Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 40 km

Droogte zorgt voor hoog risico op natuurbrand

Toegevoegd: 21-03-2022, 16.51 uur
Droogte zorgt voor hoog risico op natuurbrand
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - Door de droogte van de afgelopen dagen is het risico op natuurbranden toegenomen. De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) waarschuwt voor het gevaar dat er branden kunnen ontstaan.

Volgens de VRZ zijn terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten momenteel extra alert. Naast het verscherpte alertheid vraagt de veiligheidsregio ook aan Zeeuwen om mee te werken om het risico op een natuurbrand zo klein mogelijk te maken. 

Volgens een woordvoerder van de VRZ kan een natuurbrand zich snel uitbreiden. Ook zijn de branden onvoorspelbaar en moeilijk te bestrijden. Volgens de veiligheidsregio ontstaan de meeste natuurbranden omdat mensen onvoorzichtig zijn met vuurkorven, barbecues of het weggooien van sigaretten. Daarnaast kunnen de branden ook door de natuur zelf ontstaan, bijvoorbeeld door een blikseminslag.

De veiligheidsregio geeft de volgende tips om een natuurbrand te voorkomen:

Tips van de Veiligheidsregio:
- Rook niet in de natuur, zeker niet wanneer het droog is.
- Maak in droge periodes nooit open vuur.
- Wees altijd voorzichtig met open vuur. Een vuurkorf stoken of barbecueën mag alleen op speciale picknick- en vuurplaatsen, of met toestemming van de terreineigenaar op een ruim verhard of zanderig stuk ondergrond.
- Gooi sigarettenpeuken en glas altijd in een prullenbak of neem ze mee naar huis. Hetzelfde geldt voor de kolen van een barbecue en tuinafval.
- Kampeer je in de natuur? Houd altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of een emmer water.
- Parkeer je auto niet op bospaden, hulpdiensten moeten de ruimte hebben.
- Parkeer je auto ook niet op hoog en droog gras. De katalysator aan de onderkant van de auto is na een kort ritje al erg heet. Dit kan makkelijk brand veroorzaken.
- Wees extra alert in natuurgebieden met heide en dennenbos. Hier kan brand zich sneller uitbreiden.
- Houd je aan de regels die gelden in het natuurgebied, in de gemeente of op het vakantieverblijf waar je bent.
- Weet dat je in de natuur niet overal bereik hebt met je mobiele telefoon.
- Neem eventueel een wandelkaart, wandelapplicatie of GPS mee als je op pad gaat, zodat je je beter kan oriënteren.
- Vermoed je brandstichting? Wees alert op verdachte situaties. Meld deze bij de terreineigenaar of bel de hulpdiensten via 112. Help mee door foto’s of een filmpje te maken en onthoud locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ja-Ja (22-3-2022 om 15:01)
Slimme mensen bij Veiligheids Regio Zeeland Daar zou niemand op komen! Ja, je moet doen voor je centen.
jd (21-3-2022 om 22:01)
is er in deze periode ergens hoog droog gras te vinden?
Kees (21-3-2022 om 17:59)
Inderdaad en dat betekent niet meer roken buiten en geen glas meenemen wat ook voor brand kan zorgen. De meeste branden gebeuren door rokers die schijt hebben aan de natuur en overal hun peuken neergooien
Cookie-instellingen beheren