Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
20 files van totaal 60 km

Arrestaties in onderzoek illegale vangst en handel vis

Toegevoegd: 11-10-2024, 11.03 uur
Bij de kering zijn in het verleden al veelvuldig stropers in de kraag gevat, zo ook in september vorig jaar.
Bij de kering zijn in het verleden al veelvuldig stropers in de kraag gevat, zo ook in september vorig jaar.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - De politie heeft dinsdag in onder meer Vlissingen vier verdachten aangehouden vanwege een onderzoek naar illegale vangst en handel van vis. Ook een visgroothandel in Breskens is doorzocht, zo meldt de politie zojuist.

Volgens de politie draait het onderzoek over zeebaars die is gevangen vanaf de Oosterscheldekering. "Het illegaal vissen op zeebaars vanaf de Oosterscheldekering is een probleem dat al jaren speelt in het zeebaars-seizoen dat loopt van april/mei tot en met oktober. Sommige illegale vissers vangen wel meer dan duizend kilo in een seizoen. De particuliere vissers verkopen hun buit aan viswinkels en groothandels. Er wordt met deze handel veel zwart geld verdiend", aldus de politie.

Vissen vanaf de Oosterscheldekering is verboden, maar toch wordt er daar met grote regelmaat gevist, met hengels en (hand)lijnen. De vangst vanaf het strand is toegestaan tot twee vissen per persoon. Meer dan twee vissen valt volgens de wet onder commercieel en is strafbaar. "Wanneer mensen met grote regelmaat een veelvoud van wat is toegestaan per persoon vangen, dan is er geen sprake meer van hobbymatig vissen, maar van commerciële visserij en is er sprake van overbevissing. Dit is een misdrijf", aldus de politie.

Niet zonder risico
"Daarnaast is vissen vanaf de Oosterscheldekering levensgevaarlijk vanwege de zeer sterke stroming van het water daar. Het risico van het in het water vallen is groot en de overlevingskans is daar bijzonder klein. Naast het risico dat dit oplevert voor de illegale visser levert dit ook risico’s op voor toezichthouders. Dit bemoeilijkt de handhaving", zo legt een woordvoerder uit.

Het politieonderzoek leidde dinsdag naar vier mannen van 35, 45, 48 en 57 jaar, afkomstig uit respectievelijk Rotterdam, Vlissingen, Den Haag en Rotterdam. Dit viertal werd 's morgens door de politie aangehouden en voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Hierna werden hun woningen doorzocht. Vervolgens werden ook een visgroothandel en een viswinkel in Rotterdam en een visgroothandel in Breskens doorzocht. 

Bijvangst
Bij de doorzoekingen werden geld, administratie, telefoons, heel veel visgerei en gevangen zeebaars in beslag genomen. Ook trof de politie in een woning in Den Haag een vuurwapen en munitie aan en in een woning in Vlissingen een in werking zijnde hennepkwekerij. De vier verdachten zijn donderdagmiddag in vrijheid gesteld. Het is namelijk niet langer nodig voor het onderzoek dat ze vast blijven zitten. Ze blijven wel verdachte in dit onderzoek.

De politie benadrukt dat het hier niet gaat om een paar vissers die hun hobby uitoefenen. "Er is sprake van ondermijnende milieucriminaliteit. Er wordt onderzocht of er ook sprake is van een criminele organisatie en witwassen. Mogelijk is er ook sprake van uitkeringsfraude. De vishandelaren die de illegale zeebaars afnamen, worden verdacht van gewoonteheling.

Niet gekoeld
Volgens de politie werden de gevangen zeebaarzen door de vissers niet onder gecontroleerde omstandigheden bewaard. Zo werd gevangen vis tijdens de doorzoekingen aangetroffen in een geparkeerde, niet gekoelde, personenauto. "Hierdoor ontstaat een risico voor de voedselveiligheid en daarmee voor de gezondheid van de uiteindelijke consument. Daarnaast is er sprake van overbevissing waarmee het milieu wordt geschaad", aldus de politie.

Dit nieuwsitem deelden wij ook via ons nieuwe WhatsApp-kanaal. Gratis abonneren doe je hier. Zo krijg je direct een notificatie bij onze belangrijkste en opvallendste nieuwsonderwerpen.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Beterweter (11-10-2024 om 17:49)
Sterk staaltje opsporing! Chapeau! En Thijs voor zulke onderzoeken zijn er andere teams. Het zou je sieren iets meer onderzoek te doen dan een ongefundeerde mening als feiten te ventileren
yep (11-10-2024 om 16:39)
Helaas heeft de Politie , erg zwaar werk , dus eerder met pensioen.........jaar of 40....????
Emergo (11-10-2024 om 14:25)
@Thijs Heb je iets teveel zonder licht gereden en ben je bekeurd waardoor nu alleen nog maar ongenuanceerde brabbeltaal over politie en overheid uitkraamt.
Elly (11-10-2024 om 12:37)
Dat ze er weer zomaar wegkomen verbaast me niets. Ze zijn weer al op vrije voeten... Ondertussen gaat de visstand achteruit....
Thijs (11-10-2024 om 12:21)
Misschien moeten ze zich iets meer druk gaan maken over de handel in cocaine als je ECHT beweert dat je je zorgen maakt om de volksgezondheid. En al dat gedumpte drugsafval is gelukkig niet schadelijk voor het milieu.... "Dit is een misdrijf", aldus de politie." Poeh hee! Dat is anders meer dan voldoende reden om snel iets anders te gaan doen zoals een fietslampjes controle Het wordt ook zo gebracht alsof ze het voor ons doen. Alle buzzwoordjes worden uit de kast getrokken, maar het echte probleem is dat de overheid er geen belasting op verdiend. Want stel je voor! Een burger die een voordeeltje heeft! VERBIEDEN!! Zijn de schutters al gepakt van alle schietpartijen de laatste tijd? Vast niet!
Ad Jonkers (11-10-2024 om 11:59)
Opvallend; dit keer geen bananen maar vis.....
Cookie-instellingen beheren