Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
43 files van totaal 165 km

Preventief fouilleren na geweldsincidenten Vlissingen

Toegevoegd: 11-09-2024, 10.07 uur - Update: 11-09-2024, 17.10 uur
Vorige week kwam nog iemand om het leven bij een schietpartij.
Vorige week kwam nog iemand om het leven bij een schietpartij.
© Foto: Eugène Harthoorn
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - Naar aanleiding van de reeks ernstige geweldsincidenten in zijn stad heeft de Vlissingse burgemeester Van den Tillaar een deel van Vlissingen aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dit maakt preventief fouilleren door de politie mogelijk. Van den Tillaar hoopt door de maatregel de reeks wapenincidenten te stoppen, zo laat hij vanochtend weten.

Volgens de gemeente is door de recente (vuurwapen)incidenten de openbare orde en veiligheid ernstig verstoord. "Inwoners van Vlissingen voelen zich steeds meer onveilig. Daar moet een einde aan komen", meent de burgemeester. "Vlissingers hebben het recht om zich veilig te voelen. Er moet rust terug komen in het Middengebied en het Centrum. Daarom kies ik er bewust voor om deze zware maatregel, die preventief fouilleren mogelijk maakt, een half jaar te laten gelden. Het moet duidelijk zijn dat wapenbezit niet geaccepteerd wordt."

Fouilleren
In overleg met de zogenoemde lokale driehoek zijn het middengebied en een deel van het centrum. De politie kan iedereen binnen het aangewezen gebied zonder aanzien des persoons, fouilleren op aanwezigheid van wapens of munitie, zonder dat daarvoor een concrete verdenking vereist is. "Ik besef dat met preventief fouilleren een inbreuk wordt gemaakt op het recht van mensen op eerbiediging van zijn of haar persoonlijke levenssfeer en dat dit belang zwaar weegt", zegt de burgemeester.

"Ik moet een afweging maken tussen de belangen van de openbare orde en veiligheid en het voorkomen van verdere wanordelijkheden en van strafbare feiten en de bescherming van de gezondheid. Op dit moment wegen die voor mij zwaarder dan het individuele belang van bescherming van de persoonlijke levenssfeer van onze inwoners. Ik heb een verantwoordelijkheid om hen een veilige woon- en leefomgeving te kunnen bieden."

Het veiligheidsrisicogebied is aangewezen vanaf donderdag 9.00 uur en geldt tot en met 12 maart 2025, 9.00 uur. Een kaart met gebiedsaanduiding is hier te vinden.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bram goeree (11-9-2024 om 13:02)
prima maatregel en wie hier tegen is heeft wat te verbergen denk ik
Jac (11-9-2024 om 11:59)
Ben bang dat het een verloren strijd is. Het tuig en schorriemorrie blijft er wonen en heeft totaal geen toekomstperspectief, ze zijn niet slim, slecht opgeleid en zien daardoor geen kansen behalve de criminaliteit. Je moet met deze groep actief aan de gang, dat kost veel tijd en geld en dat gaat in onze individualistische wereld dus niet gebeuren, er wordt alleen nog maar meer bezuinigd. Zwaarder straffen heeft weinig effect, zoals blijkt uit de praktijk en stapels aan onderzoek. Dus blijft de ellende, nu door de laatste maatregelen houd het tuig zich (hopelijk)weer even gedeisd. Maar na maart 2025 is het gewoon weer terug bij af. Je moet het probleem oplossen, nu is het alleen maar pleisters plakken. We spreken elkaar weer na maart2025.
job (11-9-2024 om 10:51)
Iemans schiet op zn ex en wij mogen betast worden. Iemand al onder begeleiding wordt neergeschoten en wij mogen betast worden..... De gewone man klem tussen rijk en crimineel. Waar was nou de miljoenen kostende preventie van afgelopen10 jaar? Poef verdwenen in bureaus managers en mediamanipulatie .
Cookie-instellingen beheren