Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 32 km

Campagne tegen criminaliteit op bedrijventerreinen

Toegevoegd: 22-10-2024, 11.11 uur
De campagne is niet voor niets: deze zomer werd op een bedrijfsterrein een drugslab ontdekt.
De campagne is niet voor niets: deze zomer werd op een bedrijfsterrein een drugslab ontdekt.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg is één van de bijna 100 Nederlandse gemeenten die samen met Meld Misdaad Anoniem campagne gaat voeren in de strijd tegen criminaliteit op bedrijventerreinen. "Geef criminaliteit geen ruimte", zo luidt de oproep van het meldpunt en de deelnemende gemeenten.

"Leegstaande panden of verlies draaiende bedrijven worden regelmatig door criminelen misbruikt. Dit heeft ernstige gevolgen voor de veiligheid van werknemers en ondernemers. De gemeente Middelburg doet daarom mee met de campagne om getuigen een veilig handelingsperspectief te bieden", zo legt een gemeentewoordvoerder uit in een persbericht.

"Vanwege hun logistieke of juist afgelegen ligging zijn bedrijventerreinen aantrekkelijke schuilplekken voor criminelen. Panden worden gebruikt voor de productie van drugs of om wapens, illegaal vuurwerk of explosieve stoffen op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld in een bedrijfsverzamelgebouw tot levensgevaarlijke situaties leiden. Daarnaast mengen criminelen zich in noodlijdende bedrijfjes om ze te gebruiken voor smokkel, voertuigcriminaliteit, arbeidsuitbuiting of om geld wit te wassen. Dit soort georganiseerde criminaliteit gaat vaak gepaard met bedreigingen en geweld richting kwetsbare ondernemers of pandverhuurders", aldus de gemeente.

De veiligheid op bedrijventerreinen heeft prioriteit omdat criminaliteit meer impact heeft dan mensen denken, vertelt burgemeester Yvonne van Mastrigt: "Ondernemers weten heel goed wat er op en rond hun bedrijf gebeurt. Ze voelen haarfijn aan wanneer er iets niet pluis is. Mensen onderschatten vaak de risico’s hiervan of soms halen ze hun schouders op en denken: 'Dat zijn mijn zaken niet.' Dat is een grote vergissing. Er kan zoveel misgaan dat ook uw bedrijf raakt. Denk aan een explosie, afpersing of bedreiging van personeel. Dat kan de basis van uw bedrijf aantasten. Dus, vertel wat u weet. Anoniem. Dat is geen klikken, maar verstandig ondernemerschap."

De campagne moet mensen helpen om afwijkend gedrag te herkennen. "Ondernemers en werknemers zien vaak signalen die anderen niet zien. Zij vermoeden het als eerste als er iets niet klopt bij een pand of als een ondernemer in een kwetsbare situatie zit. Dat kan gaan om activiteiten op vreemde tijden, regelmatige bezoekjes van onbekende personen of auto’s, in het geheim slepen met tassen of spullen, overdreven camerabeveiliging of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort kleine signalen", aldus de woordvoerder.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
job (23-10-2024 om 12:50)
En vakantieparken? En landhuizen? En gemeentehuis dan? Blijkbaar zitten er geen criminelen bij hoge kringen.................... Ag staat weer leuk in media voor de burgers.......
Arne (22-10-2024 om 15:44)
Klinkt allemaal erg mooi, maar de ervaring leert dat wanneer er wordt gebeld naar de politie voor overlast op een bedrijventerrein door een straatracende en overlastgevende motorclub dat je dan gewoon keihard de deksel op de neus krijgt. Blijkbaar vindt de politie het dan net iets té spannend om deze gasten aan te pakken.
Cookie-instellingen beheren