Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Gerechtshof veroordeelt gesnapte uithalers Vlissingen

Toegevoegd: 14-08-2024, 19.34 uur
Gerechtshof veroordeelt gesnapte uithalers Vlissingen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft woensdag drie zogenaamde ‘uithalers’ van drugs veroordeeld. De drie werden vorig jaar zomer betrapt toen ze in de haven van Vlissingen-Oost aanwezig waren, volgens de rechtbank onmiskenbaar met het doel om drugs (cocaïne, zo bleek later) uit een afgemeerd schip te halen.

Het trio werd in de nacht van vrijdag op zaterdag 17 juni gecontroleerd toen ze met een gehuurde Skoda arriveerden bij een op- en overslagbedrijf in Nieuwdorp. De mannen stopten niet bij de bewaker aan de poort en reden na het betreden van het besloten deel van het bedrijfsterrein direct met hoge snelheid af op een schip dat de dag ervoor was afgemeerd en vanuit Colombia erts naar Nederland vervoerde, zo blijkt uit de uitspraak van het gerechtshof.

Toen douaniers, marechaussees en politieagenten een controle instelden, troffen zij in de huurauto van de mannen onder meer zes lege zwarte rug- en sporttassen en twee opgerolde touwen aan. Ook lagen in het voertuig nieuwe (dop)sleutels, nieuwe waterpomptangen en drie bouwhelmen. De mannen zelf hadden gloednieuwe fluorescerende werkkleding aan. In het gras voor de geparkeerde auto lag een Apple AirTag: een tracker om goederen mee te volgen. 

Bij een eerdere behandeling van de zaak verklaarde één van de verdachten dat hij 20.000 euro zou krijgen als de klus geklaard zou worden. In de rechtbank werd ook de verdere gang van zaken door één van de verdachten nader toegelicht. "We zijn op de bewuste dag op een plek ergens in Nederland bij elkaar gebracht en vervolgens gezamenlijk op pad gegaan met zijn drieën. We kregen vooraf aangewezen waar de cocaïne in het schip lag. We kregen te horen waar we moesten zijn om uit te halen. Dat waren duidelijke instructies met een route. We kwamen de eerste keer niet binnen op het schip. We zijn toen weggegaan en kregen daarna de opdracht om nog een keer terug te gaan. We konden niet meer weigeren, alleen wij wisten waar de cocaïne lag. We zijn dus gedwongen om daar een tweede keer naartoe te gaan", zo luidde de verklaring op 24 mei.

Oordeel
Het hof heeft in haar oordeel ook de rol van de drie in de drugsketen meegewogen. "Door hun handelen hebben de verdachten zich onvoldoende rekenschap gegeven van de ogenschijnlijk relatief kleine maar wel onmisbare rol die zij, en meer in algemene zin andere uithalers, spelen in het faciliteren en in stand houden van de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit - in dit geval het illegaal invoeren van cocaïne. Zij hebben kennelijk uitsluitend gehandeld met het oog op persoonlijk financieel gewin. Dit wordt hen door het hof zwaar aangerekend", aldus het gerechtshof.

De hoofdverdachte kreeg een gevangenisstraf opgelegd van zes maanden (waarvan vier maanden voorwaardelijk). De ene medeverdachte kreeg vier maanden cel (waarvan drie voorwaardelijk) en de andere medeverdachte kreeg een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden opgelegd. Aan alle verdachten is een onvoorwaardelijke taakstraf van 240 uur opgelegd. Ook hebben zij een gebiedsverbod voor de (omgeving van) de haven van Vlissingen-Oost gekregen, gedurende een periode van 3 jaar. De gevangenisstraffen zijn (deels) voorwaardelijk omdat twee van de drie verdachten openheid van zaken hebben gegeven en/of doordat hun persoonlijke omstandigheden daartoe aanleiding gaven, zo legt het hof uit.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ad Jonkers (14-8-2024 om 23:44)
Uithalers die eigenlijk gewoon "inhalig" blijken te zijn. En geen bananen deze keer.....
Cookie-instellingen beheren