Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Jongeren kunnen anoniem mes inleveren: ‘Drop je knife en doe wat met je life’

Toegevoegd: 07-10-2021, 19.19 uur
Zeeland doet tussen 11 en 17 oktober 2021 mee aan de inzamelweek.
Zeeland doet tussen 11 en 17 oktober 2021 mee aan de inzamelweek.
© Foto: Politie
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De nieuwe campagne Drop je knife en doe wat met je life begint vandaag om het messenbezit onder jongeren tegen te gaan. Een mes op zak is niet normaal en zeker niet cool. Het zorgt voor onveilige situaties, want met een mes op zak wordt het wapen sneller gebruikt met alle ellendige gevolgen van dien.

De campagne ontmoedigt wapenbezit door jongeren op te roepen hun messen in te leveren. Zeeland doet tussen 11 en 17 oktober 2021 mee aan de inzamelweek waar jongeren (anoniem en straffeloos) steekwapens kunnen inleveren. Dit kan op de politiebureaus in Middelburg, Goes en Terneuzen.

Het is ook mogelijk om op afspraak vuurwapens in te leveren. De politie doet na inname wel onderzoek op het wapen. Zo worden er schotproeven gedaan om te kijken of het wapen gebruikt is bij een misdrijf. Het bezit van het wapen wordt bij vrijwillige inname niet strafbaar gesteld.

De campagne is een gezamenlijk initiatief van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming. Ze maakt onderdeel uit van het actieplan Wapens en Jongeren dat wordt uitgevoerd met minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, 19 gemeenten met een urgente wapenproblematiek, de politie, het Openbaar Ministerie (OM), Halt, de William Schrikker Stichting Jeugdreclassering en Jeugdbescherming, de Raad voor de Kinderbescherming, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Het actieplan is vorig jaar november vastgesteld. Sindsdien werken de betrokken partijen nauwer samen om jongeren en hun ouders bewust te maken van de risico’s van wapenbezit en –gebruik. Zij pakken het bezit van (steek)wapens aan met bijvoorbeeld preventief fouilleren, wapen- en kluisjescontroles op scholen en voorlichtingslessen op scholen. De gezamenlijke wapeninzamelactie die van 11 tot en met 17 oktober plaatsvindt wordt landelijk georganiseerd en gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het OM.

Minister Grapperhaus verwacht eind dit jaar een wetsvoorstel in consultatie te doen om de verkoop van legale messen te verbieden aan minderjarigen. Ook is er overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en grote winkelketens over hoe winkeliers in de tussentijd al kunnen tegengaan dat legale messen aan minderjarigen worden verkocht

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marcel de Bruijn (8-10-2021 om 12:08)
Is het niet makkelijker om het mes gewoon in de prullenbak te gooien?
Johan (8-10-2021 om 11:03)
" Drop je knife en doe wat met je life". Een slagzin uit de categorie: rijmen en dichten zonder je hemd op te lichten. Zo voelen mensen zich toch niet serieus genomen?
Ik (8-10-2021 om 09:44)
Hopen dat het lukt,want die sufferds denken dat ze héél wat zijn met een wapen op zak. Het gekke is als er wat mee gebeurt ze worden altijd gepakt. Ik snap de ouders ook niet, maar ja die hebben het te druk met zich zelf. Hele dagen uit werken en hun kinderen door anderen laten opvoeden. Kinderen die hun verhaal niet kwijt kunnen als ze uit school komen. Of ouders die zelf labiel zijn.
Cookie-instellingen beheren