Verruiming maatregelen: 'We doen iets heel spannends'
MIDDELBURG - De meeste contactberoepen mogen binnenkort weer worden uitgevoerd, middelbare scholen en MBO's mogen gedeeltelijk weer open en winkelen op afspraak wordt binnenkort mogelijk. Wel blijven de lockdown en de avondklok voorlopig nog van kracht. Dat is vanavond bekend gemaakt op de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge.
Het RIVM zei eerder vandaag dat de maatregelen van 16 december en de avondklok die sinds 23 januari geldt veel besmettingen hebben doen voorkomen. “De avondklok en de maximaal 1 bezoeker-maatregel, die op 23 januari ingingen, heeft het reproductiegetal naar schatting 10% doen afnemen. Modellering laat zien dat zonder naleving van de geldende maatregelen we in deze fase van de epidemie veel meer besmettingen zouden hebben gehad. Dat geldt zowel voor besmettingen met de Britse variant als voor andere virusvarianten. De druk op de zorg zou hierdoor ook flink hoger zijn geweest”, zo meldde het RIVM vanmiddag.
'Een beetje risico nemen'
Rutte zei vanavond dat de coronamaatregelen een gunstig effect hebben op de zorg maar hij erkende ook dat er allerlei negatieve gevolgen zijn. “Hoe dringend alle maatregelen ook nodig zijn, de economische, de sociale en de psychologische gevolgen tellen op. Leerachterstanden, eenzaamheid en depressie onder ouderen en jongeren, horeca-ondernemers en winkeliers die het water aan de lippen staat of er overheen. Het moet wel vol te houden zijn. Daarom denken we nu in een fase te komen waarin we bereid moeten zijn om klein beetje meer risico te nemen. Weliswaar beperkt en overwogen maar met de Britse variant in het achterhoofd wel degelijk een risico. Dat betekent dat we onder voorwaarden weer een aantal dingen mogelijk willen maken. We doen hiermee iets heel spannends. Verruiming is in deze fase niet gratis en ook niet onomkeerbaar. We doen er alles aan om het onderwijs niet nog een keer te sluiten. Het maatschappelijk belang daarvan is simpelweg te groot. Dat kunnen we de kinderen, de jongeren, hun ouders en de docenten eigenlijk niet aandoen. Maar als over een paar weken de cijfers onverhoopt weer door het dak gaan liggen alle andere opties van aanscherping wel weer op tafel.”
Versoepelingen
Per 1 maart kunnen de scholen in het voortgezet onderwijs onder voorwaarden weer open. Leerlingen zullen minimaal één dag per week naar school gaan. Net als in het basisonderwijs gelden allerlei regels voor testen en quarantaine. Op het MBO zullen alle leerlingen één dag per week naar school gaan. De eerder gemaakte uitzonderingen zoals bijvoorbeeld die voor eindexamenkandidaten blijven van kracht. Net als bij het primair onderwijs, is het de intentie van het kabinet om het voortgezet onderwijs en het mbo niet meer te sluiten. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen leidt.
Op 3 maart mogen contactberoepen weer worden uitgevoerd. Kappers, schoonheidsspecialisten en dergelijke mogen dan dus weer open. Er is één uitzondering: Sekswerkers mogen hun diensten nog niet aanbieden. Er zijn wel regels voor triage zodat van tevoren wordt vastgesteld of iemand klachten heeft die kunnen duiden op corona. De verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen. Beroepsmatige leerlingen kunnen ook weer theorie-examen doen, voor de niet-beroepsmatige leerlingen wordt nog uitgewerkt hoe dit ook zo snel mogelijk weer op een veilige manier mogelijk kan worden gemaakt.
Winkelen op afspraak komt bovenop de mogelijkheid om artikelen te bestellen en af te halen (click & collect). Vanaf 3 maart wordt het mogelijk om klanten te ontvangen die zich minimaal 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk naar binnen. Hoe vaak dat kan is aan de winkelier maar maximaal zes keer per uur dus in tijdslots van 10 minuten. Tijdens het bezoek gelden overigens wel gewoon de mondkapjesplicht en de anderhalve meter afstand.
Personen tot 27 jaar kunnen vanaf 3 maart weer buiten sporten in clubverband. Tot nu toe lag de leeftijdsgrens hiervoor op 18 jaar. Competities zijn overigens nog altijd niet toegestaan. Een verruiming voor het sporten binnen zoals bijvoorbeeld in zwembaden zit er nog niet in.
De afgelopen twee weken is het aantal besmettingen overigens weer gestegen. Volgens Rutte leveren de nu bekendgemaakte versoepelingen een risico op maar is dit beperkt omdat het gaat om een activiteit in de buitenlucht (sporten) en om 1-op-1-contact waarbij triage mogelijk is (contactberoepen). Het openen van winkels en horeca zou volgens de minister-president veel meer bezoekersstromen en dus ook contactmomenten en potentiële besmettingsmomenten met zich mee brengen. Daarom zijn hier, buitenom het winkelen op afspraak, nog geen verdere versoepelingen voor aangekondigd.
Vliegverboden
Om het risico op verspreiding van mutaties van het virus te verminderen, zijn op 23 januari vliegverboden afgekondigd voor passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Deze verboden worden in elk geval verlengd tot donderdag 4 maart. Het kabinet heeft het OMT gevraagd om advies op een (al dan niet gedeeltelijke) verlenging van deze verboden. De eerder vastgestelde uitzonderingen op dit verbod voor enkele groepen reizigers, waaronder medisch personeel, blijven eveneens van kracht.
Oproep
Het kabinet riep vanavond alle Nederlanders op om zich extra aan de coronaregels te houden. "Bij extra ruimte hoort extra verantwoordelijkheid. Uw gedrag doet ertoe. Het doet er echt toe dat u zo vaak mogelijk uw handen wast, dat u anderhalve meter afstand houdt, zoveel mogelijk thuiswerkt en in de trein of de supermarkt uw mondkapje draagt. Dat u thuis blijft bij klachten en dat u zich ook laat testen bij milde klachten. Ook als u al drie keer getest bent. Ga bij de minste twijfel naar de teststraat", zo zei Rutte. De premier riep ook vooral mensen op om echt thuis te blijven na een positieve coronatest. Hij zei dat 1 op de 4 mensen na zo'n positieve test niet thuisblijft en bijvoorbeeld gewoon een supermarkt bezoekt.
Perspectief
Minister De Jonge zei te verwachten dat in het tweede kwartaal minder maatregelen nodig zullen zijn omdat dan dusdanig veel mensen dan zijn gevaccineerd dat veel minder maatregelen nodig zijn om de risico's toch onder controle te houden. In de herfst moeten een groot deel van de Nederlanders zijn gevaccineerd. Volgens De Jonge moeten we dan 'gaan leven met het virus'. "Corona is dan niet helemaal weg, maar er worden wel veel minder mensen ziek van want er is dan voldoende bescherming opgebouwd in de bevolking". Hij voorziet dat voor het vierde kwartaal. In de tussentijd moet dankzij toegangstesten overigens wel meer mogelijk worden. Onlangs zijn al eerste tests gedaan met stadion- en theaterbezoek door personen die vooraf negatief waren getest op corona. Komende maand wordt een speciale app hiervoor gelanceerd.
Volgende persconferentie
De avondklok loopt vooralsnog tot en met de ochtend van 15 maart. De andere maatregelen lopen tot en met 15 maart. Op maandag 8 maart staat een nieuwe persconferentie gepland. Dan zal duidelijk worden of verdere versoepelingen mogelijk zijn en of de avondklok al dan niet wordt opgeheven.
Actuele situatie in Zeeland
Het totaal aantal Zeeuwse coronabesmettingen staat sinds vandaag op 16.069. Tot nu toe zijn 176 overlijdens en 456 ziekenhuisopnames gemeld. Op 1 augustus stond de teller nog op 867 Zeeuwse besmettingen, 69 overlijdens en 151 ziekenhuisopnames. Hieronder de ontwikkeling van de Zeeuwse cijfers in de afgelopen weken.
Later meer
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.
In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.
- 09-08-2024 - Celstraffen geëist tegen ex-GGD-medewerksters
- 26-01-2023 - Terneuzense mag in vrijheid onderzoek fraude afwachten
- 22-10-2022 - Oud-GGD medewerkers aangehouden voor fraude met vaccinatiebewijzen
- 15-02-2022 - Alles open in 3 stappen, eerste versoepelingen per direct
- 25-01-2022 - Van Merrienboer: 'NL nog verder open door booster'
- 25-01-2022 - Kabinet versoepelt: Dit zijn de nieuwe regels
- 15-01-2022 - Demonstratie horeca-ondernemers goed verlopen
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
18 januari 2025
16 januari 2025
16 januari 2025
16 januari 2025
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |