Gemeenten samen in actie tegen illegale hennepteelt
GOES - De Zeeuwse gemeenten trekken samen ten strijde tegen de illegale hennepteelt. Ze vinden dat deze teelt een te groot risico vormt voor de veiligheid. Ook vinden ze dat de straffen onvoldoende afschrikwekkend werken. Daarom willen ze betrapte telers zo veel mogelijk financieel vervolgen. De woningcorporaties doen ook mee. Die gaan huurders uit de woning zetten als ze betrapt worden op het telen van drugs.
Telers die volgend jaar worden betrapt, moeten niet alleen rekening houden met een strafrechtelijke vervolging. Ze worden ook op andere manieren ’gepakt’. Zo moeten ze vanaf dat moment de kosten van het verwijderen van de kwekerij betalen en krijgen ze een naheffing van de belasting. Ook zegt de woningcorporatie ’zonder pardon en eenzijdig’ het huurcontract op, aldus directeur E. van Exter van Woningstichting Clavis in Terneuzen. Daar komt bij dat de verhuurder de omliggende corporaties inseint, zodat de kans dat zo’n teler daar een woning kan huren wel zeer klein wordt.
Politie en justitie hebben toegezegd de strijd tegen de telers te ondersteunen. Alle partijen tekenen begin volgend jaar een convenant waarin ze beloven informatie uit te wisselen en samen te werken.
De gemeenten en corporaties gaan tot actie over omdat ze vinden dat deze teelt zeer risicovol is voor vooral de omwonenden, aldus burgemeester D. van der Zaag (Goes).
Brand
Zijn collega J.F. Mulder (Hulst) heeft al een paar keer meegemaakt dat buren ternauwernood konden vluchten na het uitbreken van brand bij een teler. Hij vindt dat alles in het werk gesteld moet worden om deze teelt te ontmoedigen. „Wij moeten die kwekers knock-out slaan.“ De straffen die nu worden opgelegd door de rechtbanken doen dat niet, vindt hij. „Die schrikken niet af.“
Een paar maanden geleden sloot Hulst als eerste Zeeuwse gemeente een convenant met alle andere partijen om samen op te trekken.
Mulder is tevreden over de samenwerking. Stroomleverancier Delta idem dito, aldus woordvoerder M. van Zuilen. „Vooral omdat nu ook de kleine teler wordt aangepakt. Voor het sluiten van het pact besteedde de politie nauwelijks aandacht aan deze mensen. Terwijl die telers in de meeste gevallen wel illegaal stroom aftapten en op die manier Delta benadelen.“
Haar bedrijf probeert altijd via de rechter de gemiste inkomsten terug te krijgen. Dit jaar alleen al heeft Delta via de rechtbank één ton van betrapte telers terug ontvangen. Alle claims zijn volgens haar door de rechter toegewezen.
Als een kweker is betrapt, neemt de politie de planten in beslag. Vervolgens ligt het in de bedoeling dat een gespecialiseerd bedrijf in opdracht van de gemeente de kwekerij ontmantelt. De kosten daarvan, volgens de Goese beleidsambtenaar G. van Belzen gemiddeld zo’n 5000 euro, worden ook verhaald op de kweker.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
24 november 2024
23 november 2024
22 november 2024
22 november 2024