Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
14 files van totaal 43 km

Apparatuur afgekeurd, brandweerduikers niet inzetbaar

Toegevoegd: 03-10-2024, 13.06 uur
Apparatuur afgekeurd, brandweerduikers niet inzetbaar
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG – Een groot deel van de Zeeuwse brandweerduikers zijn momenteel niet inzetbaar voor duikinzetten omdat er mogelijk iets mis is met hun persluchtflessen. Alleen de ploeg uit Tholen is momenteel inzetbaar voor een complete waterhulpverleningsinzet en daarom heeft deze nu de gehele provincie als verzorgingsgebied.

Normaal gesproken zijn in Zeeland vier duikteams paraat: één in Goes, één in Middelburg, één in Terneuzen en de ploeg uit Tholen. Dinsdagavond kwam naar aanleiding van meldingen vanuit een leverancier het bericht dat diens duikcilinders bij gebruik mogelijk gevaarlijk konden zijn. Volgens Brandweer Nederland zou een onderdeeltje van een duikfles spontaan kunnen afbreken, met de kans op ongevallen tot gevolg.

Het probleem speelt in het hele land. Vanwege het risico op incidenten is besloten dat duikploegen die de bewuste apparatuur gebruikten, tot nader order niet meer ingezet mochten worden voor het duiken. Deze ploegen mogen tot op heden nog enkel worden ingezet voor oppervlaktereddingen. Met ploegen die andere apparatuur gebruikten, werd afgesproken deze te herverdelen over het land zodat toch enige dekking gegarandeerd blijft.

Momenteel is brandweer Tholen het enige Zeeuwse duikteam dat nog in de mogelijkheid is om uit te rukken bij brandweerincidenten waarbij de duikers nodig zijn. Logischerwijs heeft deze ploeg een behoorlijke aanrijtijd naar incidenten elders in de provincie. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) laat weten dat nog niet duidelijk is wanneer alle ploegen weer inzetbaar zijn. “Op dit moment wordt hard gewerkt aan een oplossing”, aldus de woordvoerder. De verwachting is dat uiterlijk dinsdag het probleem verholpen is.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren