Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Ook Zeeuwse agenten aan de slag met stroomstootwapen

Toegevoegd: 12-01-2022, 18.31 uur
Zo’n 17.000 politiemedewerkers gaan het stroomstootwapen gebruiken.
Zo’n 17.000 politiemedewerkers gaan het stroomstootwapen gebruiken.
© Foto: Politie
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Na een succesvolle proef elders in het land behoort het stroomstootwapen (taser) sinds begin dit jaar tot de vaste politie-uitrusting. Agenten van de eenheid Zeeland-West-Brabant worden momenteel opgeleid om het wapen ook te mogen gebruiken.

Volgens de politie is het stroomstootwapemn een waardevolle aanvulling op de bestaande geweldsmiddelen van de politie. Janis Tamsma, voorzitter van stuurgroep invoering stroomstootwapen: "Er gaat een sterk de-escalerende werking uit van het stroomstootwapen. Dreigen met het wapen is in veel gevallen voldoende voor een succesvolle aanhouding of het afwenden van direct gevaar." In de praktijk ervaren politiemensen in gevaarlijke situaties wel eens een gat tussen de wapenstok, pepperspray en zwaardere geweldsmiddelen als een hond of vuurwapen, zo stelt Tamsma.

"Het stroomstootwapen is een geweldsmiddel dat politiemedewerkers kunnen inzetten in direct dreigende gevaarsituaties op het moment dat pepperspray of een wapenstok niet effectief is, maar de inzet van een zwaarder geweldsmiddel als een vuurwapen niet wenselijk of geoorloofd is", zegt Tamsma. Hij vervolgt: "Omdat een stroomstoot een persoon even fysiek uitschakelt, is het stroomstootwapen ook effectief bij personen die niet reageren op pijnprikkels. Bijvoorbeeld als een persoon onder invloed is of verward gedrag vertoont."

Zo’n zeventienduizend politiemedewerkers gaan het stroomstootwapen gebruiken, zo laat de politie vandaag weten. Om het wapen mogen te gebruiken, krijgen ze eerst een opleiding. Daarin leren ze omgaan met het wapen in realistische scenario’s uit de praktijk. De eerste politiemedewerkers hebben de driedaagse opleiding al afgerond.

Tijdens de opleiding komen volgens de politie ook de mogelijke risico’s van het wapen aan bod. "Het stroomstootwapen is tijdens de pilotfase zo’n driehonderd keer ingezet, zonder noemenswaardig letsel. Nagenoeg alle personen bij wie een schok is toegediend, zijn na afloop onderzocht door medisch personeel. In vrijwel alle gevallen bleef het letsel beperkt tot één of twee penetratiewondjes van de haakjes van het stroomstootwapen. Een enkele keer heeft iemand lichte verwondingen opgelopen omdat die was gevallen toen hij werd getaserd."

Volgens de politie zal altijd medisch personeel worden gewaarschuwd als iemand getroffen is door het stroomstootwapen. De inzet van stroomstootwapens wordt de komende drie jaar ook gevolgd door het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg en GGD Amsterdam.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Michel (13-1-2022 om 16:53)
@Jan, als de politie in een situatie zit als ze dit wapen moeten gebruiken, moet je gewoon uit de buurt blijven.Aan kijkers hebben ze niets, zijn meestal alleen maar sensatie zoekers
@jan (13-1-2022 om 15:35)
De kans dat dat gebeurt is wel zodanig klein...! Bovendien grijpt die ICD toch juist in bij hartritmestoornissen? Het positieve effect op de veiligheid in de samenleving en de openbare order van het invoeren van tasergebruik weegt m.i. zeker op tegen de summiere kans dat je toevallig op de verkeerde plek bent en per ongeluk getaserd wordt...
Wallie (13-1-2022 om 13:55)
Je zo druk maken om een situatie, waarvan de kans dat je erin terecht komt nihil is, dat is pas slecht voor je hart.
Vlissinger (13-1-2022 om 10:32)
Mocht wel eens tijd worden, mooie stap in de goede richting!
jan (13-1-2022 om 10:31)
als ze mij raken, al is het maar als omstander, dan ben ik dus acuut dood. ik ben zwaar hartpatient met een ICD. en de politie doet maar wat tegenwoordig....
Cookie-instellingen beheren