Veel overlast door storm in Zeeland
MIDDELBURG - Voor heel het land geldt volgens met KNMI vandaag code geel vanwege zware windstoten. Ook in Zeeland heeft de harde wind voor de nodige problemen gezorgd.
Volgens de Veiligheidsregio Zeeland is in de loop van de nacht en vroege ochtend de wind fors in kracht toegenomen. Zware windstoten tot 100 kilometer per uur komen daarbij voor. De brandweer moest vaak uitrukken, vanmorgen om acht uur was dit al ruim 50 keer het geval.
In veel gevallen gaat het om het opruimen van omgewaaide bomen, takken, en losgewaaide dakbedekking. De eerste gevallen van stormschade werden gemeld in Zeeuws-Vlaanderen in onder andere Kuitaart, Lamswaarde en Oostburg.
Daarnaast moest de brandweer onder andere in Krabbendijke uitrukken. Hier bleek langs de Oude Rijksweg een grote tak uit een boom te zijn gewaaid. Ook in Arnemuiden en Nieuw- en Sint Joosland is de brandweer ingezet om te weg weer vrij te maken. Aan de Rozenburglaan in Vlissingen waaide vannacht ook een boom om. De brandweer heeft deze vanmorgen in stukken gezaagd om ook hier de weg weer vrij te maken (foto).
Ook het treinverkeer ondervond vanmorgen problemen door een boom op het spoor tussen Middelburg en Vlissingen. Hierdoor reden er vanochtend geen treinen op dat traject. Reizigers moesten daardoor rekening houden met een extra reistijd van minstens 60 minuten. Halverwege de ochtend was de boom weer van het spoor en kon de dienstregeling worden hervat.
Op het station in Vlissingen was vanochtend ook een perron afgesloten. ProRail twijfelde of de perronkap windkracht acht of negen goed zou doorstaan. In 2022 wordt de perronkap opgeknapt. Het gesloten perron had geen gevolgen voor het treinverkeer. Aan het begin van de middag kon het perron weer gebruikt worden.
Door stormschade aan de zendmast op de televisietoren in Goes kampten ook radiozenders in Zeeland met problemen(foto). De zenders van NPO Radio 1 en 3FM in Goes waren uit, het signaal van Radio 4 was minder sterk dan normaal.
Waterschap Scheldestromen stelt in verband met het verwachte hoogwater fase 1 ‘staat van paraatheid’ in . Er wordt vanmiddag rond 15.30 uur bij Vlissingen een waterstand verwacht van + NAP 3,40 meter. In deze fase worden de dijken nog niet daadwerkelijk bewaakt, maar is er sprake van verhoogde waakzaamheid. Buitendijkse wegen worden afgesloten en gecontroleerd wordt of alle coupures in de primaire waterkering gesloten zijn. Ook worden de waterstanden voortdurend gemonitord. Bij fase 2 worden de dijken op schadegevoelige plaatsen wel daadwerkelijk bewaakt. Deze fase treedt in werking vanaf een verwachte waterstand van + NAP 3,70 bij Vlissingen. Deze waterstand wordt vandaag niet verwacht.
Een beslisteam van Rijkswaterstaat is bijeen gekomen om te kijken of de Oosterscheldekering donderdagmiddag gesloten moet worden. Dit team houdt de waterstand nauwlettend in de gaten als het verwachte waterpeil boven de 2.75 meter boven NAP komt. Bij een waterstand van 3 meter gaat de kering dicht, maar dit wordt niet verwacht.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
21 december 2024
21 december 2024
20 december 2024