Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
12 files van totaal 43 km

Zeehavenpolitie officieel van start

Toegevoegd: 06-07-2023, 17.02 uur
Het team werkt vanuit het politiegebouw aan de Finlandweg in Nieuwdorp.
Het team werkt vanuit het politiegebouw aan de Finlandweg in Nieuwdorp.
© Foto: Eugène Harthoorn
Door: Roland de Jong

NIEUWDORP - Om meer grip te krijgen op de criminaliteit in de havens in de gemeenten Borsele, Moerdijk, Terneuzen en Vlissingen beschikt de politieregio Zeeland-West-Brabant sinds 1 juli over een eigen zeehavenpolitie. Het team wordt aangestuurd vanuit het politiegebouw aan de Finlandweg in Nieuwdorp en bestaat voorlopig uit 25 medewerkers.

Naast geüniformeerde politiemensen en de leiding bestaat het team ook uit een groep van tien rechercheurs. Verder beschikt men over een aantal 'intell-mensen': medewerkers die informatie verzamelen, verwerken en veredelen. Volgens de Zeeuwse politiedistrictschef Joost Manusama is de nieuwe zeehavenpolitie deels te danken aan extra structurele gelden die beschikbaar zijn gekomen. Manusama hoopt echter op een nog groter budget zodat het team in de toekomst verder kan groeien.

Om het nieuwe haventeam op sterkte te krijgen, zijn overigens wel mensen weggehaald die al binnen de politie werkzaam waren. Door de vorming van het nieuwe team zijn dus op andere plaatsen minder politiemensen aan het werk. Volgens de politie is heeft dit ook te maken met het verschuiven van prioriteiten en daarmee ook een heroriëntering op de inzet van de beschikbare mankracht. De politie heeft echter al langere tijd een krappe bezetting en er wordt dan ook volop gewerkt aan nieuwe instroom.

Drugsvondsten
Dat extra politie in de havens geen overbodige luxe is, bleek de afgelopen weken wel. De afgelopen tijd werden meerdere drugsvondsten gedaan en ook wist de politie samen met de Douane en de Koninklijke Marechaussee verschillende uithalers aan te houden: personen die worden ingezet om verstopte drugs uit containers te halen.

Volgens Eric Nagelkerke, teamchef van de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant had de politie voorheen niet genoeg daadkracht in de havens. "Ook was er onvoldoende focus waardoor er werk bleef liggen. Aan de preventiekant zijn namelijk ook nog stappen te maken. Zo kunnen we bedrijven ook helpen om passende maatregelen te nemen op bijvoorbeeld het gebied van fysieke beveiliging van terreinen."

Nagelkerke: "Het verdienmodel van de criminelen loont nog steeds. Ondanks dat ook grote ladingen drugs worden onderschept, verandert de prijs op straat nauwelijks. Wij hebben niet de illusie criminelen volledig te stoppen maar hopen wel de situatie in de havens meer beheersbaar te maken. Bovendien willen we een veilige werkomgeving voor alle mensen die werkzaam zijn in de havens."

Waterbedeffect
Politiechef Manusama heeft hetzelfde doel voor ogen. "Door alle initiatieven goed op elkaar te laten aansluiten en door alle partners aan elkaar te verbinden, kunnen we het voor criminelen minder interessant maken om drugs te smokkelen via de havens.” Volgens de districtschef moeten ook eventuele verschuivingseffecten niet worden vergeten. 'Nu extra capaciteit in de volle breedte wordt ingezet in het Rotterdamse havengebied en in Antwerpen en Gent, is het belangrijk om hierbij aan te sluiten zodat deze effecten niet gaan optreden in onze havens."

Gerben Dijksterhuis, burgemeester van Borsele en tevens voorzitter van de 'havendriehoek', beaamt het risico van zo’n 'waterbedeffect'. "Er zijn meerdere mainports aangewezen in ons land. En ook over de grens zijn diverse logistieke knooppunten die dezelfde uitdagingen kennen. We moeten voorkomen dat we – door verschillende plannen te gebruiken – het ene knooppunt aantrekkelijker maken voor criminelen omdat daar net meer blinde vlekken zijn dan bij een ander logistiek knooppunt. Daar ligt een rol voor het Rijk: voor een integraal plan en goede samenwerking met onze buurlanden."

Dijksterhuis: "Het Rijk moet ook zorgen voor voldoende financiële middelen om echt het verschil te kunnen maken. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik graag meer capaciteit zou zien voor onze opsporings- en handhavingsdiensten en ik ben dan ook blij dat we nu weer een extra stap hebben gezet in onze strijd om de zeehavens minder aantrekkelijk te maken voor criminelen."

Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Franky (7-7-2023 om 18:45)
@ niet te geloven, waarschijnlijk zijn dit de leidinggevende cq operationele dienders die het team gaan coördineren. Ik werk zelf in de haven en ik ben er blij mee. Havens worden verziekt door uithalers en malefide personen.
Peter (7-7-2023 om 11:32)
Heel goed dat er een aparte afdeling komt, er moet veel meer geld naar politie defensie etc. Verkeerd bezuinigen heet dat. Er komen gigantische bakken met geld binnen in Den Haag. Laten we i.p.v. al ons geld over de grens te brengen investeren in Politie Brandweer Ambulance en Defensie.
Ed (7-7-2023 om 08:41)
@Niet te geloven: Denk ook dat het, gezien de aard van het werk, ook verstandiger is dat de mensen "uit het veld" niet herkenbaar in beeld zijn.
Niet te geloven (6-7-2023 om 22:45)
De mensen die uiteindelijk het werk moeten gaan doen staan niet op de foto... maar die waren waarschijnlijk ook niet uitgenodigd. O ja en de tekst is er al afgespoeld na het eerste regenbuitje.
Cookie-instellingen beheren