Drugs, ook in Zeeland uit voorraad leverbaar
Toegevoegd: 27-03-2007, 12.07 uur
De verboden stof is van goede kwaliteit, verzekeren twee jeugdige mannen die de verslaggever in contact brengen met de verkoper. Deze handelaar laat een brok van een wat geligwitte substantie zien, iets groter en dikker dan een luciferdoosje. De verkoper, een man van ongeveer eind dertig, is bereid voor vijftienhonderd euro afstand te doen van het materiaal.Teamchef Jetze Visser van de politie Schouwen-Duiveland-Oost is niet verbaasd als hij met het bovenstaand verhaal wordt geconfronteerd. Hij weet dat op Schouwen-Duiveland, net als in de rest van Zeeland en Nederland, overal drugs zijn te verkrijgen. ,,Wie zoekt, vindt", vult districtschef Peter Prince hem aan. Bij Emergis weten ze ook dat ook. De instelling voor verslavingszorg benadrukt geregeld dat Zeeland op het gebied van drugs geen uitzonderingspositie in Nederland inneemt.
Maar hoewel drugs relatief makkelijk zijn te verkrijgen in het Zeeuwse is, het druggebruik niet heel problematisch, vinden de beide politiechefs. Volgens hen telt Zeeland in hoofdzaak weekeind- en feestgebruikers. Uit de cijfers van Visser blijkt dat er de laatste jaren op Schouwen-Duiveland wel wat meer handel is.
,,Een stijging ten opzichte van 2003 met vijf tot tien procent." In 2003 werden dertig mensen aangehouden voor handel in drugs, vorig jaar 35.
Visser vindt wel zorgelijk dat een aantal jongeren van veertien en vijftien jaar op Schouwen-Duiveland al XTC-pillen gebruiken. Die zorgen worden, opmerkelijk genoeg, gedeeld door drie twintigers uit Zierikzee en Renesse. De drie zijn, zoals ze zelf zeggen, weekeind- en feestgebruikers. Hun namen willen ze niet in de krant. Onafhankelijk van elkaar stellen ze dat een aantal huis- en straatdealers het niet zo nauw neemt met de scheiding tussen hard- en softdrugs. Die verkopen ook pillen en poeders aan klanten die om wiet vragen. Een van hen: ,,De eerste keren krijgen klanten zo'n pil gratis of bijna gratis mee."
Het trio vindt het ook zorgelijk dat er op en rond de scholen voor het voortgezet op Schouwen-Duiveland wordt gedeald. Twee van hen stellen zelfs dat zij hun kinderen, mochten zij die ooit krijgen, niet in Zierikzee naar het voortgezet onderwijs zullen sturen. De kans dat ze daar in contact komen met drugs en dealers is volgens hen veel te groot.
De drie stellen dat de politiek bewust het risico neemt van de drugshandel aan jongeren door geen koffieshop toe te staan. Districtschef Prince vraagt zich echter af of een scheiding tussen hard- en softdrugs echt bestaat. Hij weet uit ervaring dat dealers van harddrugs zich ook ophouden in de buurt van koffieshops.
De beide politiechefs benadrukken dat alcohol in de Zeeuwse samenleving voor veel meer overlast zorgt dan drugs. ,,Uitgaansgeweld wordt voor zeker 95 procent veroorzaakt door alcohol", aldus Visser. Hij heeft wel het idee dat het zogenoemde combigebruik, alcohol en drugs, ook voor problemen zorgt. In hoeverre dat daadwerkelijk het geval is, weet hij echter niet. Om die reden wordt dit jaar op Schouwen-Duiveland een onderzoek uitgevoerd naar dat gecombineerde gebruik.
Visser geeft ook aan dat de politie moeite heeft met het aanpakken van de drugshandel op Schouwen-Duiveland. Dat komt volgens hem vooral omdat er nauwelijks professionele handel is maar dat het meer om 'vriendendiensten' gaat. ,,Dan gaat de een naar Rotterdam of Goes om in te kopen. De volgende keer een ander."
Lees het hele verhaal: klik hier!
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
N57 Middelburg afgesloten vanwege ongeval, één gewonde
22 december 2024
22 december 2024
Auto op zijkant bij ongeval Sluis
22 december 2024
22 december 2024
Materiële schade bij botsing Pekelingseweg Aagtekerke
21 december 2024
21 december 2024
Flinke schade bij scooterongeluk bij Kapelle
21 december 2024
21 december 2024