Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 8 km

Veiligheidsregio oefent tijdens Nationale Nucleaire Oefening

Toegevoegd: 15-10-2024, 09.58 uur
Het gaat om een grootschalige oefening.
Het gaat om een grootschalige oefening.
© Foto: EPZ
Door: Dennie Minderhoud

BORSSELE - Momenteel de kerncentrale in Borssele onderwerp van de Nationale Nucleaire Oefening (NNO) "Autumn Glow" aan de gang. Het gaan om een fictief incident waar diverse organisaties aan deelnemen om zich beter voor te bereiden op een mogelijk echt incident.

De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Justitie en Veiligheid organiseren deze oefening samen met de Veiligheidsregio’s Zeeland en Midden- en West-Brabant en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Burgemeesters, hulpdiensten, communicatieadviseurs en deskundigen zijn aan het werk met nationale en regionale plannen.

Van de oefening is in de ‘buitenwereld’ niets te zien. Er zijn geen brandweervoertuigen of meetwagens die af en aan rijden. Het is een oefening waar gekeken wordt hoe men snel en zorgvuldig maatregelen en besluiten neemt en dit met elkaar afstemt. In Zeeland wordt het regionaal crisiscentrum in Middelburg gebruikt. De landelijke deelnemers werken vanuit Den Haag. 

Autumn Glow is een oefening met een fictief nucleair scenario. De besluiten en activiteiten van de ministeries en betrokken (hulp)diensten worden geoefend. Het gaat met name om de dilemma’s die zij moeten oplossen, de nationale en internationale informatie-uitwisseling en coördinatie en de (fictieve) crisiscommunicatie aan de media en het publiek.

Het doel van de oefening is de plannen, procedures en mogelijke maatregelen te oefenen die er zijn om de veiligheid en vitale voorzieningen te waarborgen. "De meerwaarde van de NNO is dat we gezamenlijk met het land (diverse ministeries, ANVS en RIVM) het scenario kunnen doorlopen. Dat levert weer waardevolle informatie op om de plannen rond een dergelijk incident aan te scherpen", aldus Marcel Matthijsse, projectleider namens Veiligheidsregio Zeeland. 

De laatste grote gezamenlijke oefening met regio en rijksoverheid werd gehouden in 2018.  Deze heette Shining Spring. De oefening dáárvoor was in 2011 en droeg de naam Indian Summer. Diensten zijn op basis van nationale en internationale richtlijnen verplicht regelmatig te oefenen. Eens in de gemiddeld zes à zeven jaar vindt een grote oefening plaats.  

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren