Opheffen brandweerpost Kerkwerve stuit op verzet
ZIERIKZEE - De Schouwen-Duivelandse politiek toont zich geen voorstander van sluiting van de brandweerpost Kerkwerve. Ook de plaatselijke school, dorspraad en ondernemingen en de ondernemingscommissie van de Schouwen-Duivelandse brandweer voelen niets voor opheffing van de Kerkwerfse blusgroep. Onduidelijke cijfers, de geringe besparing die sluiting oplevert en bovenal het veiligheidsrisico waren de belangrijkste argumenten in de discussie die gisteravond werd gevoerd.
„Men rekent zich rijk en telt zich later arm“, vatte inspreker L. de Kok van de bedreigde blusgroep de twijfel samen die hij - met anderen - heeft over de in de rapportage ’Evaluatie brandweerposten’ opgenomen cijfers. Dit rapport was uitgangspunt voor burgemeester en wethouders om, als onderdeel van de tweede bezuinigingsronde, met het voorstel op de proppen te komen om de post Kerkwerve te sluiten. Met deze beslissing is volgens het rapport een besparing van 65.000 euro gemoeid.
Niet waar
Niet waar, aldus De Kok - die denkt dat er hoogstens 30.000 euro op jaarbasis valt te winnen. Nu wordt namelijk steeds van gemiddelde cijfers uitgegaan die verdeeld worden over negen posten. De Kerkwerfse blusgroep is echter in verhouding een goedkope post, betoogde De Kok gisteravond tijdens de vergadering van de commissie samenleving en bestuur. De garage is al afgeschreven, de brandweerauto nog maar vijf jaar oud (en dus nog makkelijk vijftien jaar bruikbaar), de opleidingskosten zijn gering omdat er slechts één brandweerman op cursus is. Wat de overige kosten betreft: die krijg je toch - ook na sluiting - op je bordje. „Omdat gewerkte uren dan aan een ander korps moeten worden betaald.“
De cijfers zijn weerbarstiger dan het rapport doet vermoeden, sprak ook voorzitter Zwetsloot van de ondernemingscommissie van de Schouwen-Duivelandse brandweer zich, voorafgaande aan een definitief oordeel, uit.
Daarbij doelde hij vooral op de veiligheid, waaraan ook door praktisch alle politieke partijen gerefereerd werd. Diverse fracties gaven aan niet de verantwoordelijkheid te willen dragen voor mensenlevens die op het spel komen te staan als gevolg van een bezuiniging van enkele tienduizenden euro’s. Van de 623 objecten die Kerkwerve en omgeving telt worden nu 59 stuks te laat bediend.
Na sluiting van de post Kerkwerve zal dat bij 447 objecten het geval zijn, vertelde beroepscommandant F. Pijnenborgh desgevraagd. Echter, die situatie is niet anders dan nu ook al het geval is in bijvoorbeeld Serooskerke en Ouwerkerk. Dorpen waar nu ook al geen blusgroep is.
Dat risico dreef gisteravond niet alleen politici, maar ook vele brandweerlieden en de dorpsraad richting gemeentehuis.
Directeur M. Pronk van basisschool Samuël, goed voor honderd leerlingen, uitte per brief zijn bezorgheid over de veiligheid van zijn leerlingen. Diverse bedrijven in en om Kerkwerve hebben eveneens via een brief negatief op het collegevoorstel gereageerd. Lijst Raats, Leefbaar Schouwen-Duiveland, ChristenUnie, Alert! gaven meteen al nadrukkelijk aan niets voor sluiting te voelen. De VVD repte van grote twijfel en het CDA wil het advies van de oc afwachten. De SGP en PvdA schortten een oordeel voorlopig op.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
27 december 2024
27 december 2024
26 december 2024
25 december 2024