Gemeente Schouwen-Duiveland: Arbeidsmigranten hadden geen sanitair
MIDDELBURG - De gemeente Schouwen-Duiveland heeft de afgelopen twee jaar de controles op oneigenlijk woninggebruik intensiever uitgevoerd. Hieruit bleek onder andere dat er diverse arbeidsmigranten onder schrijnende situaties moesten zien te overleven.
Dit initiatief volgde op een amendement van de gemeenteraad, waarin het college van B&W werd verzocht de capaciteit van gemeentelijke handhavers uit te breiden. Met de intensievere controles boeken de toezichthouders steeds meer resultaat, aldus gemeente Schouwen-Duiveland.
Oneigenlijk gebruik van woningen houdt in dat een woning anders wordt gebruikt dan waar de woning voor bestemd is. Bijvoorbeeld wanneer een reguliere woning wordt gebruikt voor recreatieve verhuur. Dit maakt de woning niet beschikbaar is voor mensen die er willen wonen. Gemeentelijke controles helpen deze misstanden tegen te gaan en zorgen ervoor dat woningen terugkeren op de reguliere markt. Zo wordt de woningkrapte aangepakt en krijgen woningzoekenden meer kans op een woning. In de afgelopen periode is bij tientallen woningen door handhavend optreden het oneigenlijk gebruik beëindigd, wat een positieve bijdrage levert aan de beschikbaarheid van woonruimte, aldus afdeling communicatie van gemeente Schouwen-Duiveland.
Een ander belangrijk doel van de controles is het bestrijden van onveilige en ongewenste huisvesting van arbeidsmigranten. Zo stuiten toezichthouders regelmatig op woningen die door meerdere arbeidsmigranten worden bewoond, wat resulteert in onveilige en niet wenselijke leefomstandigheden. Met controles beschermen we arbeidsmigranten ook tegen eventuele uitbuiting. Aangezien hun dienstbetrekking vaak gekoppeld is aan de gebrekkige huisvesting. Bovendien bevinden deze mensen zich in een kwetsbare positie, vaak zonder de taal te spreken.
Tijdens controles zijn de toezichthouders schrijnende situaties tegengekomen, zo meldt de gemeente. Zo verbleven arbeidsmigranten in een opslagruimte, sliepen sommigen in een productiehal en waren anderen genoodzaakt te overnachten in een bedrijfsbus. Deze personen beschikten niet over enige sanitaire voorziening en zagen zich daardoor gedwongen een gat in de grond te graven om hierin hun behoeften te doen. In een aanhanger bereidden zij met primitieve middelen hun maaltijden. Bij het toezicht op het gebruik van panden en de handhaving van geconstateerde overtredingen werkt de gemeente, waar nodig, onder andere samen met de politie, arbeidsinspectie, woningcorporatie en de belastingdienst.
Met maatregelen zoals een last onder dwangsom dwingt de gemeente herstel af en worden woonomstandigheden verbeterd. De afgelopen twee jaar zijn er tientallen lasten onder dwangsom opgelegd. Situaties worden onder meer getoetst aan het omgevingsplan. Hierin staat beschreven hoe een pand gebruikt mag worden.
Burgemeester Jack van der Hoek roept inwoners op om gevallen van mogelijk oneigenlijk woninggebruik en situaties van overbewoning of slechte huisvesting van arbeidsmigranten te melden: “Uw tips zijn cruciaal bij de aanpak van misbruik en het verbeteren van de woningmarkt in Schouwen-Duiveland. Of het nu gaat om langdurige leegstand, reguliere woningen die als vakantieverblijf worden gebruikt, of onveilige huisvesting voor arbeidsmigranten – elke melding maakt écht verschil. Samen kunnen we ervoor zorgen dat woningen beschikbaar blijven voor iedereen die ze nodig heeft, om zo de leefbaarheid en veiligheid in onze gemeenschappen bevorderen.”
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
05 januari 2025
05 januari 2025
04 januari 2025
03 januari 2025