Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Weerbaarheidavond tegen Cybercrime druk bezocht

Toegevoegd: 18-04-2024, 21.20 uur
De avond was druk bezocht, aldus gemeente Vlissingen.
De avond was druk bezocht, aldus gemeente Vlissingen.
© Foto: Marcelle Davidse
Door: Eugène Harthoorn

VLISSINGEN – De Walcherse gemeentes hebben in samenwerking met diverse organisaties woensdagavond een avond gehouden over de weerbaarheid van bedrijven met betrekking tot Cybercrime. Ewout Genemans had de leiding.

Woensdagavond was bijna elke stoel bezet in de bioscoopzaal van CineCity in Vlissingen. Een divers gezelschap van bijna tweehonderd ondernemers en ambtenaren van verschillende overheidsinstellingen kwamen samen om te leren over cyberveiligheid. Het evenement werd georganiseerd door de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen, de Provincie Zeeland, Dockwize en Platform Veilig Ondernemen (PVO) Zeeland West-Brabant.

De bijeenkomst werd geleid door presentator Ewout Genemans, onder meer bekend als presentator en producent van bekende televisieprogramma’s. Na een welkomstwoord van burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen, nam ervaringsdeskundige Xander Koppelmans de zaal mee in zijn persoonlijke verhaal over een hack waar hij zelf als ondernemer slachtoffer van werd. "Ik had een bloeiend bedrijf, een gelukkig gezin en een prachtig huis. Een cyberaanval heeft alles verwoest", deelde hij met de zaal. De ervaring van Koppelmans is illustrerend voor de ingrijpende gevolgen die cybercrime kan hebben voor een onderneming en persoonlijke levens van slachtoffers, aldus gemeente Vlissingen.

 Ethisch hacker en cybercrime-deskundige Peter Lahousse gaf een inkijk in de wijze waarop hackers te werk gaan en hoeveel bedrijven hier slachtoffer van worden. Door de toenemende technologische mogelijkheden wordt het daarnaast steeds makkelijker om bedrijven te hacken en wachtwoorden te kraken. “De kans dat je met cybercrime te maken krijgt gaat daardoor van 50% naar 95%. De vraag is dus niet of je slachtoffer wordt, maar wanneer. De vraag is hoe goed je dan beschermd bent en wat je zelf doet.” Caro Dehulsters van Rabobank sprak over de bescherming die een cyberverzekering biedt: "Naast de financiële steun, biedt zo’n verzekering ook een noodnummer. Bij een hack bel je dit nummer en krijg je direct hulp."

Het inhoudelijke programma werd afgesloten met een interactief panel, waaraan naast de gastsprekers ook Bas Goddrie van PVO Zeeland West-Brabant deelnam. Deskundigen in het panel gingen in gesprek met de aanwezige ondernemers over cyberveiligheid en deelden praktische adviezen waarmee de weerbaarheid tegen cybercrime versterkt kan worden.

Drie tips waar iedere ondernemer volgens de deskundigen vandaag nog mee kunnen beginnen: 1) Bewustwording: Train uzelf en uw collega’s regelmatig in het herkennen van cybercrime. Maak bewustwording onderdeel van de bedrijfsvoering. 2) Wachtwoordbeheer: Stop met wachtwoorden en begin voor al uw accounts met wachtzinnen. Hoe langer de wachtzin, hoe moeilijker deze te kraken is. 3) Noodplan: Zorg dat u een noodplan klaar hebt liggen. Inventariseer wat de kroonjuwelen binnen uw bedrijf zijn en zet in het noodplan de stappen die de organisatie direct zelf kan ondernemen om schade te voorkomen.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren