College gemeente Middelburg wil steekincidenten en jeugdcriminaliteit aanpakken
MIDDELBURG - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg gaat aan de slag met een preventieve aanpak van geweldsincidenten en een preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit. Een recente reeks van incidenten waarbij onder meer steekwapens waren betrokken zijn aanleiding voor het plan.
Het plan zet volgens de gemeente in op drie sporen: bewustwording en preventie, vroege signalering en melden, en persoonsgericht ingrijpen. Volgens de gemeenten ontstaat er door de drie sporen, een complete lijst van acties die er op gericht zijn om proactief, preventief en repressief steekwapenincidenten te verminderen en jeugdcriminaliteit te voorkomen.
Volgens een woordvoerster van de gemeente is een reeks van steekincidenten in Middelburg tussen 2020 en 2022 de aanleiding geweest voor het plan. De steekpartijen met dodelijke afloop in januari van dit jaar en zeer recent de steekpartij in Vlissingen, waarvoor een 16-jarige Middelburger werd aangehouden, laten volgens de gemeente de noodzaak van het plan zien.
"Het terugdringen van het (steek)wapenbezit en gebruik door jongeren in Middelburg is zeker geen gemakkelijke opgave", laat de gemeente weten. "In het plan van aanpak wordt in kaart gebracht dat we te maken hebben met een landelijke tendens. Het gaat om een complex maatschappelijk vraagstuk over het dragen en gebruiken van (steek)wapens en hoe we dit kunnen inperken en voorkomen."
Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat de gemeente dit niet alleen kan. Volgens het gemeentebestuur moet er een breed maatschappelijk bewustzijn ontstaan dat het dragen van een mes niet normaal is. Daarbij zouden ook ouders, scholen, opvang, sportverenigingen en jongeren zelf bij nodig zijn. Het plan van het college moet ervoor zorgen dat geweldsincidenten waar jongeren bij betrokken zijn, worden tegengegaan. Ook moet er een verhoogde bewustwording bij jongeren ontstaan over de gevaren en gevolgen van het dragen en gebruiken van (steek)wapens.
Op de lange termijn willen de burgemeester en wethouders over een langere periode maatschappelijke aandacht voor de aanpak van (steek)wapengeweld en het voorkomen van jeugdcriminaliteit. Daarbij is betere verwijzing van jongeren richting de juiste hulpverlening nodig om te voorkomen dat zij verder afglijden en terecht komen in de daadwerkelijke criminaliteit.
Volgens de woordvoerster is voor de uitvoering van het plan een structureel budget nodig voor extra ambulant jongerenwerk en een coördinator persoonsgerichte aanpak. Of dat budget vrij komt hangt van de gemeenteraad af. De Middelburgse politici nemen in november een besluit over het plan van aanpak.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
22 december 2024
21 december 2024
21 december 2024