Veiligheidsregio schaalt op naar hoge uitbreidingskans natuurbrand
MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland heeft vanmorgen opgeschaald naar een hoge uitbreidingskans van buitenbranden. Zij delen diverse tips over hoe om te gaan met natuurbranden.
Natuurbranden kunnen onvoorspelbaar zijn, zich snel verspreiden en op diverse plekken opduiken. Hierdoor zijn deze branden lastig te bestrijden. De branden zorgen voor een gevaar voor natuur, dier en mens. De meeste branden ontstaan doordat mensen onvoorzichtig zijn met vuurkorven, barbecues en sigaretten. Een brand kan ook door de natuur zelf aangestoken worden. Factoren die invloed hebben op het risico van een natuurbrand zijn onder andere het jaargetijde, de begroeiing, het aantal en type gebruikers en de weersomstandigheden.
De veiligheidsregio geeft tips voor wat je moet doen als je een natuurbrand tegenkomt. Je moet de hulp niet afwachten maar van de brand wegvluchten naar openbare wegen of een bebouwde kom. Daarnaast is het verstandig dwars op de brand te lopen. Help tijdens je vlucht ook mensen en kinderen naar een veilige plek. Bel daarna 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door, let hierbij op herkenningspunten en volg de aanwijzingen van de hulpverleners op.
Een natuurbrand kan je onder andere voorkomen door niet te roken of open vuur te gebruiken in de natuur, vooral niet als het droog is. De sigarettenpeuken en glas zijn vaak een oorzaak van een brand. Gooi deze in een prullenbak. Verder is het verstandig een auto niet op bospaden te parkeren, hierdoor kunnen hulpdiensten verhinderd worden. Daarnaast is het niet verstandig een auto in een hoog gras te parkeren, omdat de katalysator warm wordt.
Bij het vermoeden van brandstichting, zorg dat je een filmpje of foto's kan maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld kentekens.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
14 november 2024
14 november 2024
13 november 2024