Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
83 files van totaal 309 km

Veiligheidsregio: 'Wees extra alert op brand in de natuur'

Toegevoegd: 02-04-2025, 08.16 uur
Anderhalve week geleden woedde nog een grote natuurbrand bij Clinge.
Anderhalve week geleden woedde nog een grote natuurbrand bij Clinge.
© Foto: Eugène Harthoorn
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) roept mensen op om extra alert te zijn op het ontstaan van brand in de natuur. Dit naar aanleiding van het verhogen van het zogenoemde natuurbrandrisico naar fase 2 'extra alert' (hoog).

Tijdens de genoemde fase is het in natuurgebieden verboden om open vuur te stoken. "Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten", zo legt de veiligheidsregio uit op haar website.

De brandweer wijst er ook op dat eventueel verleende ontheffingen voor 
stookverboden waarschijnlijk niet meer geldig zijn. Om hier zeker van te zijn, moeten de voorwaarden van de ontheffing erop na worden geslagen. De instantie (gemeente of provincie) die de vergunning heeft afgegeven, kan ook meer informatie geven, zo meldt de VRZ.

Blusmiddelen
Nu het extra droog is, benadrukt de brandweer nog maar eens het belang van de beschikbaarheid van blusmiddelen op uw verblijfplaats. "Houd bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water bij de hand. Denk eraan dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon. Neem eventueel een topografische kaart, GPS of wandel App mee als u op stap gaat in de natuur", zo adviseert de veiligheidsregio.

Veel natuurbranden ontstaan niet met opzet. De veiligheidsregio raadt daarom aan om sigaretten en glas altijd in een prullenbak te gooien. Het afval meenemen kan natuurlijk ook. "Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei) en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras."

Verdachte situaties
Mocht er wel sprake zijn van (mogelijke) opzet, dan kunt u helpen door foto's en/of video's te maken. "Onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt en meldt de situatie bij de terreineigenaar of een hulpdienst", zo raadt de VRZ aan.

Het natuurbrandrisico wordt overigens bepaald aan de hand van de gegevens van een speciaal meetstation. Zeeland heeft een eigen meetpunt in de duinen bij Burgh-Haamstede (Kop van Schouwen). Samen met de Schotsman, Manteling Walcheren, Axelsche Bos en Waterwingebied Sint Jansteen zijn dit volgens de brandweer de meest kwetsbare brandrisicogebieden in Zeeland.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
De hoge hoed (2-4-2025 om 10:23)
Zou het niet mooi zijn als er locaties komen met infrarood drones die zichzelf opladen en dmv AI precies dit in de gaten moeten houden? Om de zoveel tijd vliegen ze dan even omhoog bij kwetsbare natuurgebieden en localiseren ze dan rook, dan kan deze drone de hulpdiensten meteen waarschuwen. Dit hoeft niet zoveel te kosten. Een simkaartje met mobiel abonnement en privacy hoeft ook geen probleem te zijn bij een drone die alleen infrarood kan waarnemen.
Cookie-instellingen beheren