Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 5 km

Bulk Terminal Zeeland jaar lang op slot vanwege drugsonderzoek

Toegevoegd: 10-07-2024, 15.24 uur - Update: 10-07-2024, 15.30 uur
De politie deed op 6 mei een inval bij het bedrijf.
De politie deed op 6 mei een inval bij het bedrijf.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

RITTHEM - Het bedrijf Bulk Terminal Zeeland (BTZ) in Ritthem moet een jaar lang de deuren gesloten houden. Dat heeft de Vlissingse burgemeester Van den Tillaar besloten. Volgens de gemeente maakt het terrein van BTZ vermoedelijk al zeer lange tijd onderdeel uit van een georganiseerd, crimineel verband van internationale drugshandel.

De Vlissingse burgemeester vindt het op basis van bevindingen van de politie aannemelijk dat er gedurende meerdere jaren grote partijen van 100 tot meer dan 1.500 kilo cocaïne op het terrein van BTZ aanwezig zijn geweest. "Daarnaast wijzen de bevindingen van de politie erop dat de organisatie van BTZ (vermoedelijk) bewust is gebruikt als dekmantelbedrijf, met directe betrokkenheid van de bestuurders en banden met criminele organisaties. Deze informatie dicht BTZ een sleutelrol toe in de keten van (internationale) georganiseerde drugshandel", aldus de gemeente in een persbericht.

Burgemeester Van den Tillaar: "Het is een bijzonder kwalijke zaak dat een bedrijf in onze haven mogelijk bewust is gebruikt voor de internationale handel in drugs. Daarom heb ik besloten dit zware middel in te zetten. Door de panden en het terrein van BTZ een jaar te sluiten, hoop ik dat er in de eerste plaats rust ontstaat. De komende maanden wil ik gebruiken om gesprekken te voeren met ons havenbedrijf North Sea Port om samen ervoor te waken dat herhaling van deze gebeurtenissen plaatsvindt, want de bedrijven in onze haven en hun medewerkers hebben recht op een veilige werkomgeving."

Van den Tillaar vervolgt: "Vanzelfsprekend besef ik dat de sluiting van BTZ ook medewerkers en hun gezinnen treft en dat heb ik bij het nemen van dit besluit meegewogen. De ernst van de illegale praktijken bij BTZ, waarbij de boven- en onderwereld zo met elkaar lijken te zijn verweven, wegen voor mij zwaarder. Ik geef met mijn besluit duidelijk het signaal af, waaronder naar de betrokken drugscircuits dat misbruik van onze haven niet geaccepteerd wordt."

Naast het bestuursrechtelijke traject loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek waarin BTZ en haar bestuurders als verdachte zijn aangemerkt. Ook milieuovertredingen worden onderzocht. Het besluit tot sluiting is vandaag aan de interim-directie van BTZ bekendgemaakt. Ook het havenbedrijf North Sea Port is door de burgemeester geïnformeerd. De sluiting gaat in op woensdag 24 juli.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Saartje (11-7-2024 om 16:05)
@Ad Jonkers, @Franky BTZ verwerkt geen bananeninvoer. Dat doet Kloosterboer. Ligt overigens aan hetzelfde water, met een andere havennaam. @Donselaar, er is ruimte 160 man ingezet, er zijn op 6 a 7 plekken invallen gedaan, de directie zit zo wie zo vast tot 8 augustus de 2e procesgang, de burgemeester sluit het bedrijf en jij denkt dat het een vermoeden is??? De burgemeester heeft uitgelegd dat hij heeft nagedacht over de medewerkers. Maar dat de ernst van de illegale praktijken zwaarder weegt. Overigens....er is werk zat in de havens. Goede werknemers kunnen overal aan het werk.
Emergo (11-7-2024 om 15:15)
AJonkers BTZ verwerkt geen bananen dus je zult je bananenlust elders moeten botvieren.
Maarten (11-7-2024 om 01:43)
Hoe zit het met het personeel die voor hun inkomen van dit bedrijf afhankelijk zijn? Krijgen medewerkers hun loon gewoon doorbetaald gedurende het jaar? Zo niet, wordt ze een uitkering aangeboden?
Franky (10-7-2024 om 18:02)
Met andere woorden het is klaar voor dit bedrijf, einde oefening en geen coke meer tussen hun Bulk goederen. Als je dacht dat het enkel tussen bananen zat dan zit je dus mis. Of een goede overname of een prima investeerder die deze shit weer netjes op poten zet en voor werkgelegenheid zorgt. De kade is zojuist afgerond, waar dus ook zeeschepen kunnen aanmeren, wat voorheen niet het geval was. Dit project was net klaar en dan de gebruiker BTZ (BTC) blijkt diep in de crime te zitten. Zulke bedrijven maken echt alles kapot! Alles voor het geld, uiteindelijk verliest iedereen... Geld maakt je. niet gelukkig.....
Ad Jonkers (10-7-2024 om 17:06)
Grote vraag blijft; waar moeten de bananen nu naar toe? Overigens, een juiste ingreep van de burgervader! Streng aanpakken die hele zooi. Nooit meer open laten gaan dat bedrijf.
Donselaar (10-7-2024 om 16:13)
Dus op basis van een vermoeden, geen aangetroffen drugs, wordt een pand gesloten. Voor 1 jaar. Ik vind dit echt niet kunnen. Na veroordeling of gevonden middelen zeg ik ja. Maar deze situatie. Personeel is de dupe. En krijgen tegenstanders van BTZ nog wat ze willen. De kade. Niet links om, daar zo.
Cookie-instellingen beheren