Provincie Zeeland: Houdt kinderen en dieren weg bij zeeschuim
MIDDELBURG – Provincie Zeeland waarschuwt voor het inslikken van zeeschuim vanwege kans op aanwezigheid van PFAS. Het advies is om dieren en kinderen van het zeeschuim af te houden.
Recentelijk heeft de NOS een bericht naar buiten gebracht. In het bericht werd verteld dat aan de kust veel PFAS aanwezig is. Aan de hand van onderzoeken was er tot juni een advies om kinderen en dieren af te spoelen. Dit advies is volgens de NOS aangescherpt. Maar volgens de NOS zouden de overheidsinstanties hier te weinig aandacht aan schenken.
Naar aanleiding van dit bericht meldt gedeputeerd Dick van der Velde: “Je kunt gewoon zwemmen in zeewater, maar laat je kinderen en huisdieren weg uit het zeeschuim om te voorkomen dat ze dat inslikken. Dat was altijd al onze boodschap en deze willen we nogmaals benadrukken. We willen niet dat mensen naar aanleiding van het NOS artikel nu bang worden om te gaan zwemmen. In alle wateren waar aangewezen zwemwaterlocaties zijn, worden PFAS-metingen uitgevoerd. Die resultaten zijn vergeleken met de recent vastgestelde RIVM-advieswaarden en daaruit blijkt dat we ruim onder deze advieswaarden zitten.”
Zeeschuim vormt zich van nature wanneer algen in zee afsterven en het kan ook ontstaan door vervuiling in het water. Met name wanneer sprake is van wind en golfslag, kan bij de juiste omstandigheden veel zeeschuim gevormd worden. Zeeschuim bestaat voornamelijk uit eiwitten. Wetenschappelijke studies tonen aan dat PFAS zich concentreert in het zeeschuim, waardoor zeeschuim veel meer PFAS bevat dan zeewater. Ook andere chemische stoffen, bacteriën en virussen kunnen zich hechten aan het zeeschuim. Dus zeeschuim mag er leuk uit zien, het is eigenlijk een vies goedje. Zeeschuim komt met name voor in het voor- en najaar. Maar ook in de zomer kan het onder bepaalde weersomstandigheden voorkomen.
Gedeputeerde Van der Velde vervolgt: “Er wordt kritiek gegeven op de communicatie vanuit de overheid. We denken serieus na over op welke manier we nog beter kunnen communiceren naar alle strandgangers, want dit moet beter. Ook over het plaatsen van de informatie op de borden bij strandopgangen denken we na.”
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
30 oktober 2024
29 oktober 2024
29 oktober 2024