Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 25 km

Drie personen gearresteerd voor bankfraude

Toegevoegd: 29-11-2021, 09.29 uur
Drie personen gearresteerd voor bankfraude
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - De politie heeft drie verdachten aangehouden in het kader van een onderzoek naar oplichtingen waarbij de criminelen zich voordoen als bankmedewerkers. Naast de drie aangehouden cybercriminelen heeft de politie zicht op tientallen vooralsnog onbekende verdachten.

De politie onderzoekt momenteel rond de honderd cyberdelicten waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerkers. Een vaak ouder slachtoffer werd door een zogenaamde ‘medewerker van de bank’ gebeld. Het slachtoffer kreeg een nummer op het toestel te zien dat afkomstig leek te zijn van een bank, maar dat was niet het geval. De ‘medewerker’ vertelde dat er een groot bedrag van de rekening van het slachtoffer klaar stond om overgemaakt te worden naar het buitenland.

Dit was niet waar, maar het beoogde slachtoffer schrok daarvan en ging mee in het verhaal van de oplichter om te voorkomen dat criminelen de beschikking zouden kregen over zijn of haar banksaldo. Het slachtoffer werd onder druk gezet om zo snel mogelijk iets te doen. Hierop volgde een gesprek van vaak uren, waarbij het slachtoffer op een vaak listige manier om de pincode van de bankpas werd gevraagd. De slachtoffers werden zo lang aan de lijn gehouden, zodat ze in de tussentijd geen contact op konden nemen met de fraudeafdeling van de bank, met familieleden of de politie.

Vaak verscheen er ook iemand aan de deur, die de bankpas bij het slachtoffer opgehaalde. Kort daarna werd er geld met de betreffende pas opgenomen. Vaak werd direct contant geld opgenomen, maar ook werden er tegoedkaarten of andere spullen mee gekocht. Hierna veranderde de werkwijze van de criminelen. Aan nieuwe slachtoffers werd gevraagd om het programma Anydesk of Teamviewer te installeren. De daders namen zo op afstand het beheer van de computer over. Dus ook het gebruik van het internetbankieren.

De laatste tijd kregen nieuwe slachtoffers eerst een mail uit naam van DHL of Post.nl met het verzoek om op een link te klikken, omdat er nog verzendkosten betaald moesten worden. Zodra een slachtoffer dat deed, moesten naast de persoonlijke gegevens ook zaken van de bankrekening worden ingevuld. Hierna volgde een telefoontje van een ‘medewerker’ van de bank. Doordat het slachtoffer via de link van DHL of Post.nl al eerder gegevens van zijn of haar bankrekeningnummer had ingevuld, weet deze ‘bankmedewerker’ de inloggegevens.

In mei van dit jaar startte het cyberteam van de Zeeuwse politie met een reeks onderzoeken toen er steeds meer aangiften en meldingen bij de politie binnenkwamen. De politie ontdekte al snel dat er een verband was, onder meer door dezelfde werkwijze en dezelfde daders.

Volgens de politie is het aantal babbeltrucs rondom bankhelpdeskfraude sterk toegenomen. Zo deden vijftig Zeeuwen in 2020 aangifte bij de politie. Tot 1 november 2021 deden 254 Zeeuwse slachtoffers aangifte. De totale buit bij deze feiten in 2021 bedraagt bijna twee miljoen euro. In veel gevallen is sprake van een dadergroep, waarbij meerdere rollen vervuld worden, van de bellende ‘bankmedewerker’ tot de chauffeur, die de pinpas-ophaler naar het slachtoffer brengt.

Op een enkele uitzondering na zijn de slachtoffers vaak 70 jaar of ouder. Criminelen zoeken het in deze groep, omdat de slachtoffers meer vertrouwen hebben in een instituut als de bank en zij minder digitaal vaardig zijn. Tot slot beschikken deze mensen over het algemeen over meer geld dan jongeren. Uit verschillende politieonderzoeken komen lijsten naar voren waarin persoons- en bankgegevens staan. Deze zijn via internet of social media te koop en worden door criminelen gebruikt om hun slachtoffers uit te zoeken.

Het onderzoeksteam van de politie hield de afgelopen maanden drie verdachten aan en kreeg zicht op tientallen vooralsnog onbekende verdachten. Het onderzoek loopt nog steeds en nieuwe aanhoudingen zijn niet uitgesloten. In andere soortgelijke zaken werden bij het onderzoeksteam de namen van nog eens zes verdachten bekend. Deze worden binnenkort aangehouden en verhoord. Tevens heeft de politie een herkenning op een pinner die in negen zaken zijn slag sloeg. Deze verdachte is zonder vaste woon of verblijfplaats en staat gesignaleerd om aangehouden te worden.

Recent toonde de politie via het regionale opsporingsprogramma Bureau Rijnmond beelden van drie zaken waarvan de slachtoffers wonen in Heinkenszand, Oostburg en Oost-Souburg. De politie is verder nog op zoek naar de identiteit van drie onbekende pinners. Dinsdag 30 november toont de politie in Opsporing Verzocht beelden van twee mannen en een vrouw, die tien inwoners uit Zeeland hebben opgelicht.

De politie hoopt dat er mensen zijn die de twee mannen en een vrouw op de beelden herkennen. De live uitzending van Opsporing Verzocht is dinsdag 30 november om 21.20 uur op NPO 1. Op woensdag 1 december wordt het programma rond 13.20 uur herhaald op NPO 1.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jaap (29-11-2021 om 11:28)
Voor dit tuig is maar 1 goede straf: opruimen!!!
j p cruson (29-11-2021 om 10:39)
Ook inderen zouden hun (bejaarde) ouders uitgebreid moeten voorlichten over de grappen en grollen van deze oplichters!
jan (29-11-2021 om 10:23)
En kijk ook uit als je belasting geld terug moet krijgen, Ik kreeg in april een bepaald bedrag terug. Alles in orde. Enkele weken later een mail ,zogenaamd van de belasting of ik mijn bankgegevens nog eens door wilde sturen dan konden ze het geld overmaken. Bovenaan de mail een 06 nummer, Nou de belasting werkt niet met 06 nummers en mijn gegevens zijn al heel lang bekend bij de belasting, dus ik had het gelijk door. Wat ik vreemd vond dat men ook nog precies wist om welk teruggave bedrag het ging, zitten er verraders bij de belasting? Heb nog spijt dat ik niet met dat 06 nummer naar de politie ben gegaan.
Cookie-instellingen beheren