Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Man vrijgesproken van doodsteken buurvrouw

Toegevoegd: 28-05-2021, 14.21 uur - Update: 28-05-2021, 16.11 uur
Na het overlijden van de vrouw onderzocht de politie onder meer afval uit een container.
Na het overlijden van de vrouw onderzocht de politie onder meer afval uit een container.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

OOSTKAPELLE - De man die de afgelopen twee jaar vastzat als verdachte van het om het leven brengen van een 78-jarige vrouw uit Oostkapelle, is vrijgelaten. De rechtbank sprak hem vandaag vrij omdat niet bewezen kan worden dat hij zijn bovenbuurvrouw daadwerkelijk heeft doodgestoken.

De Oostkappelse werd op 24 mei rond 16.00 uur gevonden in haar appartement in complex 'Parc Zonnehove' aan het Veldzigt. Een verpleegkundige deed nog een reanimatiepoging maar dat bleek tevergeefs. Ook de inzet van een AED had geen effect. Toen de ambulancedienst arriveerde, bleek het slachtoffer al te zijn overleden. Ze had twee steekwonden: één in de buik en één in de borst.

Enkele dagen later, op 29 mei, werd de nu vrijgesproken verdachte aangehouden. Hij lag op dat moment al langere tijd over hoop met andere bewoners van het complex. Ook in de week voor het overlijden van de vrouw was sprake van incidenten. Telefoongegevens wezen uit dat de verdachte op 22 mei rond half elf 's avonds twee keer naar het slachtoffer belde. Dat zou hij hebben gedaan nadat hij eerder die dag tevergeefs bij haar aan de deur was geweest om te praten over een parkeerprobleem.

In de ochtend van 24 mei vond een incident plaats waarbij de jongste hond van de verdachte over de reling van zijn balkon op de begane grond sprong. Het dier was tegen een medeparkbewoonster opgesprongen. Zij kwam hierdoor ten val waarop andere parkbewoners verbaal reageerden richting de verdachte en hij zich ook verbaal uitte. De man hielp de vrouw overeind waarna ze naar de zorgvoorziening in het complex werd gebracht. In de stukken van de rechtbank is op te maken dat de man naar aanleiding van dit incident vreesde dat dit wel eens zou kunnen betekenen dat zijn hond zou worden afgemaakt. Ook vreesde hij dat het incident gevolgen voor hemzelf zou hebben. Omwonenden wilden hem immers weg hebben uit het complex.

De inmiddels 58-jarige verdachte zei in september in de rechtzaal al onschuldig te zijn. Hij herhaalde dat ook twee weken terug nog toen het Openbaar Ministerie (OM) elf jaar cel tegen hem eistte. Verzoeken om het voorarrest van de man op te heffen danwel te schorsen werden meermaals afgewezen. Waar de officier van justitie wel bewezen achtte dat de man de vrouw in een opwelling zou hebben gedood, oordeelt de rechter daar nu anders over. De rechtbank vindt dat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat F. de dader is. Hij is dan ook meteen op vrije voeten gesteld.

Volgens de rechtbank zorgt aangetroffen DNA-materiaal voor zowel ontlastend als belastend bewijs tegenover de verdachte. Op de buitenzijde van de voordeur van het appartement van het slachtoffer werd namelijk een 'vette veeg' aangetroffen die DNA-materiaal van de verdachte bevatte. Ook werd zijn DNA gevonden op de binnenste deurklink. Van de man werden echter geen DNA-sporen gevonden op het lichaam en de kleding van het slachtoffer. Wel werd materiaal gevonden van onbekende personen. Van wie deze sporen komen, is niet vastgesteld. Wel is zeker dat ze niet komen van haar echtgenoot of de zes personen die betrokken waren bij het verlenen van eerste hulp aan het slachtoffer.

De rechtbank overweegt dat de DNA-sporen op het lichaam en de kleding van het slachtoffer een sterker en directer verband hebben met het steekincident dan de DNA-sporen op en rondom de voordeur van het slachtoffer. "De rechtbank hecht voor haar eindoordeel met betrekking tot het DNA-onderzoek in brede zin daarom relatief meer waarde aan de voor de verdachte ontlastende conclusies over het steekincident zelf, dan aan de voor de verdachte belastende conclusies over het aanraken van de deurklink", zo is te lezen in de uitspraak. Tegen het besluit kan nog hoger beroep worden aangetekend.

Niet thuis
E.F. verblijft volgens de gemeente Veere de komende twee weken op een ander adres. "Burgemeester Rob Van der Zwaag is in gesprek met zijn vertegenwoordiger om de langetermijnopties te bekijken. Vanavond wordt er om 19.00 uur een besloten bewonersbijeenkomst georganiseerd voor de bewoners van Parc Zonnehove via Zoom. Burgemeester Van der Zwaag, het OM en de politie zijn aanwezig om vragen van bewoners te beantwoorden", zo meldt de gemeente.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ko (29-5-2021 om 16:47)
Het zou misschien wel goed zijn dat iedere Nederlander DNA materiaal af zou staan, verplicht. Is misschien politiek en juridisch moeilijk te verwezenlijken. Maar zou misschien het overwegen waard zijn. In dat geval zouden de daders mogelijk snel bekend zijn. En zouden veel onderzoekskosten bespaard worden. Aan de andere kant zouden daders misschien weer wat doen om de sporen uit te wissen bijvoorbeeld door brand te stichten.
grensarbeider (29-5-2021 om 15:30)
Uiteraard is het nog steeds mogelijk dat deze meneer wél de dader blijkt te zijn. Echter, tot nu toe is er blijkbaar niet genoeg bewijs. Bovendien zijn er helaas genoeg voorbeelden van zaken waarbij de vermeende, en vaak ook bekennende verdachten, het toch niet bleken te zijn. De opmerking dat meneer 20 jaar geleden waarschijnlijk wel veroordeld was, bewijst dan wellicht ook dat er toentertijd misschien wel onschuldigen zijn gestraft. Zou Peter R. de Vries het druk hebben?
Jan uit Vlissingen (29-5-2021 om 14:06)
@ Ik, op grond van bewijzen, met o.a. DNA onderzoek wordt een verdachte schuldig bevonden en veroordeeld. De bewijslast bij deze verdachte heeft, met de huidige gang van zaken bij het DNA onderzoek, aangetoond dat deze man onschuldig is. Dat deze man qua sociale vaardigheden niet goed met personen kan omgaan maakt hem ook niet schuldig aan de gepleegde misdaad. Houd wel in dat de schuldige aan deze misdaad nog steeds gezocht mag worden en hierbij is iedereen weer verdachte.
Johan (29-5-2021 om 00:26)
Er is natuurlijk een verschil tussen onschuldig zijn en niet schuldig bevonden worden omdat het OM de zaak niet rond krijgt. Er werden geen DNA-sporen gevonden op het lichaam van het slachtoffer, wel op de binnen en buitenzijde van de deur. 20 jaar geleden, toen DNA-analyse nog in haar kinderschoenen stond was deze meneer toch echt veroordeeld geweest.
Ik (28-5-2021 om 23:52)
Dat hij vrijgesproken is wil niet per se zeggen dat hij niet de dader is...
Johan (28-5-2021 om 18:29)
Heeft deze man nu ook recht op schadevergoeding omdat hij 2 jaar heeft vastgezeten en niet schuldig is bevonden?
Cookie-instellingen beheren