Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
24 files van totaal 77 km

Arbeidsinspectie legt politie dwangsom op vanwege C2000-netwerk

Toegevoegd: 01-11-2024, 21.37 uur
Arbeidsinspectie legt politie dwangsom op vanwege C2000-netwerk
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Dennie Minderhoud

MIDDELBURG - De Nederlandse Arbeidsinspectie legt een dwangsom op aan de politie vanwege de blijvende problemen met het communicatie-systeem C2000. Doordat het netwerk regelmatig hapert, kunnen politieagenten hun werk niet altijd veilig uitvoeren, wat onnodig tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Zo oordeelt althans de Arbeidsinspectie.

Het C2000-communicatienetwerk van de politie is een zogenoemd missiekritisch netwerk. Een goede werking hiervan is bepalen voor de veiligheid van politieagenten en burgers. Agenten op straat zijn aangewezen op dit netwerk om met elkaar en de meldkamer te kunnen communiceren, maar het netwerk kampt regelmatig met storingen. Ook heeft het netwerk niet overal in het land volledige dekking. Het komt daardoor regelmatig voor dat politieagenten in noodsituaties niet kunnen communiceren. Het gevolg is dat agenten op straat hun werk niet veilig kunnen uitvoeren. Daarmee overtreedt de politie als werkgever de Arbeidsomstandighedenwet, concludeert de Arbeidsinspectie.

"In september vorig jaar legde de Arbeidsinspectie verschillende eisen op tafel en gaf zij de politie negen maanden de tijd om aan die eisen te voldoen. In juni concludeerde de Arbeidsinspectie al dat de politie niet aan de eisen voldeed en kondigde het voornemen aan om een dwangsom op te gaan leggen. Omdat de problemen met het C2000-netwerk nog steeds niet zijn opgelost, legt de Arbeidsinspectie de dwangsom nu daadwerkelijk op. De politie krijgt zestien weken om alsnog aan de gestelde eisen te voldoen", zo meldt nieuwssite NU.nl.

Heeft de politie het systeem niet op tijd in orde, dan volgt de eerste boete van 325.000 euro. Die boete wordt daarna iedere twee maanden verhoogd, tot een maximum van 975.000 euro zolang de politie in gebreke blijft. De politie overweegt daarintegen om bezwaar tegen de dwangsom aan te tekenen. Zij is van mening dat een dwangsom niet nodig is omdat ze naar eigen zeggen al bezig is met het doorvoeren van verbeteringen.

"Momenteel is de politie 60.000 portofoons en meer dan 10.000 mobilofoons aan het updaten. Die update wordt dit jaar afgerond en zorgt dan voor een beter bereik. Ook is het makkelijker geworden om verbindingsproblemen intern te melden. Belangrijk is verder de versterking van opleiding, training en voorlichting over het juiste gebruik van C2000 en wat politiemensen kunnen doen wanneer zij onverhoopt geen verbinding kunnen krijgen", alsis de politie.

"Alle meldkamers hebben nu een kaart, waarop de gebieden staan met slecht bereik. Daardoor kan de meldkamer collega’s in zo’n gebied beter informeren bij een melding. Daarnaast komt C2000 binnenkort ook standaard aan bod bij de rijvaardigheidstrainingen. Verder zal C2000 worden geïntegreerd in de Integrale Beroepsvaardigheidstrainingen (IBT) én in het basis politieonderwijs. Vooruitlopend hierop wordt ook in het huidige politieonderwijs de aandacht voor het juiste gebruik van verbindingsmiddelen versterkt", zo meldt de politie.

Door de problemen in het C2000-netwerk zijn de afgelopen jaren al verschillende gevaarlijke situaties ontstaan. Tijdens sommige grote incidenten, zoals de strandrellen bij Hoek van Holland en een achtervolging die in het Brabantse Rijsbergen eindigde, raakte het netwerk overbelast waardoor communicatie niet mogelijk was.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Henk (2-11-2024 om 11:42)
@Drica: wat heeft jouw verhaal hiermee te maken? Het C2000 netwerk is er inmiddels 20 jaar en al 20 jaar wordt er geklaagd. De dekkingsproblemen zijn in die 20 jaar grotendeels opgelost. De meeste storingen komen echter door verkeerd gebruik van mobilofoon en/of portofoon en dan nog alleen bij de Politie. De overige gebruikers (Brandweer, Ambulance, Marechaussee, Douane) hebben nagenoeg geen problemen. Dat de gemiddelde politieagent na 20 jaar nog steeds niet weet hoe hij/zij met moderne communicatie apparatuur om moet gaan, geeft te denken.....
Nieuwsgierig (2-11-2024 om 00:45)
@R Oud spul komt, in de regel, vaak met lagere frequentie. Lagere frequentie staat gelijk aan betere penetratie, wat ervaren kan wordt en als betere rijkweidte. Met "minder straling" doel je dan op lager wattage zendvermogen? Want dat is dan weer opmerkelijk bij een lagere frequentie.
Drica (2-11-2024 om 00:11)
Ok nu gewoon harder fatbikes aanpakken en drank en drugsmisbruikers binnen hengelen en de boetes zijn weer binnen want linksom of rechtsom is het toch de bevolking die het geld opbrengt de politie valt onder justitie dus de overheid en die haalt het bij het volk.
R (1-11-2024 om 22:21)
Ik werk al 35 jaar met Cuna spul, open frequentie en toonslot Brandweerman tegen mij " oud spul maar werkt prima en altijd" Tevens minder straling.
Cookie-instellingen beheren