Kabinet wil avondklok, per direct nog maar 1 bezoeker
MIDDELBURG - Als het aan het demissionair kabinet ligt komt er zo snel mogelijk definitief een avondklok en per direct mag thuis nog maar maximaal één bezoeker worden ontvangen. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens de persconferentie van demissionair minister Hugo de Jonge en demissionair minister-president Mark Rutte. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met de avondklok. Komt er onvoldoende steun, dan komt de avondklok er niet.
Rutte zei vanmiddag dat Nederland zich moet schrap zetten omdat de Britse coronavariant onze kant op komt en omdat wordt gewaarschuwd voor een derde golf. Hij wil die zo ver als mogelijk voorkomen en beperken. Volgens de premier gaan de nieuwe maatregelen nog één keer veel van iedereen vragen maar gaat dat wel ook veel opleveren. Hij noemde de avondklok een heftige maatregel waar niemand om staat te juichen. “Ook ik niet”, zo zei Rutte. "De avondklok is een zware maatregel. Maar het helpt om de verspreiding van het virus verder af te remmen. Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat een avondklok kan leiden tot een vermindering van 8% en 13% van de R-waarde, zo geeft het Outbreak Management Team (OMT) aan", aldus het kabinet.
Als de Tweede Kamer instemt gaat de avondklok enkele dagen na het kamerdebat in. Deze gaat dan gelden tussen 20.30 uur en 04.30 en loopt door tot en met 10 februari 04.30 uur. Hij geldt voor jong en oud en overal in het land. Wel komen er uitzonderingen. Mensen moeten daarbij een verklaring voor op zak hebben, zo zei Rutte. Heb je geen geldige verklaring, dan kun je een boete krijgen van vermoedelijk 95 euro, net als voor het overtreden van de andere coronaregels. Rutte zei dat rommelen met formulieren fraude is en dus een misdrijf. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft men geen formulier nodig. Wie naar Nederland reist moet laten zien dat hij of zij uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom tijdens de avondklok wordt gereisd.
Rutte gaf ook aan dat direct na het invoeren gehandhaafd zal worden en dat daar al overleg over is. Hij riep verder op om vaker 's ochtends boodschappen te doen omdat winkelen ook niet zal worden toegestaan gedurende de tijden van de avondklok. Supermarkten zullen dus uiterlijk om 20.30 uur dicht moeten. Rutte zei ook dat het afhalen van maaltijden niet onder de uitzonderingen valt. Het bezorgen van maaltijden mag wel omdat dit valt onder werk, zo zei Rutte nadat hij eerder tijdens de persconferentie nog openlijk had toegegeven niet zeker te weten of dit wel of niet mocht.
Op de website van de Rijksoverheid staan inmiddels de volgende uitzonderingen:
- In geval van een calamiteit;
- Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
- Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
- Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
- Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
- Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
- Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.
Gasten
Rutte kondigde ook andere maatregelen aan. Thuis mag vanaf nu maximaal één bezoeker van 13 jaar of ouder worden ontvangen. Ook mag je maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Deze maatregel geldt per direct, zo benadrukte de premier. Bij uitvaarten gaat vanaf 25 januari het maximale aantal personen van 100 naar 50 personen. Dit om zo het aantal contactmomenten te beperken.
Reizigers
Alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen moeten ook een vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Deze test is maximaal 4 uur oud bij het aan het boord gaan. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland. "Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn, zal naar verwachting in de praktijk de dubbele testverplichting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar ons land. Dat betekent dat het voor sommige mensen moeilijk wordt om naar huis te komen. Nederlanders die vanwege een noodsituatie naar Nederland moeten reizen en niet op tijd een negatieve PCR/sneltest kunnen overleggen, kunnen zich melden bij het ministerie van buitenlandse zaken", zo zegt de Rijksoverheid.
Op dit moment wordt gewerkt aan een quarantaineplicht van 10 dagen voor iedereen die vanuit het buitenland naar Nederland komt. Deze termijn kan verkort worden als iemand na vijf dagen een negatieve coronatest kan overleggen. Om dit alles mogelijk te maken moet een nieuwe wet worden opgesteld. Dit kan enkele weken duren, zo zei Rutte. In de tussentijd komt daarom vanaf aanstaande zaterdag een vliegverbod voor vluchten uit landen die een hoog risico opleveren. “Dat zijn voor nu het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika”, aldus de premier, die wel aangaf dat er verschillende uitzonderingen komen, bijvoorbeeld voor journalisten. Het vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.
Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en onderzoekers Nederland niet meer mogen inreizen. De uitzondering geldt nog wel voor medisch personeel, topsporters, journalisten, diplomaten en langeafstandsgeliefden. Het kabinet roept op om alleen naar het buitenland te gaan voor bijvoorbeeld ernstige familieomstandigheden. "Of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is."
Vaccineren
Minister De Jonge noemde vaccinatie opnieuw de weg uit de crisis. "Als de meest kwetsbare mensen beschermd zijn, is er ruimte om weer meer mogelijk te maken. Wat dan precies en wanneer, is nu nog niet te zeggen", zo zei De Jonge. Hij gaf ook aan dat het nog wel even zou duren voordat het zover was. Daarom zijn eerst nog extra maatregelen nodig, zo zei de minister. Hij gaf wel aan dat de overheid nog intensiever wil testen om zo nog meer grip te krijgen op het virus. Ook gaf hij aan dat vanaf half februari onderzocht zal worden hoe mensen weer veilig naar bijvoorbeeld het theater kunnen. Dit zal gebeuren via zogeheten fieldlabs. "Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en twee concerten wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst", zo legt de regering uit.
Thuiswerken
Volgens Rutte werkt tot 80 procent van de mensen die thuis kan werken thuis. De Rijksoverheid benadrukt op de eigen website ook dat iedereen in principe thuis moet werken. "Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. De situatie van nu is zeer zorgelijk. Houd daarom bestaande afspraken over naar het werk komen opnieuw tegen het licht. Naar kantoor komen voor het sociale aspect, voor vergaderingen of om een dag van thuis weg te zijn kan nu even niet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. Werknemers die gevraagd worden naar het werk te komen terwijl dat niet nodig is, kunnen daar het gesprek over aangaan met hun werkgever", zo is te lezen op de site van de Rijksoverheid.
De Jonge zei tijdens het vragenrondje na afloop van de persconferentie dat de basisscholen op 8 februari weer open "moeten". Wanneer bijvoorbeeld kappers en winkels weer open kunnen, is nu nog niet te zeggen. Volgens De Jonge zal hiernaar worden gekeken op 2 februari maar hij wilde nog niet vooruitlopen op een openstelling en de de datum die daaraan gekoppeld zou kunnen worden.
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.
In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.
- 09-08-2024 - Celstraffen geƫist tegen ex-GGD-medewerksters
- 26-01-2023 - Terneuzense mag in vrijheid onderzoek fraude afwachten
- 22-10-2022 - Oud-GGD medewerkers aangehouden voor fraude met vaccinatiebewijzen
- 15-02-2022 - Alles open in 3 stappen, eerste versoepelingen per direct
- 25-01-2022 - Van Merrienboer: 'NL nog verder open door booster'
- 25-01-2022 - Kabinet versoepelt: Dit zijn de nieuwe regels
- 15-01-2022 - Demonstratie horeca-ondernemers goed verlopen
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
18 december 2024
18 december 2024
17 december 2024
17 december 2024
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |