Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 27 km

Celtraf, tbs en dwangverpleging geëist na dood Mechteld Renema

Toegevoegd: 23-10-2024, 11.14 uur
De politie trof de vrouw dood in haar woning aan.
De politie trof de vrouw dood in haar woning aan.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De man die op 18 april van het vorige jaar zijn vriendin Mechteld Renema in haar woning in Middelburg dermate zwaar mishandelde dat zij daardoor kwam te overlijden, zou veroordeeld moeten worden tot een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging. Dat vindt althans de officier van justitie, die geen moord maar doodslag ten laste heeft gelegd. De zaak tegen M. diende vandaag voor de rechtbank in Middelburg. Eind augustus werd de zaak grotendeels al inhoudelijk behandeld, maar aangehouden omdat de verdediging nog een psychiater wilde horen.

De relatie tussen de twee ging gepaard met het nodige geweld want verdachte J. M. had al eerder zowel Renema als haar zoon mishandeld. Ook had hij een justitieel verleden uit Suriname en Frans-Guyana. Op de fatale avond zaten de 38-jarige M. en zijn vriendin op bed. Beiden hadden gedronken en er ontstond een discussie die ontaardde in een ruzie.

De vrouw zou tijdens de ruzie hebben verteld dat ze diverse keren was vreemdgegaan. Bij M. sloegen op dat moment de stoppen door. Hij deelde enkele ferme vuistslagen uit, schopte enkele keren tegen haar hoofd, stak haar 32 keer met een oestermes in haar lichaam en vertrok. Toen het slachtoffer de volgende dag niet op haar werk verscheen, werd de politie ingeschakeld. Renema werd door de politie aangetroffen in een plas bloed. M. meldde zichzelf 6 dagen na het dodelijke incident bij de politie.

Volgens gedragsdeskundigen is M. verminderd toerekeningsvatbaar en heeft hij door zijn narcisme geen inzicht in zijn handelen. Tijdens de behandeling van zijn zaak bleef M. dan ook herhalen geen problemen te hebben met agressie. "M. vormt een gevaar voor de maatschappij", aldus de officier van justitie. Het OM spreekt van 'femicide', oftewel dodelijk geweld in de relationele sfeer door de partner of ex-partner.

Uitspraak over twee weken.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren