Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'4% van Zeeuwse jongeren komt in aanraking met criminele uitbuiting'

Toegevoegd: 14-01-2022, 13.51 uur
'4% van Zeeuwse jongeren komt in aanraking met criminele uitbuiting'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - Uit een onderzoek van van de Avans Hogeschool blijkt dat 4% van de jongeren in Zeeland in aanraking komt met criminele uitbuiting. Dat laten de gezamenlijke opdrachtgevers van het onderzoek weten.

Begin 2020 publiceerde het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel een rapport waaruit bleek dat 55% van de Nederlandse middelbare scholen zich zorgen maakt over criminele uitbuiting. Eén op de tien Nederlandse scholen maakten zich volgens dat onderzoek zelfs één of meerdere keren per maand concreet zorgen over een leerling.

Hierop besloten de bestuurlijk portefeuillehouders mensenhandel burgemeester Vermue (Sluis), wethouder Van der Reest (Goes), burgemeester Van den Tillaar (Vlissingen), de politie, het openbaar ministerie en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland opdracht te geven voor een onderzoek naar criminele uitbuiting onder jongeren in Zeeland en de mate waarin scholen hiervan op de hoogte zijn.

Uit dat onderzoek blijkt dat in totaal 4,1% van de 3718 ondervraagde Zeeuwse scholieren wel eens te maken heeft gehad met criminele uitbuiting en dat 10,9% van de scholieren wel eens is gevraagd om strafbare feiten te plegen. Het meest genoemde delict waartoe scholieren zouden worden gedwongen is het stelen of plegen van overvallen (13,6%). Verder komt het verhandelen van softdrugs (12,4%) volgens de onderzoekers veel voor.

Ook de ondervraagde medewerkers en bestuurders uit het voorgezet onderwijs en het middelbare beroepsonderwijs bevestigen dat criminele uitbuiting voorkomt onder jongeren op scholen. De meeste scholen zijn zich volgens het onderzoek bewust van het bestaan van criminele uitbuiting, maar hebben behoefte aan meer kennis en expertise om criminele uitbuiting te herkennen, signaleren en aan te pakken.

Samen met alle betrokken partijen gaan de Zeeuwse gemeenten nu aan de slag met een plan om criminele uitbuiting onder jongeren in Zeeland tegen te gaan. Aanbevelingen van de Avans Hogeschool, zoals het investeren in kennis, het stimuleren om criminele uitbuiting te melden en bespreekbaar te maken en het creëren van korte en directe lijnen tussen gemeente, onderwijs-, zorg-, veiligheids- en gezondheidszorgorganisaties, worden daarin meegenomen.

 

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren