Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Brand in bedrijfsverzamelgebouw Terneuzen, opgeschaald naar grote brand

Toegevoegd: 09-02-2025, 01.29 uur
Door: Eugène Harthoorn

TERNEUZEN – De brandweer is in de nacht van zaterdag op zondag in grote getalen ingezet voor een brand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Techniekstraat in Terneuzen. De brand woedde in zeker twee loodsen.

Om enkele minuten over half twaalf zaterdagavond kwam de eerste melding van de brand binnen bij de alarmcentrale. Direct werd er een blusvoertuig ter plekke gestuurd. Omdat er flink wat rook vrij kwam werd er omstreeks 23.50 uur opgeschaald naar een middelbrand. Weer twintig minuten later werd er vanwege de omvang van het pand opgeschaald naar een grote brand. De brandweer van Terneuzen, Sluiskil en Axel werden ingezet. Ook kwamen er een waterwagen, een groot water transport en een hoogwerker ter plekke. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van het Cobrasysteem (zie onderaan bericht voor verdere uitleg).

De brandweer heeft vanaf buiten, boven en binnen de brand bestreden. Er kwam vanuit zeker twee units een forse rookontwikkeling. Deze rookontwikkeling trok over een niet-bewoond gebied heen dus er was geen sprake van rookoverlast.

Momenteel komt er weinig rook vrij. De geringe rook trekt hoog weg in oostelijke richting over een gebied met weinig woningen.Omdat het grootwatertransport over de F.J. Haarmanweg een aantal grote slangen en pompen heeft ingezet, is deze weg door de politie afgesloten. De afsluiting loopt vanaf de Rooseveltlaan en de N61.

Het Cobrasysteem is een speciaal blussysteem dat de brandweer gebruikt voor het bestrijden van een brand in een afgesloten ruimte. Het gaat dan om brand in bijvoorbeeld containers, opslagtanks en scheepsruimen. Maar ook woonruimtes en bedrijfshallen.

“Het blussysteem werkt met een koude, snijdende hogedrukspuit. Daarop is een ‘gritstraalmiddel’ aangesloten. Hiermee wordt ijzeroxide aan het bluswater toegevoegd. De druk van de gritstraal en het water (300 bar) is zó hoog dat het niet alleen beton en ijzeren platen maar vrijwel alle constructiematerialen kan doorboren. Binnen enkele seconden ontstaat er een klein gaatje waardoor een (hogedruk)waterstraal kan worden verneveld”, aldus Veiligheidsregio Zeeland.

Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren