Zeeuwse alarmsirenes loeien per ongeluk
MIDDELBURG - De alarmsirenes in de gehele provincie Zeeland zijn dinsdagmiddag vlak voor half vijf afgegaan als gevolg van een storing. Van een calamiteit was geen sprake.
De Veiligheidsregio Zeeland wilde een stille test uitvoeren, maar de computer stond nog ingesteld op het maandelijkse testalarm van afgelopen maandag. Hierdoor gingen de sirenes ook daadwerkelijk af. Momenteel wordt nog onderzocht hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Direct na het afgaan van de sirenes werden de nieuwssites van Omroep Zeeland en HVZeeland slecht bereikbaar. Ook de landelijke informatiesite Crisis.nl werd enige tijd erg druk bezocht. Binnen enkele minuten was de berichtgeving op HVZeeland weer actueel en volledig bereikbaar. De meldkamer van de hulpdiensten werd ook meteen overspoeld door vele ongeruste bellers.
Mensen die contact opnamen met het politienummer 0900-8844 kregen een bandje te horen met de melding dat het ging om een storing. Hulpverleners werden via hun P2000-pagers geïnformeerd over de storing (foto).
Rampenzender
Veel Zeeuwen reageerden verbaasd en geschrokken op de sirenes. "Ik ging snel naar binnen omdat ik dacht dat het om een echte calamiteit ging. Op Omroep Zeeland (rampenzender, red.) was toen nog geen informatie te zien", aldus een Middelburgse.
Er waren ook veel mensen die geïrriteerd raakten op de gebrekkige berichtgeving via de regionale rampenzender Omroep Zeeland. Marijke Vermaas: "Zoals al vaker gebleken is heeft Omroep Zeeland niet de know how hoe te handelen in dit soort situaties."
"Bij het afgaan van de sirenes heb ik ramen en deuren gesloten, radio en TV aangezet. De eerste 10 minuten waren er geen berichten. Ook heb ik naar het gemeentehuis in Oostburg gebeld en de hoorn 12 maal laten overgaan maar er nam niemand meer op. Men hoort de gemeente toch te kunnen bereiken als er echt iets aan de hand is?", aldus A.J.G. Rijckaert.
"Echt belachelijk dat we niets te horen kregen als burger dat er niets aan de hand was. Ik was op dat moment aan het collecteren en ben met spoed naar huis gegaan omdat ik dacht dat er echt iest aan de hand was. Vervolgens stem je af op Omroep Zeeland en krijg je nergens bericht. Slecht geregeld, stel dat er echt wat aan de hand was?", aldus fam. van Zweeden.
Sommigen stellen dat de foutieve alarmering ook positief gebruikt kan worden. Linda Claus: "Misschien is dit wel een prima leermoment."
Zie ook: 'Fout met sirenes kan overal in Nederland (02-10-2007)'
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
07 januari 2025
07 januari 2025
06 januari 2025
06 januari 2025