Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
17 files van totaal 53 km

Provincie Zeeland: Houdt kinderen en dieren weg bij zeeschuim

Toegevoegd: 25-07-2024, 11.59 uur
Provincie Zeeland: Houdt kinderen en dieren weg bij zeeschuim
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG – Provincie Zeeland waarschuwt voor het inslikken van zeeschuim vanwege kans op aanwezigheid van PFAS. Het advies is om dieren en kinderen van het zeeschuim af te houden.

Recentelijk heeft de NOS een bericht naar buiten gebracht. In het bericht werd verteld dat aan de kust veel PFAS aanwezig is. Aan de hand van onderzoeken was er tot juni een advies om kinderen en dieren af te spoelen. Dit advies is volgens de NOS aangescherpt. Maar volgens de NOS zouden de overheidsinstanties hier te weinig aandacht aan schenken.

Naar aanleiding van dit bericht meldt gedeputeerd Dick van der Velde: “Je kunt gewoon zwemmen in zeewater, maar laat je kinderen en huisdieren weg uit het zeeschuim om te voorkomen dat ze dat inslikken. Dat was altijd al onze boodschap en deze willen we nogmaals benadrukken. We willen niet dat mensen naar aanleiding van het NOS artikel nu bang worden om te gaan zwemmen. In alle wateren waar aangewezen zwemwaterlocaties zijn, worden PFAS-metingen uitgevoerd. Die resultaten zijn vergeleken met de recent vastgestelde RIVM-advieswaarden en daaruit blijkt dat we ruim onder deze advieswaarden zitten.”

Zeeschuim vormt zich van nature wanneer algen in zee afsterven en het kan ook ontstaan door vervuiling in het water. Met name wanneer sprake is van wind en golfslag, kan bij de juiste omstandigheden veel zeeschuim gevormd worden. Zeeschuim bestaat voornamelijk uit eiwitten. Wetenschappelijke studies tonen aan dat PFAS zich concentreert in het zeeschuim, waardoor zeeschuim veel meer PFAS bevat dan zeewater. Ook andere chemische stoffen, bacteriën en virussen kunnen zich hechten aan het zeeschuim. Dus zeeschuim mag er leuk uit zien, het is eigenlijk een vies goedje. Zeeschuim komt met name voor in het voor- en najaar. Maar ook in de zomer kan het onder bepaalde weersomstandigheden voorkomen.

Gedeputeerde Van der Velde vervolgt: “Er wordt kritiek gegeven op de communicatie vanuit de overheid. We denken serieus na over op welke manier we nog beter kunnen communiceren naar alle strandgangers, want dit moet beter. Ook over het plaatsen van de informatie op de borden bij strandopgangen denken we na.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
De Hoge Hoed (26-7-2024 om 18:16)
Wat ik mij afvraag is, ze spelen nu de goede mens naar de huidige inwoners in Zeeland die het eigenlijk al weten maar ondertussen mag 3M gewoon doorgaan met het lozen van PFAS wat nog steeds in de Westerschelde beland. Daarnaast denk ik niet dat Nederland Duitsland ook waarschuwd voor eventueele PFAS vergiftiging, want geld moet rollen en dan komen de toeristen niet meer. Als je erover nadenkt, dan is deze wereld door en door corrupt door die geldwolven. Zolang die lege gekken het voor het zeggen hebben, dan gaat de aarde kapot. Simpel als dat, want ze geven niks om natuur, dieren en mensen. Geld, macht en controle. Leeg bestaan waar de aarde de dupe van wordt.
Jaja (26-7-2024 om 14:18)
Arthur heeft voorkennis van zaken wat betreft schadelijkheid in welke hoeveelheid ingenomen, en heeft een interne meter die precies aangeeft hoeveel hij op dat moment binnen krijgt en de waarschijnlijkheid (of gezien zijn voorkennis, zekerheid) van schadelijkheid. Volg je m nog?
Arthur (26-7-2024 om 09:26)
Voor jou Wallie: Nooit meer bang voor PFAS door Theo Richel. Ik ben geen expert maar een kritisch denken en al helemaal geen gelover van de propaganda van de overheid.
wallie (25-7-2024 om 20:21)
@Arthur: jij bent expert als het om de gevaren van PFAS gaat begrijp ol? Ben ik benieuwd vanuit welke opleiding of functie je die kennis hebt.
Arthur (25-7-2024 om 17:55)
Die pfas bangmakerij, je moet mega hoeveelheden van dat spul binnen krijgen voordat het schadelijk wordt. Terwijl grootte industrieën en scheepvaart/luchtvaart veel meer schadelijke stoffen onbelemmerd de lucht inschieten.
p (25-7-2024 om 17:34)
Ik kan het verkeerd hebben hoor, maar de zee schuimt toch altijd volgens mij.???? Langs links in de golven springen en 10 minuten de adem inhouden is waarschijnlijk de beste oplossing!! Wat een rare redeneringen toch allemaal. Laat je maar gek maken!!!
Cookie-instellingen beheren