Veiligheidsregio deelt tips over verhoging dreigingsniveau
MIDDELBURG – Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel). De veiligheidsregio legt uit hoe je alert kunt zijn in deze situatie.
Dat de voorstelbaarheid van een aanslag tegen Nederland is toegenomen, beschrijft de NCTV in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland december 2023. Een jaar eerder werd dit al geschetst omdat bepaalde groeperingen voorbereidingen troffen om in Europa terroristische aanslagen te plegen, aldus de Rijksoverheid. Een aantal ontwikkelingen zorgen voor de verhoging van het hedendaagse dreigingsniveau. Zo speelt het conflict tussen Israël en Palestina een rol. Ook hebben de Koranschendingen in verschillende Europese landen en de oproepen tot aanslagen van terroristische organisaties de dreiging vanuit het jihadisme vergroot. Volgens de Rijksoverheid hebben meerdere aanslagen en aanhoudingen in buurlanden er mede voor gezorgd dat er het dreigingsniveau verhoogd is. Ook in Nederland zijn er in 2023 verdachten aangehouden die de intentie hadden om uit jihadistisch motief een aanslag te plegen, aldus de Rijksoverheid. “Niet alleen bij jihadimse, maar ook binnen rechts-extremisme speelt de online de laatste jaren een grote rol als het bijvoorbeeld gaat over verspreiding van propaganda. De online haat richting Joden en lhbtiq+’ers neemt in Nederland toe”
Rijksoverheid meldt het volgende: “Aan het verhoogde dreigingsniveau zijn geen standaardmaatregelen of landelijke adviezen gekoppeld. Uiteraard zijn alle veiligheidspartners alert en wordt voortdurend bezien waar en op welke wijze eventuele aanvullende maatregelen nodig zijn. In de afgelopen periode zijn waar nodig ook extra veiligheidsmaatregelen genomen, waarover nooit mededelingen worden gedaan. Het dreigingsniveau is daarnaast ook een manier om de samenleving extra bewust te maken van en te infomeren over de dreiging”.
Veiligheidsregio Zeeland roept om alert te zijn in opvallende situaties. Hierbij kan je denken aan een achtergelaten tas/koffer of pakketje, een onbekend bestelbusje die al lange tijd in de straat staat, veel mensen zijn bezig met de beveiliging van een gebouw of een terrein, iemand krijgt extremere ideeën of een klant koopt veel gevaarlijke spullen. In deze situaties is het altijd verstandig de politie in te lichten. Mocht je een openbaar gebouw of terrein betreden, zorg dan altijd dat je weet waar de nooduitgangen zijn en laat geen spullen onbeheerd achter. Mocht je onverhoopt toch met een mogelijke terroristische aanslag in aanraking komen, breng jezelf dan in veiligheid, aldus de VRZ.
Je kan terrorisme of een verdachte situatie altijd melden bij de politie via 0900-8844 of via 112. Meld Misdaad Anoniem is ook bereikbaar voor deze incidenten via 0800-7000.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
11 januari 2025
11 januari 2025
11 januari 2025
10 januari 2025
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |