Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
22 files van totaal 77 km

Illegale prostitutie ontdekt tijdens Zeeuwse actiedag

Toegevoegd: 20-09-2024, 15.49 uur - Update: 20-09-2024, 15.57 uur
Illegale prostitutie ontdekt tijdens Zeeuwse actiedag
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Bij gerichte controles op zowel privé-ontvangst als escort is donderdag op verschillende plaatsen illegale prostitutie ontdekt. Dat meldt het Districtelijk Interventieteam Zeeland, een samenwerkingsverband van onder meer de politie en de Zeeuwse gemeenten.

Van de 12 gecontroleerde sekswerkers bleken er 10 geen vergunning te hebben en dus illegaal werkzaam te zijn. De sekswerkers waren actief vanuit vijf verschillende woningen. Tijdens de actiedag werden van drie sekswerkers de paspoorten in beslag genomen. Zij verbleven onrechtmatig in Nederland en moeten zich op een later moment melden bij de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM). “De sekwerkers worden waarschijnlijk teruggestuurd naar hun land van herkomst”, zo meldt het interventieteam.

Op grond van de Participatiewet wordt verder onderzoek gedaan naar de uitkering van drie gecontroleerde personen. Daarnaast wordt extra onderzoek gedaan naar een zorgelijke situatie in een woning in Middelburg die volledig was ingericht voor prostitutiewerkzaamheden. “Er waren in en rondom de woning camera’s aanwezig die de drie sekswerkers in de gaten hielden. De gemeente Middelburg neemt bestuurlijke maatregelen”, aldus een woordvoerder.

Paspoorten
Van de 12 gecontroleerde sekswerkers had de meerderheid een Oost-Europese of Zuid-Amerikaanse nationaliteit. Zo kwamen er drie dames uit Oekraïne, één uit Slowakije, één uit Hongarije. Een betrokken chauffeur bleek Roemeens. Vier dames waren Zuid-Amerikaans. Zij kwamen uit Venezuela en Brazilië. Slechts één dame had de Nederlandse nationaliteit. De gemiddelde leeftijd van de sekswerkers betrof 38 jaar, waarbij de oudste een leeftijd van 61 jaar had.

Tijdens de controles is aan de sekswerkers ook aangeboden om in contact te worden gebracht met Prostitutie Maatschappelijk Werk (PMW). Vier van de gecontroleerde sekswerkers gaven hierop aan graag contact te willen vanwege uiteenlopende hulpvragen. “In één van de woningen is bovendien direct een goed gesprek gevoerd in het kader van zorg met een medewerker van PMW”, aldus het DIT.

Melden helpt
Volgens het interventieteam werken jaarlijks 5.000 mensen gedwongen in de prostitutie. In het district Zeeland (Tholen valt hier niet onder) staan dagelijks 110 seksadvertenties online. Volgens Jeroen Willems, coördinator van het DIT, blijft het belangrijk dat inwoners eventuele vermoedens van illegale, criminele of opvallende activiteiten zoals illegale prostitutie en uitbuiting blijven melden. “Het aanpakken hiervan kunnen overheden niet alleen. Uw informatie kan ervoor zorgen dat slachtoffers hulp en ondersteuning krijgen en verdachten worden opgespoord.” Melden kan bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente, maar ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren