. Het kabinet hoopt hier volgende week duidelijkheid over verschaffen. Volgens Rutte hangt het besluit af van onder meer het onderzoek naar de Britse coronavariant. Hij zei dat nog altijd niet duidelijk is of de Britse coronavariant besmettelijker is via kinderen en zo ja, hoeveel besmettelijker dan precies. “Wat zo lijkt te zijn, is dat kinderen (ook basisschoolleerlingen) bevattelijker zijn om COVID te krijgen maar of ze zelf ook een grote rol spelen in de verspreiding weten we nog niet”, zo voegde De Jonge daar aan toe.
Mits er geen negatief OMT-advies volgt vanwege de Britse variant van het virus, kunnen de bassisscholen en kinderopvangcentra eerder open dan het einde van de lockdown. Is er een negatief advies, dan blijven de basisscholen en kinderopvangcentra alleen open voor noodopvang. Het kabinet roept overigens wel op om hier alleen gebruik van te maken als er geen andere oplossing mogelijk is. De laatste tijd waren in de media al veel berichten over het feit dat steeds meer ouders hier gebruik van maken, mogelijk ook als dat niet altijd echt noodzakelijk is.
De middelbare scholen blijven de komend drie weken nog dicht. De huidige uitzonderingen voor onder meer examenleerlingen blijven van kracht. Nieuw is wel dat middelbare scholieren onderling anderhalve meter afstand moeten gaan houden. Dit geldt per direct en dus ook voor de jongeren die nu vanuit hun uitzonderingspositie, bijvoorbeeld omdat ze eindexamen doen, les krijgen.
Niet naar buitenland
Rutte riep iedereen zeer dringend op om het land niet te verlaten tot en met maart. Hij zei dat iedereen die toch op vakantie gaat naar het buitenland "ontzettend asociaal" bezig is. "Blijf in Nederland tenzij het voor werk is met een zeer groot economisch belang of ernstige familie-omstandigheden", zo zei de premier. Reizigers die na een noodzakelijke reis terugkeren naar Nederland, moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien. Bovendien moeten zij altijd 10 dagen in quarantaine bij terugkomst.
Perspectief
In het persbericht van de Rijksoverheid staat dat dan de basisregels losgelaten kunnen worden als het overgrote deel van Nederland is gevaccineerd. Het kabinet werkt aan een nieuwe routekaart voor de tussenliggende periode. Daarop moet komen te staan wat wanneer weer kan. Rutte zei dat dit vooral afhangt van het aantal IC-opnames. Nu zijn dit er 20 tot 25 per dag. "Als dit aantal daalt naar 10, dan kan er weer "iets" maar dan gaat Nederland nog niet uit de lockdown. Ligt dit aantal op 3, dan kunnen we weer veel meer verruimen", zo zei de premier.
Complottheorieën
Minister De Jonge ging naar aanleiding van een vraag van een journalist ook in op complottheorieën die de ronde doen over het virus en de bestrijding ervan. De Jonge: “Wat we zien is dat er een groep in de marge is die überhaupt niet gelooft dat er een virus is en dat dit één groot complot tegen de mensheid is en dat overheden niet bezig zijn om het virus er onder te krijgen maar hun bevolking. Er zijn ook mensen die geloven dat je ziek kunt worden van 5G, je hebt mensen die van alles geloven. Het podium dat we aan deze geluiden geven, moet wel een beetje evenredig blijven met de omvang van deze groep. Ik denk dat er een veel grotere groep is die zich zorgen maakt en die heus wel ziet wat een leed dit virus veroorzaakt en zelf ook merkt wat een leed de maatregelen tegen dit virus veroorzaken. De maatregelen tegen dit virus raken ons in het diepst van ons bestaan. Heel veel mensen worden zo geraakt dat ze zich afvragen: 'Kan het allemaal niet ietsjes minder?'. Eén ding: Als wij die maatregelen niet hadden hoeven nemen, dan hadden we dat gedaan.”
Later meer
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.
In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.
- 09-08-2024 - Celstraffen geëist tegen ex-GGD-medewerksters
- 26-01-2023 - Terneuzense mag in vrijheid onderzoek fraude afwachten
- 22-10-2022 - Oud-GGD medewerkers aangehouden voor fraude met vaccinatiebewijzen
- 15-02-2022 - Alles open in 3 stappen, eerste versoepelingen per direct
- 25-01-2022 - Van Merrienboer: 'NL nog verder open door booster'
- 25-01-2022 - Kabinet versoepelt: Dit zijn de nieuwe regels
- 15-01-2022 - Demonstratie horeca-ondernemers goed verlopen
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
18 januari 2025
16 januari 2025
16 januari 2025
16 januari 2025
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |