Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
22 files van totaal 78 km

Celstraffen geëist tegen ex-GGD-medewerksters

Toegevoegd: 09-08-2024, 18.56 uur - Update: 10-08-2024, 18.00 uur
Celstraffen geëist tegen ex-GGD-medewerksters
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen twee voormalige GGD-medewerksters uit Terneuzen (34 en 38 jaar oud) gevangenisstraffen van respectievelijk 18 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) en 12 maanden (waarvan 4 voorwaardelijk) wegens het vervalsen van corona-vaccinatiebewijzen. Tegen een 32-jarige plaatsgenoot, die de namen verstrekte voor de bewijzen, eist het OM een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden.

Binnen de GGD Zeeland trokken verdachte transacties op de accounts van beide vrouwen de aandacht. "Zo werden voor één persoon drie vaccinaties binnen tien minuten ingepland. Ook kwamen de registraties niet overeen met prikafspraken die in het systeem stonden. Wat ook opviel: de bewijzen waren louter op naam gezet van mensen die buiten het werkgebied van de GGD Zeeland wonen. Toen duidelijk was dat de registraties waren bedoeld om valse vaccinatiebewijzen uit te geven, deed de GGD aangifte bij de politie", zo meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Onderzoek wees uit dat het account van de 34-jarige verdachte veelvuldig vanaf haar woonadres werd gebruikt, ook op momenten dat ze volgens het werkrooster niet in dienst was. Van 101 valse vaccinatiebewijzen staat vast dat die met haar account zijn aangemaakt. De 34-jarige verdachte verkocht de bewijzen aan een 32-jarige plaatsgenoot, die haar de persoonsgevens van klanten had verstrekt. Samen maakten ze prijsafspraken. Het account van de 38-jarige medeverdachte wordt gelinkt aan 184 uitgebrachte vaccinatiebewijzen.

De fraude vond plaats in de periode tussen 1 augustus 2021 en 18 januari 2022. "De vrouwen kregen van de GGD het vertrouwen om met behoorlijk gevoelige gegevens om te gaan. Dit vertrouwen hebben ze niet terugbetaald", zei de officier van justitie over de vrouwen. 

Volgens het Openbaar Ministerie had de 34-jarige vrouw het grootste aandeel in de fraude, omdat zij ook eigenhandig klanten benaderde en zelf registraties opmaakte met haar account. Voor verstrekte bewijzen ontving ze geld. Uit chats bleek dat ze 300 euro vroeg voor het bewijs van een booster en 200 euro voor een regulier vaccinatiebewijs. Toen haar account werd geblokkeerd, logde de vrouw in met de gegevens van de 38-jarige medeverdachte.

"De besmettingen namen toe en de ziekenhuizen lagen overvol", schetste de officier de periode waarin de fraude plaatsvond. "Juist in die periode hebben verdachten ervoor gekozen om vaccinatiebewijzen te vervalsen. Puur voor eigen gewin. Hiermee hebben zij het risico genomen dat het virus zich verder zou kunnen verspreiden en mogelijk meer slachtoffers zou kunnen maken."

Drugs en munitie
Los van de fraudezaak moest de 34-jarige partner van de 34-jarige verdachte zich bij de rechter verantwoorden voor de aanwezigheid van verschillende hoeveelheden cocaïne (56 gram), hennep (1.770 gram), 566 xtc-pillen, 6000 euro aan contant geld en munitie. De verboden goederen werden ontdekt toen de politie de vrouw arresteerde en een doorzoeking in hun woning deed. De man nam gedeeltelijk de schuld op zich, het OM geeft de vrouw voor deze feiten het voordeel van de twijfel. De officier van justitie eist tegen de man een gevangenisstraf van vijf maanden.

De rechtbank doet uitspraak op 23 augustus.

Zie ook:

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Emergo (11-8-2024 om 12:14)
Thijs Moeilijk he om on topic te blijven. En voor de rest van je onzin, ach..
Thijs (10-8-2024 om 11:45)
"De besmettingen namen toe en de ziekenhuizen lagen overvol", schetste de officier. Ja en door wie werd dat verspreid? Juist ja, door mensen die braaf hun spuitje waren gaan halen, die verder helemaal niet zo 'effectief' was als beweerd, en met hun 'gehoorzaamheidsbewijs' lekker op pad gingen terwijl ze wisten dat ze ziek waren. En wat werd er ook alweer gedaan om de zorg op te schalen? Owja, helemaal niets! "Puur voor eigen gewin." Er zijn miljarden verdwenen in coronatijd, maar omdat die in de 'juiste' zakken zijn verdwenen zal je het OM daarover niet horen. "Hiermee hebben zij het risico genomen dat het virus zich verder zou kunnen verspreiden en mogelijk meer slachtoffers zou kunnen maken." Met de kennis van nu, en toen, ONZIN!
Cookie-instellingen beheren