Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeeuwen voor rechter vanwege drugslabs

Toegevoegd: 28-01-2021, 17.06 uur
In de zomer van 2019 vond de politie in Rilland materialen voor de productie van drugs.
In de zomer van 2019 vond de politie in Rilland materialen voor de productie van drugs.
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Drie Zeeuwen die worden verdacht van betrokkenheid bij drugslabs in Esch (Noord-Brabant) en Hechtel-Eksel (België) en een drugsopslaglocatie in Rilland hangen verschillende celstraffen boven het hoofd. De drie stonden deze week samen met nog zes anderen uit het zogeheten Kandinsky-onderzoek terecht.

De negen verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor de financiering, de aansturing en de productie. Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van criminele organisaties die in wisselende samenstellingen opereerden. De organisaties zouden zich ook bezig hebben gehouden met internationale drugstransporten en witwassen.

De leider, de 36-jarige schoonzoon van No Surrender-oprichter Klaas Otto, moet volgens het OM 12 jaar cel krijgen. “Het meest in het oog springende lab waar de hoofdverdachte betrokkenheid bij zou hebben gehad was het Belgische. Hier kwamen in januari 2019 drie Nederlandse laboranten van 22, 23, 25 jaar om het leven door koolmonoxidevergiftiging. De 36-jarige hoofdverdachte was de financieerder en grondstoffenleverancier van dit lab”, zo zegt justitie.

In het requisitoir benadrukte het OM dat de man zich, na het ontdekken van de drie dodelijke slachtoffers, vooral druk maakte over het financieel verlies van zijn criminele investering. Het OM staaft dit naar eigen zeggen met uitgebreid app-verkeer. “In wisselende samenstellingen stuurde de hoofdverdachte ook labs in Rilland en Esch aan”, aldus het OM.

De andere verdachten hadden de rol van mede-financieerder, laborant of huurder van een locatie. Tegen hen eiste het OM in totaal 37 jaar gevangenisstraf. De hoogst geëiste straf was voor de inwoner van Renesse. Hij zou laborant zijn geweest. Als het aan het OM ligt moeten de verdachten in totaal overigens ook ruim 110.000 euro moeten terugbetalen aan de maatschappij.

In de zaak is overigens nog een tiende verdachte. Deze persoon komt later voor de rechter in Den Bosch. In april doet de rechtbank uitspraak.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren