Vanaf 25 september niet verplicht 1,5 meter afstand meer
MIDDELBURG - Vanaf zaterdag 25 september wordt de anderhalve meter afstand als verplichting opgeheven. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte zojuist bekendgemaakt.
Volgens Rutte blijft het houden van afstand verstandig, maar hoeft het dus niet meer. Wel geldt dat in risicovolle situaties zal worden gewerkt met een coronatoegangsbewijs. Dit betekent dat je in zo'n situatie moet kunnen laten zien dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, corona hebt gehad en daardoor immuun bent of dat je jezelf maximaal 24 uur geleden hebt laten testen op het coronavirus en dat de uitslag negatief was.
Dankzij het coronatoegangsbewijs geldt per 25 september voor de gehele horeca dat de zitplaatsverplichting op 1,5 meter vervalt. Het betekent wel dat voor elk horecabezoek, dus ook bijvoorbeeld aan een café, een toegangsbewijs moet worden getoond. Theaters, bioscopen en concertzalen mogen weer de volle 100% capaciteit gebruiken als hun bezoekers zitten. Voor festivals, sportwedstrijden en andere evenementen buiten geldt dat deze ook weer op de volledige capaciteit kunnen plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor alle evenementen binnen waar mensen een vaste zitplaats hebben.
Is er geen vaste zitplaats, dan geldt een maximum van 75 procent van het aantal gasten dat in de zaal past en niet tussen middernacht en 06.00 uur 's ochtends. De horeca is dus 's nachts dicht, met uitzondering van afhaalmogelijkheden. Poptempels en discotheken worden hierdoor nog altijd geraakt, zo beaamde Rutte vanavond. Hij gaf daarom aan dat opnieuw wordt gekeken of ondernemers in deze branche steun kunnen krijgen. Ook wordt gekeken of evenementen toch door kunnen gaan als compensatie wordt gegeven voor de 25 procent aan tickets die niet verkocht mag worden.
Geen eigen bijdrage
Wie zich moet laten testen om een coronatoegangsbewijs te bemachtigen, moet hiervoor voorlopig geen eigen bijdrage betalen. Gemeenten krijgen extra geld om er voor te zorgen dat zij voldoende mensen kunnen inzetten voor de handhaving van het toegangsbewijzensysteem. In tram, trein, bus, metro en taxi blijft in de voertuigen de mondkapjesplicht van kracht. Op de stations geldt deze straks niet meer. Op luchthavens geldt de mondkapjesplicht na de security. Mensen zijn hier onvermijdelijk langere tijd dicht op elkaar, zo zei Rutte. Zonder mondkapjesplicht zouden mensen zich wellicht niet veilig voelen op deze plekken. Het thuiswerkadvies wordt: 'Werk thuis als dat kan, op kantoor als dat nodig is".
Onderwijs
Voor het hoger onderwijs vervalt de maximale groepsgrootte per 25 september. De mondkapjesplicht in het onderwijs vervalt ook. Wel blijft het advies om regelmatig, bij voorkeur twee keer per week, een zelftest te doen. Voor het primaire onderwijs geldt dat vanaf maandag 20 september de quarantaineregel voor de hele klas na een positieve coronatest van een leerling. Hierdoor hoeft niet automatisch de gehele klas naar huis. Alleen kinderen die positief zijn getest of klachten hebben moeten in de nieuwe situatie namelijk nog thuisblijven.
Rutte riep vanavond op om de keuze van mensen te respecteren als ze toch anderhalve meter afstand willen blijven houden of bijvoorbeeld een mondkapje willen blijven dragen in de supermarkt. Hij riep bovendien ook op om een zelftest te doen als je iets in een grotere groep gaat doen en ook adviseerde hij nog geen handen te schudden.
'Niet óf maar wannéér besmet'
Minister Hugo de Jonge gaf vanavond aan dat het coronavirus voorlopig nog wel onder ons zou blijven. "Dankzij onze hoge vaccinatgiegraad hebben we het doel 'kwetsbare mensen beschermen en zorgen dat de zorg het aankan' in zicht. Toch hebben we nog stappen om te zetten. De inschatting is dat er nu een groep van 1,8 miljoen mensen is die nog niet beschermd is door vaccinatie en die ook nog geen bescherming heeft opgebouwd door infectie. Met de de besmettelijke deltavariant die nu rondgaat is het niet de vraag óf maar wannéér deze mensen het virus besmet krijgen als ze zich niet laten vaccineren. Worden deze mensen in grote getale en in korte tijd besmet, dan kunnen we opnieuw een groot probleem krijgen in de zorg."
De Jonge benadrukte dat er geen vaccinatieplicht komt. Hij noemde het vaccineren wel een verstandige keuze. "Het beschermt goed tegen ziekenhuisopname: voor 95 procent en voor 97 procent tegen opname op de IC. Het overgrote deel van de coronapatiënten in de ziekenhuizen is niet gevaccineerd. Hadden zij dat wel gedaan, dan hadden ze daar hoogstwaarschijnlijk niet gelegen. Dat is een werkelijkheid waar we niet omheen kunnen. Vaccinatie beschermt ook tegen verspreiding van het virus. Gevaccineerden kunnen weliswaar anderen besmetten maar ze zijn wel veel minder en veel korter besmettelijk.
De minister gaf tijdens de persconferentie aan dat werkgevers mogen vragen aan hun werknemers of ze gevaccineerd zijn. Antwoord geven is echter niet verplicht. Het antwoord vastleggen mag niet. Volgens De Jonge is de werkgever aan zet om te doen wat er nodig is voor een veilige werkomgeving. Omdat in de zorg wordt gewerkt met kwetsbare mensen wil het kabinet bekijken of het mogelijk is om hier toch vast te leggen of personeel gevaccineerd is. Men wil ook bekijken of het coronatoegangsbewijs in de zorg maar ook in andere werksituaties gebruikt kan worden.
Derde prik
Sommige mensen met een ernstige afweerstoornis ontvangen via de medisch specialist die hen behandelt, vanaf oktober een uitnodiging voor een derde prik, zo meldde De Jonge vanavond. "Omdat de coronavaccins nog een zeer hoge bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus, is volgens de Gezondheidsraad een boostervaccinatie voor de algemene bevolking nu nog niet nodig", aldus de Rijksoverheid.
Rond 1 november volgt een nieuwe coronapersconferentie, zo is de verwachting van het kabinet.
Later meer
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.
In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.
- 09-08-2024 - Celstraffen geëist tegen ex-GGD-medewerksters
- 26-01-2023 - Terneuzense mag in vrijheid onderzoek fraude afwachten
- 22-10-2022 - Oud-GGD medewerkers aangehouden voor fraude met vaccinatiebewijzen
- 15-02-2022 - Alles open in 3 stappen, eerste versoepelingen per direct
- 25-01-2022 - Van Merrienboer: 'NL nog verder open door booster'
- 25-01-2022 - Kabinet versoepelt: Dit zijn de nieuwe regels
- 15-01-2022 - Demonstratie horeca-ondernemers goed verlopen
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
18 december 2024
18 december 2024
18 december 2024
17 december 2024