Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 14 km

Tips voor veilig schaatsen op natuurijs

Toegevoegd: 10-01-2024, 14.06 uur
Tips voor veilig schaatsen op natuurijs
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het heeft inmiddels dusdanig flink gevroren dat je ook in onze provincie op verschillende plaatsen het ijs op kunt. Het blijft echter altijd opletten en daarom geven de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) en de reddingsbrigade tips.

Belangrijke tip van de Veiligheidsregio is om er altijd voor te zorgen dat anderen weten dat je gaat schaatsen. "Laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen en zorg dat er altijd iemand bij je is die hulp kan halen", zo luidt het advies. Ouders worden aangeraden goed in de gaten te houden waar hun kind(eren) speelt/spelen. "Het is natuurlijk geweldig om over het ijs te glijden, maar een onoplettend moment kan vreselijk schrikken zijn of ernstig aflopen", zo zegt de VRZ.

Gaat het onverhoopt mis en zakt er iemand door het ijs, bel dan altijd eerst 112. "Vertel duidelijk wat er aan de hand is en wat je exacte locatie is. Zorg dat omstanders helpen door bijvoorbeeld de hulpdiensten op te vangen. Ga niet alleen het ijs op maar werp bijvoorbeeld een stuk touw naar het slachtoffer", aldus de Veiligheidsregio.

Ben je zelf in een wak terecht gekomen? Probeer dan allereerst rustig te blijven. Daarna kun je proberen het ijs af te breken todat het steviger wordt of je bij de kant bent. Is het ijs stevig genoeg, dan kun je zijwaarts of ruglings proberen uit het wak te komen. Dit doe je door je met je voeten af te zetten tegen een ijsrand en vervolgens op het ijs te rollen. "Gebruik je handen of ijsprikkers om je uit het wak te trekken, om vervolgens op je buik weg te kruipen en ervan weg te rollen en ga pas staan als je zeker weet dat het ijs stevig genoeg is", zo adviseert de reddingsbrigade.

Kom je onder het ijs terecht, zwam dan op de rug naar een donkere plek. Zo herken je namelijk een wak of een bijt. Zie je een afwijkende plek, dan is dat ook een optie. Vaak is het ijs hier (veel) zwakker. "Zet in het laatste geval met handen en voeten af tegen de onderkant van het ijs en probeer daarbij met de voeten een gat in het ijs te trappen."

De reddingsbrigade heeft overigens ook nog wel wat tips om te voorkomen dat je in een wak terecht komt. "Wees alert bij kleurveranderingen. Die kunnen duiden op zwakke plekken in het ijs. Let ook op bij bruggen, riet, waterplanten en overhangende takken. Het ijs is daar meestal niet van de beste kwaliteit en er kan een grotere kans bestaan dat je erdoor zakt."

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren