Oplichters eindelijk gehoord door recherche
MIDDELBURG - De politie heeft eindelijk de verdachten kunnen horen die eerder dit jaar in Roemenië werden opgepakt voor online oplichting. Al sinds 2019 had de recherche de oplichters in het vizier maar het duurde lang voordat zij ook daadwerkelijk konden worden ingerekend. De twee gebruikten tijdens hun ‘werk’ onder meer bestaande adressen in Vlissingen, zo meldt de recherche.
De politie startte in 2019 een onderzoek naar aanleiding van een aantal Zeeuwse aangiftes. Aanbieders van goederen op Marktplaats werden benaderd door een potentiële ‘koper’. “Deze kopers gaven een (achteraf valse) naam op, maar bestaande adressen in Vlissingen. Als de koop rond was, vroeg de koper aan het slachtoffer om een QR code te scannen die doorgestuurd werd. Zogenaamd om de betaling te accepteren. In werkelijkheid werd de telefoon van de verdachte toegevoegd aan de bankrekening van het slachtoffer. De verdachten maakten vervolgens een digitale betaalpas aan op hun telefoon en pinden grote bedragen van de rekeningen van slachtoffers”, zo legt de recherche de werkwijze van de oplichters uit.
Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de meeste pintransacties plaatsvonden in Spanje. Ook werd een aantal keer gepind in Oostenrijk. “Al snel konden we meer dan honderd aangiften linken aan deze werkwijze. Kort daarop hadden we twee verdachten in beeld, ingeschreven in Nederland, maar opererend vanuit diverse landen. Door samen te werken en informatie te delen met onder andere de politie in Spanje, Oostenrijk en de Verenigde Staten hadden we uiteindelijk voldoende bewijs om de verdachten aan te houden. Maar omdat het soms lang duurt voordat we informatie krijgen uit het buitenland (en dat ook kunnen gebruiken als bewijs), waren we het zicht op de verdachten even verloren”, zo vertelt de recherche.
In de loop van de tijd werd duidelijk dat er niet alleen Zeeuwse slachtoffers waren. Bij de politie-eenheid Midden-Nederland waren namelijk ook ruim 600 aangiften binnengekomen over oplichting via een vergelijkbare werkwijze. Al met al bleek de totale schade zeker 1,2 miljoen euro te zijn. Tijdens het onderzoek in de eenheid Midden-Nederland werd duidelijk dat nog een derde persoon betrokken was. De drie bleken inmiddels in Roemenië te zitten. Zij konden in maart worden aangehouden. Het duurde echter tot vorige week voordat de verdachten ook daadwerkelijk gehoord konden worden door Nederlandse rechercheurs. De betrokken officieren van justitie gaan de zaak nu voor de rechtbank brengen, zo meldt de politie.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
23 november 2024
22 november 2024
22 november 2024
21 november 2024
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |