Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Camera's, brieven en huisbezoeken voor veilige jaarwisseling

Toegevoegd: 20-12-2021, 14.28 uur
De Mobiele Eenheid was vorig jaar ook preventief aanwezig.
De Mobiele Eenheid was vorig jaar ook preventief aanwezig.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling ingetogen en veilig verloopt, gaan diverse Zeeuwse gemeenten tijdelijk camera’s plaatsen. Diverse bekende raddraaiers hebben al een brief of huisbezoek gehad en in een deel van Arnemuiden komt, bovenop de coronaregels, een samenscholingsverbod.

Na de overgang van 2020 naar 2021, extra beladen vanwege de maatschappelijke onrust door corona, sprak de politie van een ‘beheersbare’ jaarwisseling. De Mobiele Eenheid (ME) werd naar Arnemuiden en Westkapelle gestuurd, maar geweld hoefde niet te worden gebruikt. Met 72 meldingen had de brandweer het rustiger dan een jaar eerder.

Deze zomer is de politie samen met onder meer de gemeenten en het Openbaar Ministerie (OM) begonnen met het treffen van de nodige voorbereidingen. De afgelopen tijd hebben de Zeeuwse burgemeesters notoire overlastplegers brieven geschreven. Die zijn niet via de post verstuurd, maar stuk voor stuk langsgebracht door politieagenten zodat men er zeker van is dat ze aangekomen zijn.

Agenten hebben ook huisbezoeken afgelegd. Volgens Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg en voorzitter van het districtscollege, is de bedoeling hiervan deze personen in een vroeg stadium te wijzen op de consequenties en gevaren van hun gedrag. “We roepen ze op zich beter te gedragen en waarschuwen ook dat we ze in de gaten houden. Natuurlijk kunnen we ze niet de hele dag volgen, maar ze krijgen wel extra aandacht.”

Camera's
Op de locaties in Arnemuiden en Westkapelle waar vorig jaar de ME werd ingezet, komen dit jaar camera’s te staan. Ook in Borssele, Heinkenszand en Wemeldinge zullen tijdens de jaarwisseling camera’s worden geplaatst. In Zeeuws-Vlaanderen zullen ook mobiele camera-units worden geplaatst maar waar precies, is nog niet duidelijk. Rondom De Buuzen in Arnemuiden gaat een samenscholingsverbod gelden. Hier was het tijdens de vorige jaarwisseling onrustig.

In Middelburg komt ook een camera bij winkelcentrum TREF waar onder meer de Albert Heijn-supermarkt is gevestigd. Rondom dit winkelcentrum zorgen jongeren de laatste tijd al vaker voor problemen. Elf jongeren hebben daarom al een zogeheten STOP-gesprek met burgemeester Bergmann gehad. Verschillende personen hebben ook al een gebiedsverbod gehad, één van hen heeft dit echter alweer overtreden, zo bevestigt Bergmann. Dat in Middelburg geen samenscholingsverbod wordt ingesteld, heeft volgens de burgemeester te maken met het feit dat hier al een langer traject loopt. In Arnemuiden speelt de overlast specifiek tijdens de jaarwisseling.

Vervolging
Wie zich niet aan de regels houdt, kan er op rekenen dat het Openbaar Ministerie (OM) verdachten effectief aanpakt en vervolgt, zo waarschuwt gebiedsofficier Gerda Oosterveld. “Waar mogelijk zullen we strafzaken zo snel mogelijk voor de rechter brengen. Dit doen we via (super)snelrechtzittingen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat een zaak zich hiervoor leent. Als er sprake is van slachtoffers of aanvullend onderzoek, kan het nodig zijn een zaak pas later voor de rechter te brengen.”

Net als tijdens voorgaande jaren zullen in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen en gevangenisstraffen worden geëist. Oosterveld: “De jaarwisseling wordt aangemerkt als evenement en mede hierdoor zullen we 75 procent hogere straffen eisen. Indien er sprake is van agressie of geweld tegen werknemers met een publieke taak, dan zal de strafeis zelfs met 200 procent worden verhoogd.”

Voor elke overtreder geldt bovendien dat zij voortaan een aantekening krijgen op het strafblad. “Dit betekent dat zij mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer kunnen krijgen. Vuurwerkbezit kan voortaan dus resulteren in problemen bij het vinden van (vrijwilligers)werk”, aldus Oosterveld.

Politie, OM en burgemeesters hebben het idee dat in Zeeland de onrust vanwege de coronamaatregelen relatief meevalt. “Maar mensen kunnen het ook opkroppen en tijdens de jaarwisseling opeens uiten”, zo waarschuwt Bergmann. Om die reden is de politie op volle sterkte. “Voor de politie is de jaarwisseling het moment waarop de grootste politie-inzet van het jaar plaatsvindt”, zo legt Joost Manusama, districtschef van de politie uit. “Er is dus veel capaciteit en eenheden zullen strategisch worden opgesteld om overal snel te kunnen zijn. “Maar we zijn natuurlijk wel afhankelijk van hoeveel meldingen er tegelijkertijd zijn”, zo voegt de politiechef toe.

Waarschuwend effect
Bergmann hoopt net als Manusama en Oosterveld dat de goede voorbereiding er ook dit jaar voor zorgt dat de jaarwisseling beheersbaar blijft. Hij hoopt ook dat de waarschuwende activiteiten effect hebben want, zo zegt hij, zijn ook gewone burgers en ondernemers de dupe. Bovendien draaien we uiteindelijk met z’n allen op voor de gemaakte kosten, al worden die waar mogelijk natuurlijk wel verhaald.

“Bij de jongeren die rond TREF in Middelburg schade hebben aangericht, gaan we bijvoorbeeld voor groepsaansprakelijkheid. Dat betekent dat we de schade verhalen op de personen waarvan we weten dat zij aanwezig waren. En de verzekering dekt dat normaal gesproken niet dus in de praktijk betekent het vaak dat ouders voor de kosten opdraaien”, aldus Bergmann.

Volgens de  burgemeester doen ouders er dus goed aan om over dit onderwerp in contact te gaan en te blijven. “En waar wellicht het beeld bestaat dat het gaat om ‘afgegleden’ kinderen: dat klopt niet. In Middelburg gaat om jongeren die allemaal gewoon naar school gaan. Ze hebben alleen vaak niet door wat de gevolgen van hun gedrag zijn. Nu, maar bijvoorbeeld ook wanneer ze op stage moeten. Want wat vindt de stageplaats ervan als ze weten dat jij bij andere ondernemers voor problemen zorgt? Of wat gebeurt er als je geen VOG meer krijgt omdat je de vuurwerkregels hebt overtreden? Hier moet iedereen zich echt bewust van zijn”, aldus Bergmann.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bram goeree (21-12-2021 om 13:49)
met oud en nieuw vieren is niets mis ,mits het maar op een ''normale'' manier gebeurd .het zou een feest moeten zijn maar word meestal verpest door een stelletje klootzakken .die niet snappen dat het ook voor de hulp verleners ondanks dat moeten werken een feest zou moeten zijn .maar ja daar houden de rad draaiers geen rekening mee .dus voor mij zijn dit grote egoisten die enkel maar aan zich zelf denken .probeer het gezellig en leuk te houden voor iedereen .
pietje (21-12-2021 om 12:01)
Je zou maar als jong mannetje toevallig in de buurt staan wanneer iemand iets baldadig aan het doen is,
Bram (21-12-2021 om 11:04)
Wat een land, de politie gaat boeven langs om ze te waarschuwen HILARISCH!!!!! En dan komen ze met camera's omdat ze niet genoeg agenten hebben, omdat ze kapot bezuinigd zijn. Wie gaat komen dan bij een melding door die camera's?
Anoniem (21-12-2021 om 09:35)
Ik vind het wel mooi dat ze dit doen. De politie heeft het al druk genoeg. Het is elk jaar weer raak met vuurwerk overlast. Sommige mensen denken niet na wat de gevolgen kunnen zijn. Daarom eerst goed nadenken voordat je iets doet. Je kan het er met sommige dingen niet mee eens zijn. Maar dat is geen reden om naar gelijk dingen te lopen vernielen. Goed zo. Ze streng aan pakken. Je weet gewoon voordat je iets doet wat de gevolgen zijn. Ik vind het heel goed dat de politie ze waarschuwt. Heel goed gedaan!
Antonio (20-12-2021 om 23:12)
Ik hoor een grammofoonplaat die blijft hangen. Zwaar straffen, supersnelrecht, Lik op stuk beleid. Ja, Ja, elk jaar het zelfde verhaal. Ga er dus maar van uit dat je NA de jaarwisseling er niets meer van hoort. Behalve dat alle bestuurders weer 'Geschokt, teleurgesteld enz" zijn en dat we december 2022 die grammofoonplaat weer gaan afdraaien
WeetAllesBeter (20-12-2021 om 22:03)
Is dit het 2e deel van crowdcontrol? Eerst QR.. nu camera's. Want ook die gaan nooit meer weg ;)
Cookie-instellingen beheren