Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Vanaf zondag 'avondlockdown', ook mondkapje en afstand bij QR-locaties

Toegevoegd: 26-11-2021, 19.15 uur - Update: 26-11-2021, 19.34 uur
Vanaf zondag 'avondlockdown', ook mondkapje en afstand bij QR-locaties
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanaf aanstaande zondag moeten vrijwel alle sectoren zeker drie weken verplicht dicht tussen 17.00 en 05.00 uur. Deze avondlockdown is één van de maatregelen die het kabinet zojuist bekend heeft gemaakt tijdens de vervroegde coronapersconferentie. Scholen blijven open. Op locaties waar nu een QR-code nodig is, geldt voortaan ook een afstandsregel en hier moet ook een mondkapje gedragen gaan worden.

Mede vanwege het hoge aantal coronabesmettingen bij kinderen en jongeren, klonk de afgelopen tijd uit verschillende hoeken de roep om scholen tijdelijk te sluiten. Het kabinet liet toen al weten dat de gevolgen hiervan groot zouden zijn en dat voor dit zwaarwegende middel niet zomaar gekozen zou worden. Premier Rutte gaf vanavond aan dat dit ook de reden was dat hier nu niet voor wordt gekozen. Alle medewerkers en leerlingen van groep 6, 7 en 8, krijgen wel het advies om zichzelf 2 keer per week te testen met en zelftest op het coronavirus. Dit geldt ook voor medewerkers en leerlingen die beschermd zijn tegen corona. Scholen ontvangen hier binnenkort meer informatie over.

Leerlingen en medewerkers met klachten moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD. Dit geldt óók voor leerlingen met milde verkoudsheidsklachten. Medewerkers dragen een mondkapje als zij zich door de school bewegen. Bijvoorbeeld in de gang. In de klas mag het mondkapje af. Voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 geldt een dringend advies om een mondkapje buiten de klas te dragen. Rutte deed vanavond verder ook een dringende oproep om extra voorzichtig te zijn bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.

Avondlockdown
Om het aantal contactmomenten met minimaal 20 procent terug te brengen, treedt vanaf zondag zogezegd een 'avondlockdown' in werking. Deze houdt concreet in dat onder meer niet-essentiële winkels, contactberoepen als kappers, sportscholen en culturele instellingen als theaters dicht moeten tussen 17.00 uur en 05.00 uur. Supermarkten en andere essentiële winkels zoals drogisterijen mogen open blijven tot 20.00 uur. Ook essentiële dienstverleners zoals apotheken en tankstations blijven open. Voor getroffen sectoren komen nieuwe steunpakketten of worden oude steunpakketten opnieuw geactiveerd.

Sport
Na 17.00 uur kan er niet meer gesport worden op binnen- en buitensportlocaties. Georganiseerd buiten sporten na 17.00 uur is toegestaan met maximaal 4 personen (exclusief instructeur) en op anderhalve meter afstand. Trainingen en wedstrijden voor topsporters zijn ook in de avond mogelijk. Voor publieke binnenruimtes van sportlocaties, zoals sportkantines, kleedkamers en toiletten, is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Er mag geen publiek aanwezig zijn bij amateursport en professionele sport.

QR-locaties
De anderhalve meter moet vanaf zondag ook worden gehouden op plaatsen waar dat nu niet omdat wordt gewerkt met een coronatoegangsbewijs. Hetzelfde geldt voor het dragen van een mondkapje. Ook waar een QR-code is vereist, geldt dus een afstandseis en mondkapjesplicht. Door de verplichte anderhalve meter komt de bezetting op maximaal éénderde uit. Er geldt een maximale groepsgrootte van 1.250 mensen in grote zalen. Bij doorstroomlocaties als winkels en beurzen geldt de norm van maximaal één persoon per 5 vierkante meter wordt toegestaan. Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand'.

Geen operaties meer
Minister Hugo de Jonge maakte vanmiddag bekend dat de planbare zorg in de ziekenhuizen verder moet worden afgeschaald. Planbare zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden omdat er anders een levensbedreigende situatie kan ontstaan, gaat voorlopig nog wel door, zo zei De Jonge. Het Admiraal De Ruyterziekenhuis (Adrz) maakte vanochtend al bekend dat er vanaf maandag 29 november voorlopig geen operaties meer plaatsvinden op de locatie in Vlissingen.

Het ziekteverzuim bij Adrz loopt steeds verder op en de druk op de zorg voor COVID-19 patiënten én andere patiënten die (acute) zorg nodig hebben, is dusdanig groot, dat het ziekenhuis genoodzaakt is operaties in Vlissingen te stoppen, zo liet het Adrz weten in een persbericht. "Door dit besluit te nemen, speelt Adrz personeel vrij dat in Goes kan worden ingezet om daar zorg te verlenen aan patiënten met en zonder COVID-19", aldus het Adrz.

Gedrag
Dat er eerder dan gepland een persconferentie plaatsvond en dat daarbij ook nog eens nieuwe maatregelen nodig zijn, komt volgens minister-president Mark Rutte mede door ons eigen gedrag. Deze week gaven zowel het kabinet als het RIVM ook al aan dat aanpassingen in ons gedrag veel zouden kunnen helpen om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen. Tijdens de meest recente peiling (dinsdag 26 oktober - maandag 1 november) van het RIVM gaf bijvoorbeeld 85 procent van de Nederlanders aan de regel 'vaak handen wassen' te steunen. Tegelijkertijd paste maar 33 procent hem (nog) daadwerkelijk toe in het dagelijks leven.

Ook bij het thuiswerken (80% steun, 65% uitvoering), afstand houden (71% steun, 59% uitvoering), voldoende frisse lucht in huis (92% steun, 35% uitvoering) en hoesten en niesen in de elleboog (86% steun, 60% uitvoering) zaten er (forse) verschillen tussen de steun voor de regels en het daadwerkelijk uitvoeren daarvan. Minder dan de helft van de Nederlanders laat zich testen bij klachten, zo zei de premier vanavond.

Vaccineren
Rutte en De Jonge benadrukten ook vandaag weer dat vaccineren van groot belang is. Wie is gevaccineerd, heeft volgens Rutte immers een 25 keer kleinere kans om door corona op de intensive care (IC) te belanden. Volgens de meest recente cijfers is in Zeeland 81 procent van de mensen van 18 jaar en ouder volledig gevaccineerd. In de groep 12 tot en met 17 is dit 59 procent. Meer cijfers over de situatie in Zeeland zijn terug te vinden in het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
WeetAllesBeter (28-11-2021 om 19:49)
Als er nog iemand gelooft dat dit om corona gaat moet je de eerste vlucht naar Mars pakken.. nieuwe variant 6x erger? Lariekoek. Alles om de WEF agenda onder corona excuus door te drukken. Wetten aanpassen vrijheid weg. En iedereen volgt braaf. Doe toch eens iets mensen..
Jose (27-11-2021 om 23:39)
Popeye, ik geloof niet dat ik het ooit eens met jou bent geweest, Maar nu wel. Top.
Popeye (26-11-2021 om 23:20)
Hoe lang is t nou geleden dat er niet één winkel na zessen s'avonds open was? En zeg niet dat zulks nu niet meer kan: banken of gemeentehuizen bijvoorbeeld, waaraan de behoefte evenredig stijgt tov bevolkingsgroei, hanteren inmiddels nog krápper uren dan destijds :D
Cookie-instellingen beheren