Lockdown verlengd tot 2 maart, wel aanpassingen
MIDDELBURG - Winkels, horecazaken en gelegenheden als bioscopen en theaters blijven nog tot 2 maart dicht. Wel komt er meer ruimte om het afhalen van bestellingen mogelijk te maken. Dat heeft het demissionaire kabinet zojuist bekendgemaakt tijdens haar corona-persconferentie. Zoals reeds eerder bekendgemaakt gaan de basisscholen en kinderopvangcentra volgende week weer open.
Afgelopen week daalde het landelijke aantal coronabesmettingen ten opzichte van de week ervoor met 20 procent. Met 164 besmettingen per 100.000 inwoners bevindt Nederland zich volgens de overheid echter nog altijd in de ernstige fase en dus is het nog niet mogelijk om de huidige lockdown op te heffen, zo gaven minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond aan.
De besmettingscijfers lijken weliswaar de goede kant op te gaan maar met name het feit dat de Britse coronavariant, die 1,5 keer besmettelijker lijkt te zijn dan de oude variant, oprukt maakt dat echte versoepelingen nog niet mogelijk zijn, zo zeiden Rutte en De Jonge vanavond. “Alle doorrekeningen wijzen op een derde golf die onvermijdelijk op ons af lijkt te komen. We weten dat we straks de rekening gepresenteerd krijgen voor te veel optimisme nu”, zo zei Rutte.
Het RIVM schat vandaag dat ongeveer twee derde van de besmette Nederlanders de Britse variant heeft en het reproductiegetal van deze personen ligt inmiddels op 1,28. Honderd personen met de Britse coronavariant besmetten dus 128 anderen. Voor de 'oude' variant ligt het R-getal op 0,86. Een stuk lager dus maar het aantal mensen met deze variant neemt dus af en dus zal het aantal besmettingen waarschijnlijk weer gaan stijgen.
Scholen
Er komen zogezegd wel wat wijzigingen in het coronabeleid. De afgelopen dagen lekte hierover al het één en ander uit. Dat leverde enerzijds positieve maar anderzijds ook negatieve reacties op. Zo waren leraren bezorgd over de risico’s van het weer openstellen van de basisscholen. Vanaf maandag 8 februari gaan de basisscholen, de kinderdagopvang (KDV) en het speciaal (basis)onderwijs immers weer volledig open, zo werd zondag al officieel bekendgemaakt. Er komen wel regels voor testen. "Bij één positieve test van één leerling moet de hele klas in quarantaine. Op dag 5 kan iedereen dan getest worden, zowel leerkracht als leerlingen", zo zei Rutte vanavond.
De buitenschoolse opvang (BSO) blijft vooralsnog gesloten. “Groepen kinderen op de BSO zijn niet gelijk aan die op school, waardoor het openen van de BSO tot extra contacten en mogelijk extra besmettingen zou leiden”, zo meldde de Rijksoverheid zondag. Wanneer de BSO’s en de middelbare scholen weer (helemaal) open kunnen, is nog niet besloten maar zal niet voor 1 maart gebeuren. Rutte noemde het openen "nu echt nog te risicovol".
Winkels
Het volledig heropenen van winkels, horecazaken en andere gelegenheden zit er nog niet in maar voor de winkels komen er wel meer mogelijkheden om bestellingen af te laten halen. Nu mogen alleen bepaalde winkels zoals doe-het-zelfzaken deze service aanbieden maar vanaf 10 februari geldt dit ook voor bijvoorbeeld kledingwinkels. Als het niet te druk kan worden, zijn de risico's van zo'n click-and-collectregeling volgens het Outbreak Management Team (OMT) klein. Het afhalen moet buiten en alleen gebeuren. Er moet minimaal 4 uur tussen bestellen en afhalen zitten. Bestellen mag alleen via internet of telefoon. Ook moet je een specifiek tijdslot krijgen van de winkelier. De genoemde zaken moeten verder naar verwachting nog zeker tot 2 maart dicht blijven. Volgens de NOS wil het kabinet op 23 februari besluiten over de periode na die datum.
Avondklok
De avondklok die sinds zaterdag 23 januari geldt duurt vooralsnog tot woensdag 10 februari 4.30 uur. Of de avondklok na dit moment ook echt zal komen te vervallen konden Rutte en De Jonge vanavond nog niet zeggen. Het kabinet heeft het OMT een nieuw advies over de avondklok gevraagd. Een besluit volgt vervolgens naar verwachting aan het einde van deze week.
Gevolgen
Minister De Jonge ging tijdens de persconferentie ook in op de lichamelijke en psychische gevolgen van de pandemie. Hij riep daarom ook op om naar anderen om te blijven kijken. “We krijgen corona alleen samen onder controle als we elkaar blijven helpen. We kunnen elkaar ook de hand toesteken: een ander meevragen voor een ommetje, eens wat vaker de telefoon pakken. Het zijn vaak kleine dingen die de dag van een ander kleur kunnen geven”. Het kabinet adviseert overigens nog altijd dringend om per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder te ontvangen. "Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek", zo luidt het advies van de Rijksoverheid.
Routekaart
Het kabinet heeft vandaag ook een nieuwe 'routekaart' gepubliceerd. Deze routekaart laat zien welke maatregelen nodig zijn als er meer of minder besmettingen zijn. De nieuwe versies van de routekaart zijn hier te downloaden.
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.
In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.
- 09-08-2024 - Celstraffen geƫist tegen ex-GGD-medewerksters
- 26-01-2023 - Terneuzense mag in vrijheid onderzoek fraude afwachten
- 22-10-2022 - Oud-GGD medewerkers aangehouden voor fraude met vaccinatiebewijzen
- 15-02-2022 - Alles open in 3 stappen, eerste versoepelingen per direct
- 25-01-2022 - Van Merrienboer: 'NL nog verder open door booster'
- 25-01-2022 - Kabinet versoepelt: Dit zijn de nieuwe regels
- 15-01-2022 - Demonstratie horeca-ondernemers goed verlopen
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
18 december 2024
18 december 2024
17 december 2024
17 december 2024
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |